Наша художничка с юбилейна изложба в Чикаго


Наша художничка с юбилейна изложба в Чикаго
25 Март 2013, Понеделник


Една от личностите, с които се гордее българската общност в Чикаго, е художничката и журналистка Кина Бъговска.

Автор: Георги Ваташки

На 9 март тя откри своята 30-а юбилейна изложба в елитната „ARC галерия“ в столицата на Илинойс. Българката представи 12 големи рисунки на женски тракийски фигурки от картон и коприна под мотото „Свещено и еротично“.
Нашенката използва за своите нетрадиционни платна, освен четка и бои, и естествени материали като пясък и прозрачна коприна.

При откриването на изложбата българката разкри своите мотиви за създаването на творбите си: „Тези картини са израз на интереса, който предизвикаха у мен глинените женски статуетки на древните траки, открити по поречието на Дунава. Те разкриват каква е била душевността на нашите предци. В тях ме привлякоха графичните линии, с които древните фигури са били декорирани и които носят послания и закодирана информация. Семплата им, но изящна изработка ме предизвика да се опитам да ги нарисувам като предам на силуетите им размери, близки до човешки ръст.“

Наред с красивите платна на талантливата нашенка, зрителите се насладиха и на специално подготвени танци, които пресъздадоха прехода от древността към класическия български национален фолклор. Те бяха изпълнени от участници в прочутия български фолклорен състав в Чикаго – ансамбъл „Хоро" с ръководител Ирина Гочева, за който „Десант“ писа през декември миналата година.

Житейският път на Кина Бъговска започва в Момчилград през 1955 г. Именно сред уникалната родопска природа у нея се заражда желанието да запечата нейната красота с помощта на четката. Затова завършва живопис и графика в Академията за изящни изкуства в полския град Лодз през 1979 г. След завръщането си в България работи близо 20 години като преподавател в Школата по приложна графика в София, като през това време проектира и илюстрира множество корици на книги.

За Новия свят Кина заминава през есента на 2000 г. Перфектният й полски й помага бързо да се устрои в космополитния Чикаго. Заедно с друг виден български емигрант – Климент Величков, българката основава един от вестниците на тамошната българска общност – „Старт“. В него тя е художествен редактор и става автор на редица инициативи, като най-известната е кампанията за набиране на средства за българско училище в столицата на Илинойс. Кина успява да привлече към каузата прочутия актьор Чък Норис, който взима участие в демонстративно шоу за бойни изкуства безвъзмездно и в резултат на това само за два дни са събрани над 20 хиляди долара

Наред с журналистическата си дейност, тя не забравя и своето истинско призвание. Успява да спечели субсидията на местните власти за художници и през 2002 г. представя първата си изложба зад Океана. Тя е под мотото „Бягащи светлини“ и представя образи и картини от Родопите, комбинирани със съвременния урбанистичен пейзаж на Америка. Темите на нейните експозиции рядко се вписват в общоприетите понятия за живопис, но пък винаги са свързани с България и нейната история и природа.

Успехите не закъсняват и Кина Бъговска започва да представя своите творби в Канада, Швейцария и Финландия. През декември 2010 г. българката е включена в авторитетното издание „100 съвременни интернационални художници“ на Барселонската художествена академия.
По нейна инициатива през 2011 г. е открит Българо-американски център за културно наследство, чиято цел е да организира концерти и изложби на българската общност в Чикаго.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки