Обвиниха „кмет на годината“ в опит за убийство


Обвиниха „кмет на годината“ в опит за убийство
Само месец след като стрелял по горските, Бейсим Басри бе отличен като „кмет на годината“
12 Април 2013, Петък


Исперихският градоначалник Бейсим Басри стрелял по лесничеи. Май много станаха случаите с ловни „инциденти“, в които са замесени хора от властта

Автор: Диана Славчева

Само месец, след като в началото на март зае престижното трето място в класацията „Кмет на годината“ за 2012 г., тази сряда градоначалникът на Исперих Бейсим Басри се оказа с белезници заради повдигнато обвинение в опит за убийство. Той ще бъде разследван във връзка с разигралия се през февруари тази година в правителствения резерват „Воден-Ири Хисар" бракониерски инцидент в стил холивудски екшън.

Тогава, хванат в крачка от  горските стражари да дебне капан, заложен от нарушители, 45-годишният бивш борец и двукратен републикански шампион, както бил покатерен на едно дърво, подпукал лесничеите с автомат „Калашников“. После се спуснал на земята и продължил стрелбата си по държавните служители, от които само един бил въоръжен и то със стоп-патрони.

Първоначално за пукотевицата по длъжностните лица, както и за бракониерска дейност, бе задържан шофьорът в Община Исперих Шенол Бакир. Той бе набеден, че е гърмял с кметското пушкало, но после бе освободен срещу гаранция от 2500 лв., след което прокуратурата се фокусира върху действията на градоначалника. Оказа се, че тази случка
не е единствена в ловната му биография.

През лятото на миналата година, по време на бракониерски нощен лов в изобилстващата от дивеч воденска гора, е открит изоставеният му джип. По-късно Басри обяснил, че някой му е взел возилото без негово знание.

Въпреки горските си изпълнения, в цивилния живот депесарският велможа успява да направи добро впечатление. Отличието си като „кмет на годината“ например получи след номинация в категорията за най-перспективен градоначалник с най-много спечелени проекти и подписани договори на човек от населението на съответната община, като пребори конкуренцията на останалите 264 свои колеги от другите кметства в цялата страна, заемайки почетното трето място.

Чувството за безнаказаност у родните ни първенци очевидно върви в комплект с високия обществен и политически пост, който заемат. Няма как историята в Исперих да бъде спомената без да се направи аналогия с една много подобна на нея случка отпреди три години и половина, в която обаче главен герой бе созополският кмет Панайот Рейзи. Тя се разигра точно в Деня на народните будители, на 1 ноември 2009 г. в района на ловно стопанско „Ропотамо“.

Тогава там бяха заловени шестима бракониери, сред които се открои и персоната на градоначалника на Созопол в компанията на местен полицай и видни тъдявашни бизнесмени. До мястото, където вип компанията бе спипана, горските откриха застреляна бременна кошута. Но пребоядисаният сега като гербаджия Рейзи, който и до днес продължава да управлява общината, наследила древна Аполония, след като преспа в ареста бе пуснат на свобода. И всички, някак странно единодушно, хванаха вяра на анекдотичните му обяснения, че по време на бракониерския лов на дружинката, той
всъщност бил за гъби манатарки.

След десетки назначени и изготвени експертизи – балистична, трасологична, съдебно-медицинска, одорологична и какви ли още не, убиецът на кушутата така и остана „неидентифициран“ и делото бе спряно.
В края на миналата година пък в кървава ловджийска драма смъртоносно в сърцето бе пронизан 49-годишният шеф на Националната спортна база Петър Божилов. Преди да издъхне, висшият държавен служител успял да извади своя 45-калибров пистолет „Смит енд Уесън“ и да изстреля по нападателя си всичките 8 куршума от пълнителя.

Това се случва в гориста местност край софийското село Железница. Направеният на решето от Божилов 71-годишен бивш военен Огнян Шангов преди това мърморил на ловците, които стоели на пусия за диви прасето в околността, че стрелят много близо до къщите.
Самият Божилов бе бивш национален състезател по гребане. Той стопанисваше 40 дка от пазар „Илиянци” и е някога бе съдружник в търговски дружества със Златомир Иванов-Баретата.

И по света всеки ден стават най-различни нелепи престрелки. Но обикновено там стрелците се оказват с тежки психични разтройства. Докато у нас прави впечатление, че тези, които разпасано стрелят напосоки, са най-вече хора, облечени във власт. И то от онази власт – несменяемата. Която така се е впила в управлението на страната, че пускане няма. Като дерибеите от ДПС и като мутрите от ГЕРБ. С други думи – като героите от цитираните истории с пушки, стрелби и бракониерства.
Очевидно приликите в тях никак не са случайни!


Арестуваният тези дни исперихски кмет като някогашен шампион по борба Вместо да бъде съден за бракониерство, созополският кмет Панайот Рейзи получи „Златен скункс“ заради остроумното си обяснение, че бил брал гъби

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Краят на една сага
03.07.2015 15:19:09
0
0
кмет,каратюфек,инвестиции,проверка на произход на имущество,проверка за пране на пари,затвор. - See more at: http://razgrad.topnovini.bg/node/615992#comment-89358
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки