Държавата „забравила“ да си вземе печалбата от ЧЕЗ


Държавата „забравила“ да си вземе печалбата от ЧЕЗ
По време на управлението си Делян Добрев (вляво) и Трайчо Трайков (вдясно) са ощетили държавата с близо 200 млн. лв от ЧЕЗ
05 Април 2013, Петък


ДКЕВР продължава да си затваря очите и се прави, че всичко е наред

Автор: Мирослав Водев

Енергийните министри от кабинета на Бойко Борисов странно забравяли да потърсят полагащият се на държавата дял от печалбите на енергоразпределителните дружества, които пък предизвикаха падането на кабинета на ГЕРБ през февруари.
Това стана ясно от оповестените през седмицата резултати от проверката на прокуратурата в енергийния сектор, заради високите цени на тока.

Само от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД непотърсената печалба, която се полага на държавата, е за близо 200 милиона лева, потвърдиха от Главна прокуратура. По случая е образувано разследване за „показана немарливост“ срещу „лица от ведомството“.
В края на 2012 г. дружеството на ЧЕЗ в България има натрупана печалба в размер на 593 449 000 лв. Тъй като държавата има дял в размер на 33% е трябвало да получи крупна сума, с която е можело да се позакърпи отънелият бюджет. По необясними причини обаче, нищо такова не се е случило. 

Прокуратурата не посочва имената на виновниците, но пък казва, че става дума за ръководните органи в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). А това са министрите от кабинета „Борисов“ Трайчо Трайков, както и наследилият поста след него Делян Добрев. Като акционер, държавата е трябвало да получи дивидент, но те не са го взели, с което са ощетили хазната.
При проверката на прокуратурата е обърнато и специално внимание, какъв е начинът на формиране на цената и услугата на разпределението.

„Само две от дружествата на ЧЕЗ могат да се нарекат енергийни. Това са "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България", като тези две дружества са предоставили на „ЧЕЗ България“ ЕАД по – голяма част от тези дейности, а компанията е преразпределяла тези услуги на трети дружества, заяви прокурор Нели Златкова.
Тя допълва, че е сключен и договор за предоставяне на услуги с възнаграждение малко над 464 милиона лева, както и такъв за общи условия на стойност 340 млн. лв. Последният договор е за избор на доставчици на стойност 9,9 млн. лв, като това вероятно е нарушение на лицензията

Сайтът „Биволъ“ разкрива, че под вещия надзор на Димитър Стефанов, известен като Митко Каратиста (той е назначен в „ЧЕЗ България“ на 20 октомври 2009 г.), са  сключени общо 143 договора за обществени поръчки, като на случаен принцип са били избрани няколко. От сайта твърдят, че от прокуратурата са установили, че има опити за заобикаляне на Закона за обществени поръчки.

Тези „добре“ разпределени 800 млн. лв. са се отразили на цените на тока, от които пропищяха всички хора. За всичко това от ДКЕВР са си заровили главата в пясъка и се правят, че всичко е наред.
Те припомнят, че Каратиста е бивш шофьор на Румен Николов-Пашата, който пък през далечната 1995 г. имал обща фирма с Бойко Борисов. Всъщност, назначението на Стефанов става малко, след като ГЕРБ идва на власт.

Предмет на разследването е още и дейността на шефа на Национална електрическа компания (НЕК) и на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. Той е проверяван за сключване на неизгодни сделки, от които са настъпили вреди за бюджета, като е ощетил държавата със 189 хил. лв.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки