Съдът отмени скандална наредба за млякото


Съдът отмени скандална наредба за млякото
Мирослав Найденов се провали с проекта „Стара планина“, сега се пробва и с млечните храни
07 Април 2013, Неделя


Върховният административен съд (ВАС) отмени скандална наредба за производството на млечни продукти, с която бившият министър на земеделието Мирослав Найденов

Автор: Янко Георгиев

целеше да смачка малкия и среден бизнес в бранша. Любимецът на Бойко Борисов в правителството на ГЕРБ бе напът да откаже десетки фирми и местни мандри да се занимават с дейността си заради безумното изискване да инвестират огромни средства в построяването на нови цехове.

Идеята на Найденов бе продуктите от чисто мляко да се произвеждат отделно от тези, в които се влагат растителни мазнини. Ако фирмите нямат възможност да поддържат паралелно няколко отделни мандри, ще трябва да редуват съответните продукти най-малко на 6 месеца.

Извиването на ръце в бизнеса предизвика бурни протести и съдебни процеси. Срещу решението на Найденов се обявиха хасковската фирма „Млечни продукти Тракия“ ООД, Национална  асоциация на млекопроизводителите в България (НАМБ), „Кодап“ ЕООД и „Българско сирене“ ООД, които заведоха дело в съда.
Исканията им са отмяна на  наредбата, която ще съсипе българския пазар на млечни продукти.

Въпросната наредба е незаконна, защото според Европейската комисия тя противоречи на правото на Европейския съюз за производство и е тежък удар по млекопреработвателите  на мляко в България, както и за самите производители, казват самите те. 
С тези текстове се слагат допълнителни прегради на фирмите, и то точно в момент на криза, и е много трудно икономически те да оцелеят.

Такива пречки не съществуват за предприятията в държавите членки на Европейския съюз (ЕС). Това поставя бранша в неравностойно положение спрямо колегите им в Европа и лишава млечните ни продукти от конкурентоспособност. Производителите подозират лобистки интерес, защото тази наредба облагодетелства вносителите на суровини от трети страни и от останалите членки на ЕС. 

Още в края на миналата година в Аграрното министерство бе проведен дебат между представителите на браншовите организации на млекопроизводителите, животновъдите, шефове на контролните органи по безопасност на храните и диетолози. Съзрели опасността, те се опитаха да убедят Мирослав Найденов да се откаже от наредбата.

По време на срещата обаче, съвсем популистки, той им обясни, че всичко това се прави с мисъл за интересите на потребителите – да консумирали качествена и здравословна храна.
Министерството на земеделието внесе за втори път наредбата за млякото в Министерски съвет, след протест срещу текста от 5 държави – Германия, Австрия, Франция, Испания и Словакия, които имаха доста остри критики. Вторият вариант влезе в сила вместо на 27 октомври на 1 януари.

За щастие ВАС съзря какво се крие зад тази наредба за "специфичните изисквания към млечните продукти" от скандалния бивш министър, който по време на своя мандат беше замесен в не една и две корупционни сделки. Към днешна дата дори срещу него се водят три дела от прокуратурата за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение.
Съдът уважи жалбите на фирмите и отмени наредбата на Найденов. Решението им ще може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.


Ако наредбата на Министерството на земеделието бе останала в сила, десетки мандри щяха да затворят врати

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки