Професор Станков нямал време за батака, наследен от Найденов


Професор Станков нямал време за батака, наследен от Найденов
Служебният министър на земеделието проф. Иван Станков (в средата) се зарече да завещае на своя наследник на този пост готова стратегия за развитието на сектора
31 Март 2013, Неделя


Министърът на земеделието в служебния кабинет проф. Иван Станков работи много.

Автор: Гергана Костова

Той не е имал и минута да разпореди ревизия и да се запознае със завещаните от предшественика му батаци.
Той не знае какво е наследил от Мирослав Найденов – първият обвиняем за злоупотреби с власт и корупция от правителството на Борисов. „До момента ми беше много малко времето, още на петия ден трябваше да отида в Брюксел и да отстоявам нашите приоритети в Съвета на министрите на земеделието. Преди няколко дни се върнахме и не ми е останало време да си изясня напълно всичко”, оправда се Станков пред журналисти в Кърджали.

Той си позволи да намекне за грубите грешки в управлението на сектора. Според него трябва да има координация между институциите, да бъдат опростени комуникациите с тях, както и тежките бюрократични процедури.
Министърът призна, че не може да не го притеснява разследването срещу предшественика му. Заради това много внимавал за недобросъвестни хора около себе си и нищо не подписвал с лека ръка.

„Мандатът ми е като бременността на овца”, надявам се поколението да бъде жизнено и плодовито, пошегува се професорът, който е ректор на Тракийския университет в Стара Загора. Той уточни, че казва това със съзнанието за краткия си престой във властта, но подчерта добрите си намерения поне да основоположи стълбовете, върху които следващият министър да гради земеделието.

„Едно от желанията ми е при движението на стоките през границите в ЕС България да се въведе допълнителен контрол и още по-строг режим, за да се избегнат данъчните измами. Всички страни правят максималното, за да защитят отечественото производство. А ние имаме значителни пропуски в това отношение, затова през този кратък период поне ще се опитам да го поставя като проблем и да търсим възможност да го въведем. Има субективни грешки и аз ще ги поставя на вниманието на министър-председателя и на МС”, подчерта още министър Станков.

Той уточни, че не е наясно със скандално назначените аграрни аташета Светослав Симеонов, Петя Стилянова и Веселина Евдокимова в Брюксел, Германия и Франция. Дори не знаел какво са свършили за България и колко струват на бюджета.
„Не мисля, че е рентабилно, но аз не съм работил по този въпрос, нямам информация. Не мисля, че тези назначения и разходите за издръжката им са оправдани, тези факти ще бъдат преразгледани”, посочи служебният шеф на аграрното министерство. По неофициална информация издръжката на скъпоплатените авери на Найденов достигала 120 000 евро годишно.

Животновъдите в Кърджали поискаха стратегия за развитието на сектора в планинските и полупланинските райони. Ако браншът продължава да се развива така хаотично, както досега, ако все с протести ще отвоюваме всяка малка победа, отрасълът е обречен на пълен разпад, заяви Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България.

Той и колегите му алармираха министъра за спешната нужда от правила и дългосрочно планиране. Фермерите изразиха тревога и от безразборното предоставяне на мери и пасища на хора, които не се занимават с отглеждане на животни.
„Това е пладнешки грабеж на европейски средства, ще поискаме тази практика да бъде прекратена най-вече в планинските райони. В планинските терени трудно се намират големи площи и е недопустимо хора, които нямат ни едно животно, да разполагат с пасищни земи”, подчерта Синапов.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки