Спор за собственост върху недвижим имот


Спор за собственост върху недвижим имот
28 Март 2013, Четвъртък


На основание акт № 435 притежавам в наследство от моя дядо Петър Атанасов Гайдаров къща с имот 5 дка в с. Славяни.

Автор: Християн Митев юрисконсулт

Тя е оставена от него на дъщеря му Стоянка Петрова Стоянова, която е моя майка. След нейната смърт аз наследих имота. Докато дядо ми е бил жив, той пуснал своя шурей да живее в къщата. Неговите наследници не живеят в нея, обаче през 1992 г. изваждат нотариален акт, на базата на който присвояват 530 кв. м заедно с едно паянтово жилище, намиращо се на същата земя.

Те сменят името на майка ми Станка Петрова Стоянова с мъжкото име Стоян Петров Стоянов, като такова лице никога не е живяло в село Славяни. От местното кметство и от кадастъра в Ловеч не ми дават обяснение (или не искат да ми дадат) по какъв начин е сменено името на моята майка. Какъв е вашият юридически съвет по този случай?
Петър Недков,
с. Славяни, общ. Ловеч

От изложеното от вас и от представените документи става ясно, че е налице спор за собствеността на недвижимия имот от 5 дка с построена в него сграда. С издадения по обстоятелствена проверка нотариален акт № 172  от 27.05.1992 г. нотариусът към Ловешкия районен съд Нели Хаджикръстева е признала за собственици по наследство и давностно владение Стефка Иванова Николова и Снежана Стоянова Николова.

До момента, в който този акт не бъде оспорен в съда и признат за недействителен, посочените лица са законни собственици на описания в акта имот. Правилно в тази връзка са ви посъветвали от Службата по геодезия, картография и кадастър в Ловеч, че за да защитите вашите интереси, следва да заведете дело за установяване правото на собственост по реда на чл. 124 от Гражданския процесуален кодекс на основание чл. 108 от Закона за собствеността.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки