Април ще е дъждовен и студен


Април ще е дъждовен и студен
10 Април 2013, Сряда


През април агрометеорологичните условия ще се определят от прогнозираните наднормени валежи и температури под климатичните норми за месеца.

Автор: Дукена Жолева Агрометеоролог при НИМХ-БАН

В началото на месеца очакваното съществено повишение на температурите и наличните много добри почвени влагозапаси ще осигурят условия за ускоряване на вегетацията при земеделските култури. През първото десетдневие на април значителна част от посевите с пшеница и ечемик, братили през есента, ще встъпят във фаза вретене.

През десетдневието прогнозираното неустойчиво време, с чести превалявания, ще възпрепятства провеждането на сезонните полски работи, ще бъде причина за пропускане на агротехническите срокове при сеитбата на слънчогледа на много места в страната. В края на март изтекоха оптималните срокове за сеитбата на слънчогледа в Южна България, а са засети само част от предвидените площи. До средата на първото десетдневие на април е агротехническият срок за сеитбата на слънчоглед в Дунавската равнина, а до края на десетдневието – в крайморските райони, Североизточна България и високите полета на Югозападна България.

В началото на второто десетдневие се очаква понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. През второто и повечето дни от третото десетдневие на април развитието на земеделските култури ще протича със забавени темпове, при поднормени топлинни условия. В края на второто десетдневие се прогнозират последните пролетни слани, което трябва да се има предвид при закаляване на зеленчуковия и тютюнев разсад.

През третото десетдневие на април при зимните житни култури ще преобладава фаза вретене. Изключения ще има на места в Тракийската низина (Пловдив, Пазарджик, Хасково), където част от посевите с пшеница и ечемика встъпиха в начало на фаза вретене най-рано - през второто десетдневие на март. При тези посеви в края на април ще се наблюдава и фаза изкласяване.

През този пролетен месец прогнозираните стойности на минималните температури, на места до минус 5оС, при по-продължително задържане ще бъдат критични за цветовете и завръзите на овощните култури. При овошките по-подходящи условия за провеждане на растително защитни пръскания (предцъфтежни, цъфтежни и следцъфтежни) ще има в края на първата седмица от месеца, в  края на второто и средата на третото десетдневие.
През последното десетдневие в полските райони почвените температури в 10-сантиметровия почвен слой ще бъдат благоприятни за сеитбата на царевица за зърно, а в края на месеца – и за сеитбата на топлолюбивите пролетни култури (памук, фъстъци, фасул, дини и пъпеши).

През април очакваните наднормени валежи ще увеличават почвените влагозапаси и в двуметровия слой. В началото на пролетта най-добри, близки до ППВ(пределна полска влагоемност), бяха влагозапасите, измерени при пшеницата в еднометровия и двуметров почвен слой в Софийското поле и в част от Южна България (Кюстендил, Сандански, Хасково, Карнобат). Най-ниско, под 80% от ППВ, бе нивото на влагозапасите на места в Дунавската равнина (Кнежа, Новачене).


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки