Как ГЕРБ си отглежда опозиция


Как ГЕРБ си отглежда опозиция
Кръглата маса с участието на Стоичков приключи набързо, заради засиленото медийно внимание
31 Март 2013, Неделя


Заставането на Христо Стоичков начело на студентите олицетворява поредния напън на гербаджиите да яхнат протестите срещу себе си


Пословицата „Никога не е късно човек да стане за резил“ отново стана актуална в края на миналата седмица, когато обществеността бе поразена от новината, че поредната „партия на протеста“ ще бъде оглавена от футболната легенда Христо Стоичков. В събота председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Ангел Георгиев обяви Камата за „знаме и водач“ на новосъздаденото Движение „Орлов мост“.

Това стана на така наречената „национална среща на студентите“, състояла се в столичната „Арена Армеец“. Още дни преди събитието се говореше, че наемът на залата от 16 хиляди лева е платен от скандалния депутат от ГЕРБ Емил Димитров, познат на всички като „Емо Фаса“ Той е стар приятел на Камата, който редовно ловува в горските стопанства, собственост на народния избранник. На въпросната среща присъстваха всякакви други хора, но не и младежите, които видяхме по площадите на страната през последни седмици.

Сред  дошлите на сбирката имаше дори малки деца, придружаващи бабите и дядовците си, както и организирани групи цигани – то без тях вече нищо не става в държавата ни. Фенове на Модерния ляв, дошли на форума, се оказаха и възрастни жени, отдавна надхвърлили студентските години, които заявиха, че са тук, за да го видят на живо, да му се порадват и да се повеселят. Една от тях особено се набиваше на очи със спретнатата си забрадка и шалвари.

Фарсът започна с кукерски игри и кръшни хора, а след това на цената излезе самия Стоичков който обяви: „Аз съм безпартиен. Аз съм симпатизант на хора, които мислят, че могат да оправят държавата. Мойта е най-лесна от на всички вас – взимам си багажа и си тръгвам, отивам си в Испания, отивам си в Щатите и въобще не ме интересува“.
Подразнен от въпросите на медиите дали наистина ще учредява партия, той се тросна: „На какъв език да ви обясня – испански, английски – партия няма, не може да бъде сформирана. Стига сте задавали такива прости въпроси“. След което се скара на журналистката, която го попита той ли е платил наема за залата: „Много лесно мога да ти отговоря, като те обърна обратно. Тогава мога да ти задавам много въпроси“ (?!).

Събитието продължи като футболен мач – с викове „Ицо, Ицо“ и с мъките на именития футболист да каже нещо смислено извън написаната му предварително реч. След протяжни обяснения как няма да позволи да му се цапа името, Стоичков роди поредния си бисер: „Лице на младежката организация го разбирам така: обръснат, симпатичен, с вратовръзка и да защитава интересите на тези млади хора“.  Трагокомедията „Стоичков повежда народа“ продължи и във вторник, когато същите псевдостудентски активисти от НПСС, начело с Ангел Георгиев, организираха кръгла маса. На нея Камата директно обяви, че Движение „Орлов мост“ ще участва в предстоящите избори и поиска съвета на „експертите“ в лицето на... доскорошния шеф на „Информационно обслужване" Михаил Константинов, финансиста Емил Хърсев, преподавателя в УНСС проф. Боян Дуранкев и полярния изследовател проф. Христо Пимпирев.

Михаил Константинов се появи под прожекторите за първи път след своята оставка и смело обеща цели 15 процента на новата партия . Социоложката Мира Радева също пристигна десетина минути преди началото на срещата, но още на стълбите, виждайки камерите на медиите, тя се възмути: „Оу, ама те са поканили журналисти” и тичешком се изнесе. И на този форум студенти почти не присъстваха. Но пък за сметка на това и тук имаше представители на цигански организации като Асен Асенов, който се похвали, че работи за цели 35 НПО-та и сектанската Българска Божия църква. Срещата приключи само за 40 минути, тъй като голяма част от участниците в нея единодушно стигнаха до извода, че медиите им пречат. „С журналисти няма да стане, да закрием кръглата маса”, предложи специалистът по всичко Емил Хърсев и тури край на събитието.

За да разберем откъде се повиха тези фалшиви студенти и защо изведнъж Сточиков се зае да оправя държавата, нека хвърлим един поглед върху това що е то НПСС.
Това е една държавно субсидирана организация, призната от правителствата за представително лице на студентските съвети от всички 51 ВУЗ-а в България. Срещу това те  получават и шестцифрена сума годишно, харчена за модни партита и луксозни почивки. Да припомним, че НПСС бе единствената организация, която защити скандалния фонд „Наука“ и източването на 15 милиона лева от него, което костваше поста на бившия образователен министър Сергей Игнатов.

Сред истинските организатори на новопръкналото се Движение „Орлов мост“ стои не само Емил Димитров, но и ректорът на Свищовската стопанска академия Величко Адамов. Самият Димитров е възпитаник на същия този вуз, финансов лобист и член на настоятелството му от 2010 г., въпреки че това е изрично забранено от Закона за висшето образование. С появата на бившия герберски депутат в академията, там се създава и младежка организация на ГЕРБ. Нейни членове са представители на студентския съвет, който се ръководи от т. нар. лидер на протестите и шеф на НПСС Ангел Георгиев.

Негов близък приятел от родния Плевен и съквартирант в университета пък е Красимир Георгиев, по-известен като Красьо Черния, прочул се като човека, който кадрува с магистрати. Двамата веднага почват далавери, като Черния получава от ректора поръчката за ремонтите на общежитията, а бащата на Ангел спечелва търга за доставка на гориво за ВУЗ-а на стойност близо един милион лева.

Що се отнася до главното действащо лице на студентско-футболната партийна драма – Христо Стоичков, забъркването му в политиката не е за първи път.  Първата му излагация бе още докато Тодор Живков бе под домашен арест. Тогава ритнитопковецът му отиде на крака във вилата на „Секвоя“, охранявана от гардовете на фирмата на Бойко Борисов „Ипон“, и занесе на бившия Първи подарък от сърце – своя фланелка. След това през 1994 г. стана лице на вече забравената партия на Димитър Луджев „Нов избор“.

После се заредиха клетви за приятелство с братята Георги и Васил Илиеви – лидери на мутренската групировка ВИС-2. Не липсваха и прегръдки с червения президент Георги Първанов. През последните години пък Камата се пишеше първи приятел на Бойко Борисов. Дори се тупаше в гърдите: „Само че в България вече има мъжкари като мен и Борисов, които сме готови да стигнем до край!”. Миналата есен пък разпрати до медиите писмо, в което се „обясняваше в любов“ на държавния глава: „Аз, Христо Стоичков, заставам с името и целия си авторитет зад Росен Плевнелиев и новото бъдеще на България“.

Та покрай тази очевидно твърде любвеобилна личност и пускането й в масова употреба отново, няма как да не съзрем и истинската цел на занятието – поредният опит на ГЕРБ не само да яхне протестите срещу себе си, но и да си отгледа собствена опозиция.


Какво ли ще „отстреля“ този път бившия вече депутат от ГЕРБ Емил Димитров Ангел Георгиев обяви Камата за „знаме и водач“ на Движение „Орлов мост“

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки