Нека се гордеем, че и „ний сме дали нещо на света“


01 Април 2013, Понеделник


„След нашето покръстване българите бяха принудени да пишат славянската реч с римски и гръцки букви“.


Как би звучал следният стих: „Българио, родино мила,/ гръб измъчен си извила./ Познаваме ний твойта сила,/ в прегръдка здрава си ни скрила...“
Донякъде отговор на горния въпрос ще ни даде Аристоп – философът, който казва, че „по-добре е да бъдеш беден, отколкото невеж – ако единият е лишен от пари, другият е лишен от човешки образ“.

Ще започна с  Паисий Хилендарски, който с думи на укор и гняв и молба за запазване на българския език е написал: „За вас е потребно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички племена и народи за своя роден език“. А за своята „История славянобългарска“ обяснява: „Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество“. Но най-силното, което оставя трайни следи в нашето съзнание, са думите му: „О неразумни и слабоумни, защо се срамуваш да се наречеш българин и не говориш на своя език“.

Неслучайно той отделя цяла глава на първоучителите Кирил и Методий, които първи застават в защита срещу пристъпите на мракобесите и реакцията на правото на славяните да създават своя национална култура, свой език и своя писменост. Книжовният език трябва да се изгражда върху народния-говоримия език, езика на обикновените българи.

В днешни времена не е ли точно обратното, когато някакви „културтрегери“ нагло напъхват в нашата реч думи и изречения, пълни с чуждици. Някои българи, свикнали да говорят на разбираем български език, гледат и се чудят на тези чуждици, дошли с повей от изток-запад, запад-изток, и се чудят какво е тяхното значение. Срамно и непростимо е, когато имаме наша си азбука, на която каквото изговаряме това и пишем, да си кълчим езика и да си  обременяваме мозъка. С нашето богатство от букви и думи можем да определим същото значение, което ни поднасят и чуждите думи.

Константин Кирил философ, кръстосвайки Стария континент от север на юг, посещавайки и хазари, и сарацини, непрекъснато се борел за светата вяра, разпръсквайки знания чрез буквите заедно със своя брат Методий. Подреждал нанизи от букви, а буквите – в думи и слова, което е било от полза на много славянски народи.
Сякаш Бог беше изпратил на земята тези апостоли. Изоставил дом и богатства, близки и роднини, Кирил философ, въпреки забраната на божието учение и заканите на враговете и противниците на истината, заедно с брат си Методий смело защитавали и устоявали своята истина.

Зародила се традиция двамата равноапостоли да бъдат чествани на 11 май. След векове дойде и признанието от папа Йоан Павел ІІ, който ги обяви за покровители на Европа. В историята на почти всички европейски народи се срещат такива личности – деятелни с общочовешки характер, които заслужават почит и уважение. Затова трябва да се гордеем, че  „и ние сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат“.


Екатерина Циркалова,
Пловдив


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки