И днес делото на Кирил и Методий крепи хилядите патриоти


И днес делото на Кирил и Методий крепи хилядите патриоти
09 Април 2013, Вторник


Гордея се, че съм българка! Гордея се, че чета, пиша и говоря на чист български език, благодарение на светите братя Кирил и Методий,



както и за това, че „и ние сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат”.
Тази година се навършват 1150 години от създаването на славянската писменост и от мисията на двамата първоучители в Моравско, където ги изпраща цар Борис Първи, за да сътворят великото дело. На 14 февруари 2013 година се навършиха 896 години от погребението на Кирил Философ в църквата „Сан Клименте” в Рим.

При една екскурзия в Италия посетих този храм и църквата „Сан Пиетро”, където има икона на св. Кирил, признат от Ватикана за светец. Той е завършил Магнаурската школа в Цариград със звание „философ” и бил назначен за библиотекар на патриаршеската библиотека, но избягал и отишъл при брат си Методий в манастира на малоазиатския „Олимп”, където създали славянската азбука и превели православните книги на езика на солунските българи. Поклоних му се с годост и благоговение.

Светите братя Кирил и Методий, а по късно и техните ученици – Сава, Наум, Горазд, Ангеларий и Климент Охридски, са усъвършенствали глаголицата и я пригодили, обогатили и разпространили, за да я ползваме и до днес. Ползват я и други източноправославни славянски народи, с които сме свързани във вечно братство. Източното православие е пренесено от български свещеници в Киев и от там в цяла Русия.

Ако не беше великото дело на Кирил и Методий, на какъв език щеше да говорят българите, на какъв език щеше да напише Паисий Хилендарски „История славянобългарская”, от която започва възрожденската ни епоха по време на турското робство? Възраждането е извършено от много български патриоти – свещеници и монаси, които са обикаляли църкви и манастири и са преписвали Историята, разпространявали са я и са пазели малкото ни  книги, за да ни има нас, българите, да не бъдем асимилирани. Извършвали са богослужението на старобългарски език в църквите. Гърците са казвали на турските ни поробители, че на тази земя няма българи, а „рум–миллет” – византийски поданици.

Как сме оцелели 200 години под византийско и 500 години под турско робство? Ами имали сме писменост, език и силно патриотично чувство и сме се противопоставяли на асимилацията. Това най–добре е показано в народните песни, създадени, за да поддържат духа ни и пазят българщината. Нашият език е богат, песенен и мелодичен.
По-рано празнувахме 24 май - Деня на Кирил и Методий и славянската писменост, с манифестации на ученици, студенти, учители. Когато пееха „Върви, народе възродени”, от очите на хората бликваха сълзи на благодарност от радост и умиление за буквите.

На първите редици бяха „отличниците” в учението. Радвахме се на тях и на всички деца.
Преди няколко години обаче един президент искаше да сменим българските букви с латински, което беше духовно предателство. Същият президент върна оригинала на „История славянобългарская” в Атон, в гръцки манастир. Позор, който едва ли този субект е почувствал или се е отразило на самочувствието му.

Ние, българите, сме жилава нация, защото съществуваме и ще ни има, въпреки сегашните продажни правителства, които са загърбили истинската наука и образование и служат на чужди интереси. Народът се надига! Надеждата ни е в будните млади хора, които  ще поведат България към излизане от тинята, в която ни вкараха мафиоти, олигарси, крадци и безродници.

И пак ние, патриотите, които носим в сърцата си паметта за  братята Кирил и Методий, ще бъдем в първите редици към ново възраждане. Много са надписите на латиница и чужди езици заради туристите, но има и доста думи от английския език, които са навлезли особено в речта на младите хора.

Не се подценявайте, българи, и не бъдете роби на чужди внушения, въпреки че се топим, оредяваме. Цели села ги няма на картата на България и емиграцията е огромна, а естественият прираст е отрицателен вече много години. Този демографски проблем е следствие от лошо управление, безработица и бедност. Продадоха всичко и България стана най–бедната държава в Европа.

Но делото на Кирил и Методий продължава да крепи хилядите патриоти, които ще възстановят  България. Но преди всичко трябва да се премахнат чуждиците от езика ни, да се спре с „новия прочит” на историята ни, за да пазим земята си и Родината за нашите деца!

Александра Кирева,
Асеновград


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки