ДС поръчва грозна смърт за Сашо Сладура


ДС поръчва грозна смърт за Сашо Сладура
Монументът на цигуларя е в памет на всички интелектуалци, загинали от комунистическия режим
26 Март 2013, Вторник


Виртуозният цигулар, свирил с Леа Иванова, е хвърлен на прасетата в концлагер заради политически вицове. Нарекъл партийния дом „изгорял цирк“

Автор: Камен Христов

Мирчо Спасов се приближава до Сашо Сладура, изглежда го свирепо и му кресва в лицето със зловонния си дъх:- Ти, русия, сладура, я излез напред – и започва: – ти бе, твойта мама, ти ли си разказвал вицове за другаря Червенков? – след което, недочакал отговор, му вкарва един ритник в слабините. Сашо се превива на две. Мирчо Спасов го удря с юмрук през лицето…

Мирчо Спасов, Газдов и Пора се изреждат да го ритат в бъбреците и слабините. Сладура плюе кръв, Цяла сутрин Шахо Циганина, Димо Пора и Благо Магарето издевателстват над Сашо Сладура, а в обедната почивка Шахо Циганина го изнасилва с бирена бутилка. Тримата му се изреждат, отново го пребиват и уринират отгоре му…

В края на работния ден Сладура е полумъртъв от побоищата, мъченията, тежката работа. Газдов заповядва на Шахо и на Пора да го хвърлят при клозета, където обикновено хвърлят смъртниците, след което отива да си допие. На следващия ден Пора и Шахо по нареждане на Газдов и пред очите му, ще замъкнат полуживия Сладур в свинарниците и ще го хвърлят на освирепелите от глад прасета”.
Тази покъртителна история за бруталното убйство на пловдивския музикант и бохем Александър Николов - Сладура ме връхлита всяка година преди традиционното шествие до лагера на смъртта „Слънчев бряг”.

Сашо Сладура е един от 147-та българи, убити край ловешката кариера. За толкова има официални данни. Никой не знае действителния брой.

Това пише в блога си учителят по география от Ловеч Иво Райнов за легендарния цигулар виртуоз Александър Николов, който намира смъртта си в концлагер заради стотиците политически вицове по адрес на Вълко Червенков и Тодор Живков.

Дядо му е швед, капитан на кораб.
В края на 19 век се влюбва в чешка пианистка. Ражда им се дъщеря - очарователната русокоса красавица Екатерина Ендерс. Нейната съдба се преплита с тази наГеорги Николов от Прилеп, който бил студент по паркостроене в Чехия.

Александър се родил от тяхната любов през 1918 г. в Плевен, защото, след като създал Борисовата градина, баща му построил прочутия плевенски парк Кайлъка. Оттам паркостроителят се мести в Пловдив, за да участва в създаването на Цар-Симеоновата градина.
Така Сашо завършва италианското училище, чийто директор е монсеньор Ронкали, който по-късно ще стане посланик на Ватикана в София, а през 1958 г. ще бъде избран за папа под името Йоан ХХІІІ и наречен по-късно “папата на мира”.

След училището Сашо завършва и френския колеж в Пловдив, където развива всички свои таланти - свири божествено, рисува, пише стихове и хумористична проза. Музиката го изкушава най-много и заминава да учи в консерваторията в Прага.
Завръща се в България овладял цигулката до съвършенство, владее говоримо и писмено 4 чужди езика. Постъпва в царския симфоничен оркестър. Но покрай  флагмана Асен Овчаров в баровете и ресторантите започва да звучи новата музика, дошла отвъд Океана – джазът.

След 1944 г. царският симфоничен оркестър е разформирован. Александър става солист-цигулар в „Джаз Овчаров”, а вокалистка е Леа Иванова. Най-голямата си слава формацията печели в ресторант „България”, където Сашо свири известните си шансони.
Пак тук цигуларят, когото всички вече наричат Сладура, се прочува с разказването на остроумни и пиперливи вицове по адрес на новите управници. Някои от тях като

Вълко Червенков и Антон Югов се забавляват с анекдотите на музиканта и често искали Николов да им ги разказва.
През 1960 г. в Златни пясъци се снима филм, в който участва и Сладура. Една вечер сяда да си пие бирата с брата на Вълко Червенков - Борислав, който е пиротехникът на продукцията. Двамата започват да обсъждат провалената среща между Хрушчов и Айзенхауер.

„Боре, сега, като дойдат американците, къде ще скрием бай Вълко?", пита Сладура, а Борислав му отговаря:  „Като те цапардосам, ще избухнеш и заприличаш на Хирошима!”.
Една вечер милиционер пита музиканта какво ще прави, когато французойките си заминат, а той остане. Сладура отговаря, че не се знае и обяснява: „Поканиха ме да свиря на матине на френската подводница, която е във варненското пристанище...”.

Това е майтап, защото подводницата е била съветска, а не френска. Емануил Дойнов, майстор на устната хармоника, който от години живее в Лас Вегас, си спомня диалог между Сладура и Тодор Живков. Двамата се срещат на банкет след концерт през 1961 г. 
Късно след полунощ Живков пита Сладура: „Айде, бе Сашо, кога ще си ходите?”. А музикантът отвръща: „Ние след малко, а вие кога ще си ходите, другарю Живков?!”.
По това време започват гоненията на интелектуалци. Сянката на Живков – генералът от Държавна сигурност Мирчо Спасов, е лишен от чувство за хумор и не му се нравят смешките на Сладура.

Освен това джазът е преследван като упадъчна музика, опасна за комунистическото общество. След потушаването на Унгарското въстание през 1956 г. много български интелектуалци застават на мушката на властите заради възгледи, противоположни на официалната партийна линия.

Държавна сигурност започва да ги следи – Сладура, Леа и Асен Овчаров. Някои музиканти са интернирани в други градове. В края на 1959 г. Мирчо Спасов започва да съставя списък за ликвидирането на  “упадъчни елементи”. На първо място в него е Александър Николов, следват Иван Карадочев (бащата на певицата Богдана Карадочева), депутатът земеделец Любен Боянов и още 14 души.

През есента на 1961 г. Сашо Сладура е арестуван, защото се пошегувал с партийния дом, като го нарекъл „изгорял цирк”. Оркестрантът от Софийската филхармония Милко Узунов е присъствал на  задържането на Николов. То става  на автобусната спирка до църквата „Св. Неделя”.
Случаен минувач пита Сашо къде се намира изгорелият цирк. Сладура се замисля и отговаря, сочейки партийния дом – „отсреща е горящият цирк, а в него се намира и главният циркаджия”.

Така на 15 септември 1961 г. със заповед на Спасов, Сашо Сладура е арестуван и се озовава в трудовия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Инструкциите към началника на „българския ГУЛАГ” Николай Газдов и помощниците му са ясни - Сладура да бъде докаран до „естествена смърт”. В смъртен акт № 272, издаден от градския съвет на Ловеч, е отбелязано, че Александър Николов е починал на 26 септември 1961 г. Място на смъртта - трудова група в кариерата в Ловешко, причина за смъртта - ангина.

Леа Иванова едва се спасява от същата трагична участ. Тя е сред най-следените от Държавна сигурност наши интелектуалци. В донесенията за нея пише, че е проститутка, лесбийка, пее на английски, живее без брак с музиканта Божидар Сакеларов, а по-късно и с Еди Казасян. Отказват й се участия в турнета, концерти, дори в циркове и селски събори.
През 1949 г. заради покана за турне от САЩ е затворена в женския лагер в Ножарево, Ловешко. Освободена е под клетва за пълно мълчание. В същото време бащата на българския джаз Асен Овчаров пък е обвинен, че е джазирал пролетарския химн Интернационала и така се подиграл с трудещите се по света.

Интерниран е със семейството си в Тутракан. Малко след това е изпратен в лагера в Белене. След излежаването на присъдата се установява в Пловдив като диригент на Ансамбъла за песни и танци към радио Пловдив. Умира на 61 г. На 11 юли 2002 г. Висшият касационен съд прекратява делото за лагерите. Мотивите са - изтекла давност.


Американски емигрант вдигна паметник на дисидента

Съученикът на Сашо Сладура в някогашния френски колеж в Пловдив д-р Георги Лазаров, който е емигрирал в Балтимор, САЩ, бе инициаторът за вдигането на паметника му през 2002 г.

Монументът на Сладура в града под тепетата трудно видя бял свят, тъй като групата на БСП в пловдивския Общински съвет не бе съгласна с идеята той да е в памет на всички интелектуалци, избити през тоталитарния режим. Първоначалната идея била да се издигне двуметрова бронзова фигура върху гранитен постамент. По предложение на автора - скулптора Данко Данков, фигурата е седяща и държи в ръцете си цигулка. Паметникът е монтиран в началото на Стария град, пред една от сградите на Академията за музикално и танцово изкуство.


Сашо Сладура Александър Николов (най-горе), 1948 г. Екзекуция в трудовия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч

В категории: Горещи новини

7
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
7
Гошо
26.02.2017 12:19:14
3
11
Иван Карадочев е осъден за педофилия , не го правете герой и това на снимката е всичко друго но не и екзекуция ,а и да не говорим самата снимка не е от соц времена или направо не е от България
6
stan
16.02.2016 21:47:49
3
7
Не е красиво да се лъже, грях е пред паметта на загиналите. Това на снимката може да е сутрешен развод, разследване, подготовка за конвоиране, всичко друго, но не и екзекуция. Просто не се прави така, колкото и да им се иска на някои.
5
живял при социялизъма
16.12.2013 03:36:31
9
18
Тежко е да се четат такива истории. НО - Защо на тоя сладур му е трябвало да говори толкова много против комунизма и да опира пешкира на шибанте капиталисти. Не оправдавам ДС и комунарите ни най малко за терора и хилядите невинни и избити по най жесток начин хора. Но като гледам ПЛОДОВЕТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И КАПИТАЛИЗАМА-мога да кажа едно- Социялизма беше добър за милиони българи и имахме държава. а избитите в белене и лагерите са по малко от хората ,които бяха щастливи, докато сега нещастен е целият български народ , а малцината олигарси са щастливи. Така че този сладур ако си беше мълчал и беше се радвал на безплатното образование и медицинско обслужване, на осемчасовият работен ден и си беше свирил , вместо да си прави ташак с ДС и да се прави на отворен-нямаше да го сполети тая участ. А вашата статия е ПРОПАГАНДА. АНТИСОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА!
4
Т Т
27.03.2013 19:31:39
6
0
не мога да се стърпя ,и ще ви пиша за още 1 случка със Сашо Сладура -от извора ,както се казва ! Тъй като брат ми , Д. Трифонов , е свирил при Асен Овчаров в младежки джазов състав към дом на културата на Ж.П. при кино Гео Милев -Пловдив !
Сашо и 1 негов приятел се разхождали из София, и на 1 трамвайна спирка видял свой далечен познат -тогава се обърнал към приятеля си ,и го попитал "искаш ли да го накарам тоя тип да бяга като луд само с 2 лафа ? Отива и го попитал- " Колега ,здравей , имаш ли свободен половин час ? " Оня попитал - " имам, защо ? " Ами да отидем и да свалим правителството от власт ! " Познатия на Сашо се обърнал ,и като ракета се изстрелял по тритовара - о-о-о-о-о-х КЕФ !!
3
ХХХ
27.03.2013 01:41:22
3
2
с тази статия смачкахте ФРОГ НЮЗ И Дневник за 1 година напред ! БРАВО !!
2
ТРИФОН ТРИФОНОВ
27.03.2013 01:17:38
0
0
като студент се движех из София с по-отракани от мен ,и вица ,за който е влезнал в лагера може да е този - "2 милиционера си говорят- А бе ,ти чу ли новината ? каква бе ? Ами братушките са скакнали на Луната ,бе ! Ама как така , всичките ли ? "
Гениалния Асен Овчаров събра ,и направи най хубавия орк. в радио Пловдив- съперничеше на битовия орк към радио София ! Имам записи ,1 малка плоча с 4 обработки- по-добър е бил от бай Ф. Кутев ! А брат ми е свирил в младежки дж. състав , ръководен от Асен Овчаров при проф. дом на Ж.П-то -" ГЕО МИЛЕВ" В П-в ПРЕЗ 1964-68- всички момчета после свириха по чужбината ,за прослава на Б-я !
На погребението на г-н Овчаров ,жена му е била стисната ,и ниско културна ,и тъй като той е бил беден , музикантите му купуват 1 костюм да го погребат ,че той е нямал дрехи !
(разказал- преживе майстора на гайди от кв. Прослав Господин Грозев,с прякор Диньо Гайдата, от Радневско ,съпруг на певицата Мара Василева,който е свирил заедно с прочутия гъдулар Янко Петров в Пловдивския радио-орк ! )
1
atarkov
26.03.2013 17:08:58
6
0
Държава която не признава,и унищожава историята си,не е държава.Ние не знаем къде е гробът на последният Български цар Борис3.Къде по света за предумишлено убииство има давност????Унищожиха България,разграбиха я докараха народа до геноцид ,и сигурно пак ще има давност.Да има някой даден на съд???Няма и да има,ние сме овча нация,съжалявам но е така.Едва сега народът се усети ама ченгеджииницата ще го преебе пак.Затова западняците ни наричат БЕЗРОДНИЦИ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки