Българка с австрийска награда за изкуство


Българка с австрийска награда за изкуство
Ива с отличието в ръце по време на награждаването си във Виена
01 Април 2013, Понеделник


Ива Стаменова, известна с артистичния си псевдоним Ив Тошайн, стана първата нашенка, носителка на това престижно отличие

Автор: Георги Ваташки

Художник, скулптор, куратор – накратко човек на изкуството. Това е българката Ива Стаменова, позната на артсредите на Виена с артистичния псевдоним Ив Тошайн. Нашенката се е наложила като една от младите представителки на изящните изкуства и авангардисти в Австрия. В началото на 2013 година тя стана и първата българка, носител на престижната австрийска награда за изкуство MIA. Нейни лауреати могат да бъдат само жени от чужд произход, които са доказали своя професионализъм от областта на културата науката и журналистиката.

Ива е родена през 1980 г. в София в семейството на архитекти. Родителите й предават любовта към изкуството и резултатите не закъсняват. Едва десетгодишна тя взима участие в престижна международна изложба в Япония, заедно с 2000 деца от целия свят. Ива не посрамва своята страна, като част от нейните рисунки са изкупени от детско издателство от Страната на изгряващото слънце.

През 1999 г. завършва с отличие столичната гимназия по приложни изкуства „Илия Петров“ и е приета в Националната художествена академия. Младата българка започва да се занимава професионално с художествено оформление на книги, но бързо разбира, че възможностите за развитие като артист и художник в България не са големи.
"Да заминеш за чужда страна не е лесен избор. В областта на изкуството един съвременен творец трябва да е винаги в крак с актуалните събития, защото само контактите по интернет не стигат. Трябва физически да си там, почти като журналист. Затова се налага да опаковаш куфарите и да се отправиш в странство, което изисква смелост, здрави нерви и не на последно място много труд“, споделя Ива

Така през 2003 г. тя се оказва в столицата на Австрия, където се записва във Виенската академия за изящни изкуства, а след завършването й спечелва стипендия за следдипломна квалификация в Миланската висша школа за визуален дизайн и изкуство.
Първите самостоятелни изложби не закъсняват. През 2008 г. нашенката представя необичайни мултимедийни инсталации и картини с модернистично звучене под названията „Диабло“ и „Опус“. Като всеки творец, тя решава да използва псевдоним и избира фамилията на дядо си, която е нестандартна и колоритна - Тошайн.

Нетрадиционните творби на нашата сънародничка не остават незабелязани и тя е поканена за куратор на ежегодния виенски панаир за авангардно изкуство Parkfair. Следват нови успехи и изложби в Ню Йорк, Сиатъл, Чикаго, Букурещ, Инсбрук и Гданск.
Едно от най-впечатляващите произведения на Ива е озаглавено „Космическа одисея“ и  е създадено миналото лято, специално за музея на приложните изкуства Mak nite. То представлява 20 светодиодни балона, пълни с хелий и инсталирани в куб с впечатляващи размери. Произведението на нашенката се превръща в кулминацията на вечерта, която тя винаги ще помни:

„С падането на нощта балоните бяха освободени от клетката и се издигнаха едновременно, придружени от специално създадена за случая композиция на българина Александър Марковски, който също е част от българската общност във Виена.
Публиката аплодираше бурно гледката на издигащите се балони. Беше невероятно преживяване за мен, защото творците авангардисти рядко обират непосредствени овации”.
Сега художничката работи по продължение на този проект, който ще бъде изложен през май в швейцарската столица Берн. Скулптурата обаче ще е висока повече от 2,5 метра, а балоните в нея ще са ръчно изработени и ще останат завинаги затворени в куба.

Въпреки своите впечатляващи постижения и признание из цяла Европа, Ив Тошайн не е забравила своето отечество. „Винаги се стремя да се завръщам в България поне веднъж в годината. Австрия е добре уредена държава, но ми липсва топлотата на родния език и моето семейство. Никоя награда и успех не може да замени родината!“ – казва тя.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки