Непобедимата магия на народното изкуство


Непобедимата магия на народното изкуство
С песен и гайда на Родопските ливади
26 Март 2013, Вторник


2500 деца пеят, свирят и танцуват на 13-я Национален флклорен конкурс „Орфеево изворче“ в Стара Загора

Автор: Елена Хайтова

Пролетта иде. Желана и очаквана. За да пропъди  тежестта на зимата и да избистри взора ни. Ще ни погали мартенското слънце и ще разлисти пъстрооки цветя. Но заедно с календарната пролет иде още една – пролетта на музиката. Тя ни завладява с омаята на българските народни песни, свирни и бързостъпни хора. Смайва ни с пъстротата на българските фолклорни костюми, оставя ни без дъх.

Защото песен, музика, хора и носии се сплитат в най-древната шевица на българското народно  изкуство и ни дават самочувствие пред света. А на това изкуство можем да се насладим от 22 до 24 март в най-древния тракийски град – Стара  Загора. Там  ще се проведе 13-ият  Национален детски  фолклорен  конкурс „Орфеево  изворче”, в който ще вземат участие 2500 деца от цяла България и от чужбина. Този  конкурс е скъпа рожба на създадения през 1996 г. Национален  музикално-фолклорен  съюз „Орфеево изворче”. 

Той обединява 150  учители по музика от цялата ни страна. Инициатор за създаването му е Атанас Колев от Хасково,а почетен  председател е поетът-орфеист  Никола  Гигов. Първите конкурси на „Орфеево изворче” се провеждат в София, а от 2005 г. техен домакин е Стара Загора. Децата, които участват в този форум, биват наричани „орфейчета”, а тези, които получат най-големите награди – „орфеончета”. Така се повтарят най-древните музикални състезания „Орфеони” от ХІІІ век пр.н.е., когато е живял Орфей  Родопееца.

Участниците пеят, танцуват, свирят на табура, гайда, кавал, гъдулка, тарамбука или разказват фолклорни легенди. Който е присъствал на „Орфеево изворче“, неизменно си казва: „Видях толкова много, усетих в душата си сърцето на България. Какво повече може да има от това?” Ала  при всяко ново издание на следващата година човек може да види все по-пъстри и различни народни носии, да чуе още нечути народни песни и да се наслади на невидени досега народни танци, както и да научи още по-увлекателни древни живи мъдрости, които малките орфейчета са запомнили от своите  баби. Защото е безкрайна съкровищницата на народното изкуство. И тъкмо за това – неизчерпаема. Струва ти се, че колкото повече взимаш от нея, толкова повече остава и се множи. Така е, защото едно вълшебство ражда друго.

„Конкурсът „Орфеево изворче” е триумф  на красота, багри и ритми, един Орфеев празник на дарбата, която носят  българските деца. Чрез фолклора, който децата прекрасно изпълняват, ние запазваме достойнството си на истински  българи. Не може и няма да пресъхне нашето изворче, щом всяка година броят на участниците и песните расте“ – отбелязва директорката на този национален форум музикалният   педагог, изпълнител  на народни песни и талантлив  организатор Дочка  Къшева.

Тази година в раздел „народно пеене” ще участват 525 деца  от всички възрастови категории. Изпълнителите на народни инструменти са 181, певците и инструменталистите 706, групите за автентичен фолклор са 84, а заедно с народните обичаи и словесния фолклор те достигат 101. Всички участници ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател проф. д-р Пламен  Арабов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Празникът завършва с грандиозен гала-концерт, който неизменно доказва , че магията на народното изкуство е непобедима.


Ванеса  Цветкова от Казанлък, станала орфеонче на България през 2008 година Млади певици от Неделино, участници в Националния конкурс „Орфеево  изворче”

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки