Асеновата крепост грейна след ремонт


Асеновата крепост грейна след ремонт
Асеновата крепост е свещената порта на Родопите
25 Март 2013, Понеделник


Стенобойни машини, катапулти, таран и бойна кула ни връщат 12 века назад

Автор: Камен Христов

Точно 200 прожектора осветяват вечер вековната крепост над Асеновград, а експонираната в подножието й бойна техника ни връща 12 века назад. Това е част от обновлението на калето, за което Европейската комисия отпусна 3 млн. лв. по ОП „Регионално развитие”. Собственият принос на общината е около 500 хил. лв.

Целта на проекта „Асеновград-свещената порта на Родопите” е да превърне емблематичната за града крепост в конкурентоспособна туристическа атракция.
Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през 9 в., за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Първите писмени сведения за калето са от 11 в. и са получени от устава на построения тогава Бачковски манастир. Той свидетелства, че крепостта е притежавала собствена армия и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход, а през 1410 г. е разрушена от нахлуващите османски войски.

Наречена е на цар Иван Асен Втори, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването й. От лявата страна на крепостната стена стръмна пътека нагоре води до мистичен камък, в който е издълбан надпис: "В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град".

Археологическите разкопки в района започват през 1969 г., като досега е разкопан и показан феодалният замък на върха. Там има разкрити две водохранилища, вътрешна крепостна кула, малка крепостна църква, ползвана от феодала и 3-4 представителни сгради. От 7 г. насам работата на археолозите продължава на източната тераса от крепостта, където се е намирал жилищният квартал.

Всички открития до момента потвърждават тезата, че там се е намирал военен гарнизон. Археолозите са направили важното разкритие, че мъжете са били на крепостта заедно със семействата си.
Открити са медни монети от 13 в., което според специалистите значи, че районът е бил пълноценно обитаван. Друга ценна находка е миниатюрната монета на Иван Александър, която свидетелства за епохата на Второто българско царство.

Според археолозите Асеновата крепост е била населена още през каменно-медната епоха или това е 5000 години пр. Хр. От епохата на траките се предполага, че е останало тракийско светилище - при разкопките са намерени малки ями в скалите, ориентирани към изток. Предполага се, че семействата са ги пълнели с мазнина и са палели в тях фитили, на принципа на кандилото. С финансирания от ЕК проект местната власт се зае да оправи инфраструктурата около Асеновата крепост, която е обявена за паметник на културата и е част от 100-те национални туристически обекта.

Вече са реставрирани и консервирани останките на крепостта, паркингът се разшири, има и голям информационен център. Подменени са  настилките, изградени са  нови стъпала и каменна зидария, монтирани са парапети по всички опасни места, в кътовете за отдих са поставени пейки.
А в подножието й са монтирани стенобойни машини в реални размери - балисти, катапулти, таран и бойна кула. Целият обект се наблюдава денонощно с видеокамери.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки