Световни новини


Световни новини
Патентите убиват пациентите
05 Април 2013, Петък


„Новартис” губи дело за патент в Индия


Лекарството на Биг Фарма против рак струва $4000, а индийското $73 !
Върховният съд на Индия окончателно отхвърли молбата за издаване на патент на швейцарския фармацевтичен гигант "Новартис" за лекарство срещу левкемия.
С историческото си решение съдът отказа патентна защита на обновена версия на лекарството "Гливек".

Магистратите се мотивират с това, че промените в новото лекарство са минимални.
Решението на съда означава, че производителите на генерични лекарства в Индия могат да продължат да произвеждат същото лекарство на много по-ниска цена.
Индийската индустрия за генерични лекарства е сред най-бързо растящите в света. Тя осигурява евтини медикаменти за милиони хора по цял свят.

"Новартис" води съдебни дела в Индия за получаването на патент за подобрена форма на лекарството срещу левкемия "Гливек" от 2006 г.
Патентът бе отхвърлен от индийския съд на първа инстанция, както и при обжалването.
Индия дава патенти за формули, датиращи след 1995 г. или подобрени средства, показващи ясни признаци на по-голяма ефективност. Правосъдието обаче смята, че новата версия на "Гливек" не се различава съществено от предишната.

Решението на съда е и част от борбата срещу техниката, позната като "евъргрийнинг" (evergreening), състояща се в патентоване на леко променен продукт от фармацевтичните компании, за да запазят още десетилетия изключителното право на експлоатация.
Индия от много години е доставчик на евтини генерични лекарства при лечението на рак, туберкулоза или СПИН.

Страната не издаваше патенти до 2005 г., преди да се наложи да се подчини на правилата за интелектуалната собственост на Световната търговска организация.
Според информация на Лекари без граници "Гливек" се продава по 4000 щатски долара на пациент на месец, докато в Индия генеричният вариант на лекарството е достъпен за по-малко от 73 долара.


НАТО и Русия със съвместна ПРО
Заяви очакванията си зам. генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу

Зам. генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу изразява пред руския в. "Комерсант" надеждата в близките месеци да се засили диалогът между Москва и алианса по темата за противоракетната отбрана. Тогава "ще може да започнем строежа на съвместна ПРО, която да защити и НАТО, и Русия", прогнозира представителят на пакта.

Наред със сътрудничеството между НАТО и федерацията, свързано с Афганистан, темата за ПРО е била обсъдена от Вършбоу при скорошно посещение в Москва, където е имал срещи във външното министерство, министерството на отбраната и в президентската администрация. Тя ще бъде и сред ключовите въпроси на предстоящата министерска среща на Съвета Русия-НАТО на 23 април, посочва той.

Вършбоу свързва новите възможности за сътрудничество между Русия и алианса с неотдавнашния отказ на САЩ от четвъртата фаза в разполагането на ПРО. Изявлението според него потвърждава окончателно, че системата за ПРО на НАТО не заплашва руските стратегически сили.
Вършбоу вижда бъдещия проект като "две високо интегрирани, работещи поотделно системи и командни структури".

"НАТО отговаря за защитата на своята територия, а Русия - на своята", уточнява той.
"Предлагаме създаването на два центъра, чрез които НАТО и Руската федерация денонощно да разменят информация, включително разузнавателна, да правят съвместно планиране и да координират операции", допълва зам. генералният секретар на пакта.

Четвъртият етап от ПРО на НАТО е отменен, а не отложен, подчертава той. Прехващачите SM 3 Block II B, предвидени първоначално за тази фаза, изобщо няма да се разработват.
Спестените средства ще бъдат пренасочени например за повишаване на точността на останалите прехващачи, не толкова модерни. Междувременно експерти от Русия и от алианса обсъждат възможностите за сътрудничество в рециклирането на остарели боеприпаси, опасни за хората и околната среда, посочва Александър Вършбоу пред "Комерсант".


Александър Вършбоу

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки