Бедността в България била тревожна


Бедността в България била тревожна
Ситият на гладния не вярва...
31 Март 2013, Неделя


Защо четири зими Брюксел аплодираше замразените пенсии и заплати и боготвореше социалния екзекутор Бойко Борисов?

Автор: Велизар Енчев

Европа най-после прогледна за българската драма и каза тежката си дума. След като четири зими аплодираше замразените пенсии и заплати и величаеше Бойко Борисов като най-пестеливия премиер, Брюксел откри колко нещастна държава е България.
В годишния анализ за социалната ситуация на континента Европейската комисия определя нивата на бедност у нас като тревожни, посочвайки че в България пет пъти повече хора от средното за Европейския съюз търпят сериозни материални лишения.

Крайните мерки за икономии са подобрили значително бюджетните позиции, но с цената на растящо социално недоволство, отбелязват авторите на доклада.
Видимо изненадана от бунтовната българска пролет, Еврокомисията констатира, че свалилите правителството протести са предизвикани от необичайно високите сметки за електричество, което е един от основните разходи за българските семейства.
И като паднали от небето, евроекспертите откриват топлата вода с тази до болка позната ситуация: 85% от месечните доходи на домакинствата отиват за покриването на основни нужни, 44% от хората у нас търпят сериозни материални лишения. 

Когато фактите говорят, еврочиновниците гузно мълчат. В конкретния случай те признават: България е най-бедната страна в Европейския съюз - 49 процента от населението, 52 процента от децата и 61 процента от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключване.
Тези нива са два пъти над средноевопейските. Заедно с Италия, Испания, Гърция и Кипър България е сред страните, в които младежката безработица надхвърля 20 процента.
В края на 2012 г. у нас е регистриран вторият най-голям спад на заетостта, като в същото време сме на първо място по несъответствие между квалификация и умения на търсещите работа и нуждите на пазара на труда.

Черните краски в икономиката и социалната сфера се допълват и от печалната демографска картина. Продължителността на живота на жените у нас е най-ниската в Евросъюза – 78 години, при средно за ЕС над 83. Мъжете живеят до 71 години, което е третата най-ниска продължителност на живота.
Провокирани от закъснелия евродоклад, на 26 март Обединените пенсионерски съюзи изпратиха това кърваво писмо до еврокомисаря по бедствията и авариите Кристалина Георгиева:

"Уважаема госпожо Георгиева,
Обединените пенсионерски съюзи се обръщат към Вас с предложение, от което зависи съдбата на стотици хиляди бедни и болни българи. Официалните статистики в ЕС сочат, че в момента 3 милиона българи имат серозен проблем с изхранването и покриването на елементарни битови разходи -  сметки за ток, вода и отопление. Отчаянието в България стигна дотам, че шестима български граждани се самозапалиха. Този драматичен развой на събитията в България налага спешни спасителни мерки от страна на Европейската комисия.

Ние предлагаме да внесете в ЕК искане за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за бедните българи в размер на 500 млн. евро. Като еврокомисар по бедствията и авариите най-добре може да оцените критичността на социалната ситуация, която доведе до масови демонстрации и до падане на правителството на ГЕРБ.

Обединените пенсионерски съюзи смятат, че Европейският съюз не бива да проявява двойни стандарти и трябва да помага не само на гражданите на Гърция и Кипър. Като най-бедната страна в Евросъюза България спешно се нуждае от тази финансова помощ и то в най-скоро време. В противен случай има риск в страната отново да избухнат граждански протести, които могат да прелеят в бунтове и метежи.
Водени от убеждението, че европейската солидарност трябва да се проявява в критични ситуации, ние вярваме, че ще приемете нашата идея и ще сезирате съответните инстуции в Европейския съюз".

Ще чуят ли в Брюксел воплите на два милиона български пенсионери? Съмнявам се. Ето защо: на 8 декември 2011 г. Обединените пенсионерски съюзи дадоха пресконференция в БТА и пак изпратиха кърваво писмо до Еврокомисията.

В него те се отрекоха от министър-председателя Бойко Борисов и обявиха председателя на ЕК Жозе Барозу за свой премиер. Защо се стигна до това безпрецедентно искане?
В последните дни на 2001 г. правителството на Борисов пренебрегна исканията на българските пенсионери и в „Бюджет 2012“ за тях нямаше дори и постна пица. Симеон Дянков не само отказа да  вдигне пенсиите, но силово наложи и увеличение с една година на пенсионната възраст, без това да е съгласувано със синдикатите.

След като управляващите  потъпкаха Кодекса за социално осигуряване, предвиждащ годишно индексиране на пенсиите, българските пенсионери осъзнаха, че ГЕРБ е гроб
и спасението е само в Брюксел. В писмото до Барозу те изнесоха, че най-ниската пенсия в България е 60 евро, а най-високата - 350 евро, като поясниха: 60 евро са недостатъчни дори за месечни разходи за храна, да не говорим за сметките за ток, вода, парно, транспорт, лекарства.

Добавим ли, че в България цените на лекарствата са по-високи, дори от родината на Барозу - Португалия, става ясно, че българските пенсионери са осъдени на бавна и мъчителна смърт. От 2 милиона български пенсионери, 1.2 милиона получават пенсии от 100 евро, недостатъчни и за храна.
Нашата страна е единствената в Европа, в която един милион възрастни хора са с пенсии, по-ниски от прага за бедост в Европейския съюз. Което означава, че премиерският мандат на Борисов узакони бедността за един милион българи.

Да не пропуснем и безумното намерение на герберите да прехвърлят Спешната медицинска помощ към болничните заведения, като така ликвидират една от последните социални институции, която не прави разлика между бедни и богати.
Това желание на кабинета показва, че той защитава интересите на олигархията, а не на трудовия народ и е правителство на незаконно забогателите от прехода, самообявили се за капиталисти.

И докато низините страдаха, дворците пируваха. Партиите в 41-то Народно събрание дори не пожелаха да обсъдят две справедливи искания: премахване на месечната субсидия от 15 000 лева за депутат и 50-процентно намаление на държавната субсидия за парламентарно представените партии. В условия на жестока криза, когато няма пари за пенсии и лечение, е възмутително депутатите да тънат в разкош, а страната ни да потъва като бандустан от Третия свят.

Но кой да чуе гласа на народа? Кой от парламентарните търтеи смее да признае срамната истина - че всеки народен представител е с месечно възнаграждение от 3000 евро, а някои от независимите депутати слагаха в джоба си по 10 000 евро.
Как ли ще отговори на българските пенсионери Кристалина Георгиева, командирована в Брюксел от Бойко Борисов? Дали ще предаде кървавото им писмо на Жозе Барозу, дали ще се застъпи за тяхната кауза?

Не искам да съм лош пророк, но се налага. Кристалина няма да си мръдне и малкия пръст, за да облекчи страданията на българите. Освен слуга на ГЕРБ, еврокомисарят по бедствията и авариите е агент на Световната банка, която е  всичко друго, но не и хуманитарна организация.

Пък и битието определя съзнанието. Затова се питам възможно ли е чиновничка с 21 000 евро месечна заплата да усети мъката на старец с 60 евро пенсия? И има ли надежда еврокомисар със 700 евро дневно възнаграждение да влезе под кожата на пенсионер, преживяващ с 2 евро на ден?
Надеждата умира последна, освен ако не я изпревариш.

Анализирай това
Кристалина Георгиева няма да си мръдне и малкия пръст, за да облекчи страданията на българите. Освен слуга на ГЕРБ, еврокомисарят по бедствията и авариите е агент на Световната банка, която е  всичко друго, но не и хуманитарна организация.


В категории: Анализи , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
baihui
03.04.2013 20:32:09
0
0
Какво да се коментира Сталинка? Винаги съм казвал,че в съдебната система и на важни държавни постове не трябва да се назначават застаряващи лелки!Заради болни амбиции,пари и х*й са готови да изкарат дори и Чикатило светец!Това са тъпи егоистични същества лишени от най-важното качество МОРАЛ !
3
atarkov
01.04.2013 19:04:26
0
0
Като ги гледам как се дърлят по всички предавания,им се чудя,колко енергия изразходват да се чернят.Ами нали уж сте за благото на народа си ,ами седнете и като умни и милеещи политици помислете за този народ.Нали всяка партия иска да живеем по добре,ами направете го.Този крал,оня грабил,другият сключвал заробваши договори,но нито един осъден,как става така??ХАЙДЕ КАТО СТЕ ТОЛКОВА УМНИ ПОЛИТИЦИ,СТИСНИТЕ СИ РЪЦЕ И ОПРАВЕТЕ ТАЯ ДАРЖАВА,ЧЕ НЕ СЕ ЖИВЕЕ ПОВЕЧЕ В НЕЯ.АКО МИСЛИТЕ ,ЧЕ НАРОДЪТ ЩЕ ВИ ПОЗВОЛИ И СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ ДА СИ ВЕЕТЕ БЪЙРЯКА ,НЯМА ДА СТАНЕ,ВЕЧЕ ЩЕ СЕ ЛЕЕ КРЪВ.ПОМИСЛЕТЕ СИ ДОБРЕ.
2
zad kulisite na kapitana pe
01.04.2013 14:15:58
0
0
ako partii kato NFSB i podobni narodni populistki partii iskat da pesheljat mnosinstvo to trjabva da obeshtajat da premahnat danak sgrada ,imot ot tesi koito imat samo po edna sgrada ,po edin imot ,po edna kashta ,po edno shilishte, po edin apartament, zashtoto tova sa mnosinstvoto izbirateli . i da obloshat s danak luks tesi koito imat poveshe ot
3 sgradi 3 imota ....kato v avstria kojato e s podobna danashna sistema .takiva danashni sistemi ima i v drugi strani vish kato moeto predloshenie.
po tosi nashin shte se namali napreshenieto pri bednite koito njamat dostatashno dohodi da si plashtat shilishteto v koeto shivejat i imota ot kojto se prehranvat .
1
pensioner
31.03.2013 13:38:23
0
0
Бедноста в България не е тревожна,тя е ТРАГИЧНА.За съжаление на дъното е натикана голяма част от интелигенцията,едва ли има по света пенсиониран лекар да вегетира с 3 евро на ден.Същото се отнася за учители,инженери,дейци на културата и т.н.Разните пенсионерски дружинки доминирани от комунистическата номенклатура,която си е осигурила прилични пенсии,възпрепятстват обединяването на пенсионерите в единен пенсионерски фронт.Основно исканията които се издигат в пенсионерските вестничета са за отпадане тавана на пенсиите,а никой не си задава въпроса как оцеляват мизерстващите.Като се добави арогантноста и лицемерието на управниците,за които нашето поколение просто не съществува,положението е направо катастрофално.В предизборното говорене никой не се ангажира с конкректни програми за облекчаване нерадостната съдба на възрастните.За едно бездомно куче се харчат по 50лв.на ден,а пенсионерите - кучета ги яли.Преди да вдигаме лозунги за силна,модерна и т.н.България,трябва да помислим за една човешка България.Всичко останало е лицемерие!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки