Още малко манипулации


Още малко манипулации
Антоанета Цонева
29 Март 2013, Петък


В публичното пространство има съмнения, че се използват масиви от данни, без пряко да се събират подписи от гражданите, което практически представлява нарушение на техните права.


Това каза Антоанета Цонева, председател на УС на Института за развитие на публичната среда, по време на проведената през седмицата дискусия на тема "Избори 2013: Рамката на изборното законодателство - следващият тест за българската демокрация". 
По думите на Цонева в българската практика за пререгистрация на партии и на местните избори включително вече съществуват прецеденти с установени проблеми по използването на масиви с лични данни”.

От Института за развитие на публичната среда са препоръчали на ЦИК когато ГРАО започне да връща протоколите с проверката на подписките, той да се публикува и ясно се вижда коя партия с колко подписа се е явила, какви са проблемите с подписките, какъв е мащабът на този проблем.
Асен Генов в прав текст каза, че е получавал лични съобщения, че ГЕРБ например по места ползват масивите на държавната и общинска администрация – обикалят по стаите и събират подписи от хората.

Катя Колева - председател на УС на Института за социална интеграция (ИСИ), пък каза, че в държавната администрация в много от ведомствата в момента се провеждат т. нар. конкурси за израстване в длъжност.

"Точно сега, малко преди изборите. В този момент, когато имаме служебен кабинет, започнахме да правим израстване в длъжност, така че, където можем – дайте да дадем, защо? Въпросът си остава за нас, мисля, че отговор можем да си дадем всички", посочи Колева.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки