Закриха пловдивската Белодробна болница


Закриха пловдивската Белодробна болница
Бившата шефка на парламентарната комисия по бюджета Менда Стоянова, Иван Тотев и проф. Карен Джамбазов (от ляво надясно) кроят планове за национализацията на болницата
30 Март 2013, Събота


ГЕРБ национализира здравното заведение заради апетитните му имоти в централната част на града

Автор: Камен Христов

Пловдивският Общински съвет гласува за ликвидацията на Белодробната болница „Кудоглу” заради дългове от над 4 милиона лева. Предвижда се в бъдеще туберкулозно болните да бъдат лекувани в ново отделение към Университетската болница „Свети Георги”. За целта, от Министерството на здравеопазването са отпуснати 1,5 милиона лева.
Десетки медици, синдикалисти и граждани скочиха срещу това намерение. Преди сесията на местния парламент, работещите в болницата посрещнаха съветниците с бурен протест, революционни песни и гневни викове „Оставка”!

Към медиците се присъединиха и протестиращи срещу монополите граждани, които солидарно подкрепиха митинга срещу затварянето на болницата. Сред гневните хора се появи скандалният рапър Мишо Шамара, който оглави протеста, издигна лозунги срещу управлението на Бойко Борисов и освирка влизащите в сградата общински съветници. Певецът поиска затвор за премиера в оставка и го нарече „най-големият наркодилър в Европа”.

Въпреки масовото недоволство, мнозинството в ОбС реши твърдо да се придържа към линията, спусната от ГЕРБ. С 28 гласа „за", 17 „против" и двама „въздържал се", предложението за закриване на здравното заведение бе прието. И докато хората отвън настояваха за отсрочка, герберите в залата вече се наговаряха за името на ликвидатора, който да изпълни правилно решението им.

Вместо болница – апетитни терени
Противниците на затварянето на болницата смятат, че то цели да бъдат задоволени нечии мераци към базата и прилежащите терени. Според бившия й директор д-р Георги Благоев, преместването е свързано с икономически интереси към апетитните имоти, които здравното заведение има на бул. „Цариградско шосе” в Пловдив.

Само дворът е с площ 23 декара. Това е всъщност истинската причина „Д. П. Кудоглу” да бъде  умишлено водена към фалит в последните 7 г., предполага д-р Благоев.
Опити да сложат ръка върху терените в централната градска част имаше и по време на Тройната коалиция. Тогава бившият вече заместник кмет на Пловдив Александър Константинов предложи болницата да се премести в държавната МБАЛ „Пловдив”. Лекари, медицински сестри и членове на синдикатите обаче се вдигнаха на спонтанен бунт и осуетиха намеренията на властта.

При ГЕРБ обаче протестите явно не действат. Още преди Нова година стана ясно, че здравното заведение този път наистина затваря врати, а дейността му поема Университетска. Никой не поиска да чуе аргументите и молбите на здравните работници. В медиите се тиражираха основно закопаващите констатации на управляващите.
„Дългът на болницата, който заварихме, бе 3 млн. лв., а впоследствие се увеличи с 600 000 лева. Само преди 2 седмици отново са били запорирани сметките за борч от 56 000 лева към фармацевтична компания”, заяви преди време кметът Иван Тотев.

Всички медици и персонал са с прекратени трудови договори, а тези от тях, които отидат в УМБАЛ „Св. Георги”, трябва да си подготвят документите за преназначаване. Тотев не се съмнявал, че ще запазят работата си, защото имало недостиг на персонал. На практика, броят на трудово заетите в „Д. П. Кудоглу” многократно надхвърля нужната бройка за стационара за туберкулозно лечение, който ще се обособи при нас, казаха обаче от Университетска.

Лечението и диспансеризацията на туберкулозно болните ще бъде до административния блок на Клиниката по инфекциозни болести в База 2 на “Пещерско шосе”. Общо 800 000 лева отпусна Министерството на здравеопазването за ремонта, 150 000 от които за специална вентилационна система. Тя ще осигури самостоятелна аспирация за всеки туберкулозно болен, каквито са най-новите изисквания.

Проектът включва разкриване на 42-45 легла за пациенти с активна туберкулоза, лаборатория и кабинети на ТЕЛК „Детската туберкулоза ще продължи да се лекува само в София, в Пловдив ще се прави наблюдението след интензивната фаза на лечение. Останалите заболявания като пневмонии и бронхити ще отидат в другите болници”, обясни директорът на УМБАЛ „Св. Георги” проф. Карен Джамбазов. С национализацията на тубдиспансера ГЕРБ за пореден път показва, че няма последователна политика в нито един сектор, коментират от опозицията.

През юни м. г. бившият  председател на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова обеща, че никакви дейности няма да бъдат закрити с прехвърлянето на Белодробна болница към Университетска.
„Единственият начин здравното заведение да продължи да съществува, въпреки дълговете си, е оптимизация на структурите му. Легловата база ще остане на сегашното си място, а само кабинетите за изследвания и манипулации ще бъдат преместени в сградата на УМБАЛ”, обеща тогава дамата с уговорката, че няма как държавата да поеме задълженията на лошия собственик и да плати всички дългове.

Белодробна болница съществува от десетилетия. Тя единствена в Пловдивска област лекува болни от туберкулоза. Наречена е на името на големия пловдивски дарител Димитър П. Кудоглу, търговец на тютюн, роден в с. Габрово, Ксантийско. През 1903 г. той се заселва в Дрезден, а 13 г. по-късно в Пловдив открива безплатна трапезария за бедни.

През 1920 г. той внася в БАН сумата от 100 000 лева, която да послужи за основаване на фонд за подпомагане на научни или литературни трудове. 9 г. по-късно пожелава сумите да се дават само за изследвания върху туберколозата, детската смъртност и кожно-венерическите заболявания.
Подарява хотела си „Цар Симеон” за социално заведение и учредява Дома за благотворителност и народно здраве.


Димитър Кудоглу Протестът на медиците против затварянето на здравното заведение

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Колев, лекар
31.03.2013 04:01:16
0
0
Боже опази България от Даритковщината и Тотевщината. В тази болница преди 40 години изучавах фтизиатрия. Специалност, която закриха още при Живковото управление. Щото нямало туберкулоза. А тя нараства. В глобален мащаб.И все по-често диагнозата й е трудна. Но така ще бъде, докато "българските охтичави" са най-здравите "охтичави" в Европа, че и в света.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки