В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
11 Април 2013, Четвъртък


От дълго време страдам от подуване на корема и газове в стомаха.



Опитах да се лекувам с широко рекламираните лекарства за тези случаи, както ми препоръча личният лекар, но не постигнах кой знае какъв ефект. Има ли билки, които са ефикасни при това заболяване?
Пенчо Черкезов,
Шумен

Газовете в стомаха и червата са известни в медицината като метеоризъм. Той се проявява следствие на различни разстройства в храносмилателната система, причинени най-вече от вредни за човека бактерии или консумацията на развалена храна.

Рецепта 1 (Люба Ганчева, Ловеч): Взимат се 50 г семена от копър, по 30 г риган, лайка и кимион и всичко това се смесва много добре. След това 1 с. л. от тази смес се запарва в 200 мл вряла вода. Пие се по половин чаша 2 пъти дневно. Ефектът обикновено настъпва след третия ден.

Рецепта 2 (Лиляна Константинова, София):  Смесват се по 30 г дилянка, цвят от слез и анасон. Сместа се вари в 3 л вода около 20 минути. От нея се приема по 1 винена чаша 3 пъти на ден.

Рецепта 3 (народна медицина): В 250 мл кипяща вода се слагат 2 ч. л. изсушен босилек. Той се бере по време на цъфтежа и се използва цялото растение. Освен при газове, този чай помага и при болки в стомаха и липса на апетит.

Рецепта 4 (Найденка Стоянова, с. Брестовица, Пловдивско): Смесват се по 20 г семена от анасон, резене и ким, цвят от лайка и стръкове от мащерка. 3 с. л. от тази смес се заливат с 250 мл вряща вода и се оставят да престоят така 3 часа. От настойката се пие по 1 ч. ч. 3 пъти на ден преди хранене.

Рецепта 5 (при газове в червата): Смесват се 1 част цвят от невен, 2 части листа от широколист живовляк и 4 части цвят от лайка. В 200 мл вряща вода се пускат 5 г от сместа (около 1 ч. л.). Кисне се 20 минути и се прецежда. Пие се по 100 мл два пъти дневно преди хранене.

Рецепта 6: Два пъти дневно се сдъвкват по 7-8 плодчета от кориандър, след което се преглъщат с малко вода. Може да се приготви и запарка от 1 ч. л. плодчета и 250 мл вода, която трябва да се изпие за един ден.

Рецепта 7: Едно от най-ефикасните средства при газове в червата и при често оригване е сокът от картофи. Той се приготвя със сокоизтисквачка или като се изстиска през тензух или марля прясно настърган на ренде картоф. Пие се сутрин на гладно по 1 ч. ч., след което се ляга за 30 минути. След час може да се пристъпи към закуската. Процедурата се прави в продължение на 10 дни, след което се прави почивка от 10 дни и се повтаря отново. Добре е курсът на лечение да се приложи 3 пъти по тази схема.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки