Създаването на Русенската градска галерия


Създаването на Русенската градска галерия
Емблема на Русенската галерия е най-старата картина в нея – дамски портрет от Васил Стефанов-Чилито
03 Април 2013, Сряда


Преди 80 години
През зимата на 1933 година, след големия успех на първата си обща изложба,  група русенски художници решават,


Автор: Огнян Стамболиев

че в града има „голяма и неотложна нужда” от постоянна галерия или „художествен музей” и изпращат до общината писмо с искане за учредяването й. На 30 април с. г. тогавашният кмет Юрдан Павлов подписва желания акт.

За първи дом на новосъздадената културна институция е избран Домът за изкуствата и печата (предшественик на Клуба на дейците на културата), а след три години тя е преместена в Русенската общинска библиотека, която се намира в красивата Дайнолова къща в самия център на града. Художниците-основатели са 11 (Александър Лазаров, Атанас Михов, Влади Владимиров, Георги Каракашев, Димитър Диолев, Крал Матей, Кирил Станчев, Любен Гайдаров, Никола Костов, Руси Ганчев и Тодор Янков), които даряват свои картини.

Малко по-късно към тях се присъединяват и други майстори на четката, както и родолюбиви русенски граждани, които предоставят безвъзмездно свои картини и скулптури. Днес тези творби съставят колекцията „Основатели на Русенската художествена галерия”, която днес е постоянно експонирана.

През 1946 година се променят статутът и принципите на управлението на галерията. Учредява се „Народна художествена галерия, гр. Русе”, в която ще трябва да се „съхраняват творби на художници и скулптори с висока художествена стойност и национални и битови достойнства”. С помощта на държавата фондът непрекъснато се разширява и обогатява с нови творби – главно откупки и по-малко с дарения. Галерията бива преместена в няколко красиви и удобни преустроени зали на партерния етаж в прекрасната барокова сграда на Доходното здание на централния площад „Свобода”. Там престоява до 1979 година, когато бива преместена в специално построената за целта сграда на една от главните улици „Борисова” 39.

Новата сграда по проект на арх Светозар Панайотов е с площ от 2800 кв. м с надземен и подземен етажи и макар и с редица недостатъци (като проект, а и като изпълнение), успява да събере нарасналия фонд от близо 2800 картини, графики, скулптури и малки пластики от автори от края на XIX век до наши дни. Направленията са: „Родно изкуство”, „Новите художници от 30-те години на ХХ век”, „Съвременни автори”, сред които най-значително е участието на творците от Русе и региона.

Фондът на галерията може да се похвали с ценни работи на класиците: Владимир Димитров-Майстора, Иван Мърквичка, Никола Танев, Иван Ненов, Васил Стоилов, Давид Перец, Димитър Казаков, Васил Бараков, Жак Авдала, Бенчо Обрешков, както и на световноизвестни автори: Корнелиу Баба, Камило Отеро, Виорел Марджинян, Виктор Вазарели, Роберт Янчович, Сусумо Ендо, Андре Ланской и др. Много богат е и графичният раздел, събрал интересни автори от България, Китай, Чехия, Румъния, Куба и др.


Патриотичен календар

29 март 1944 г. — София е бомбардирана от англо-американската авиация

29 март 2004 г. — България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения влизат в НАТО като пълноправни членове

31 март 1878 г. — На базата на Опълчението е създадена Българска земска войска, която по-късно става Българска армия

1 април 1916 г. — В 24 часа на 31 март България преминава от Юлиански към Грегориански календар и вместо 1 април настъпва 14 април

1 април 1966 г. — Умира писателят Димитър Димов

1 април — Начало на Седмицата на гората

2 април 1962 г. —Ражда се 8-милионният българин

3 април 1860 г. — На Великден в цариградската църква „Свети Стефан” при църковната служба епископ Иларион Макариополски не споменава името на Вселенския гръцки патриарх. Така Българската православна църква се отделя от Гръцката патриаршия

3 април 1879 г. — Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България

3 април 2011 г. — Българската православна църква канонизира за светци новомъчениците от Ново село и Батак, дали живота си за християнската вяра по време на Априлското въстание

4 април 2004 г. — Български автобус пада в 40-метров каньон на границата между Сърбия и Черна гора в река Лим, при което загиват 12 деца от град Свищов


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки