Скандал с бюджета в странджанската община Средец


Скандал с бюджета в странджанската община Средец
Жителите на Община Средец повече не искат да търпят своеволията на кмета Жабов
24 Март 2013, Неделя


Гербаджията Иван Жабов вдига заплатите на своите хора и иска да тегли загробващи заеми

Автор: Георги Ваташки

Масовите граждански протести доведоха до падането на правителството на ГЕРБ, а с това отпушиха и дълго таеното народно недоволство срещу кметовете на партията на Бойко Борисов. Дори в малки градчета, които изглеждаха примирени с корупцията и кражбите на самозабравилите се местни управници, хората се събудиха.

В странджанската община Средец цяла седмица не спират протестите против местния градоначалник от ГЕРБ Иван Жабов. Вълненията срещу него започнаха още на 14 март, когато над 200 души от общинския център и околните населени места поискаха оставката му. Митингът бе организиран от „Национален фронт за спасение на България“, движение „Антимафия“, партия „Средна европейска класа“ (СЕК)и инициативни граждански комитети от близките съставни селища.

Причина за общественото негодувание стана непрозрачната финансова политика на общината и прахосническия й бюджет, който загърбва проблемите на населението и го обрича на мизерия. Стана ясно, че в местния общински съвет реална опозиция няма, а съветниците от всички цветове се грижат единствено за собствените си интереси. Самият проектобюджет не бе публикуван на сайта на общината, а задължителните за законността му
обществени обсъждания не бяха проведени в нито едно от съставните селища.

За да се скрият скандалните харчове от обществото, шефката на тукашния парламент – герберката Надежда Палова, бе насрочила  в петък извънредно заседание в необичаен вечерен час. Намеренията й обаче бяха осуетени от протестиращите граждани. С плакати „Оставка“ и „Жабов – вън!“, те поискаха категорична промяна в управлението на Средец.
За да подкрепят исканията на местните жители, в градчето пристигнаха бургаските общински съветници от НФСБ Ангел Божидаров, който е регионален координатор на патриотичната партия, и Георги Дражев, който оглавява движение„Антимафия“. На импровизираната трибуна застанаха и популярният разследващ журналист на телевизия СКАТ Димитър Байрактаров и лидерът на СЕК Георги Манев.

Още по време на митинга общинските съветници, без да обръщат внимание на стотиците протестиращи, започнаха обсъждането на скандалния проектобюджет. Това предизвика гнева на гражданите, които щурмуваха сградата на Община Средец. Те прекъснаха заседанието и поискаха обяснения от съветниците и кмета. От името на протестиращите на трибуната застана кметицата на Дебелт Ивана Ангелова, която отбеляза: „Бюджетът се вдига с два милиона. Не става ясно къде ще отидат тези пари. Средствата на съставните селища намаляват всяка година. Дебелт например ще получи само половината сума от тази за предходната година“. Тя не пропусна и да поиска обяснения за какво ще бъдат похарчени 700 хиляди лева, които са вписани в странната графа „Други разходи в страната“.

Оказа се също, че местната управа ще тегли заем от 12 милиона от Фонда за органите за местно управление в България (ФЛАГ). А това буквално ще загроби общината, защото представлява 90 процента от самия бюджет, който е общо 13 милиона лева.
За „Десант“ лидерът на СЕК Георги Манев разкри: „Еднолично кметът Жабов вдигна заплатите на местното предприятие „Общински гори“ с близо 120 хиляди лева без реална икономическа причина. На всички в града е известно, че там са назначени негови роднини. В същото време 1200 декара орехова гора край Средец е отдадена на концесия за смешната сума от 35 хиляди лева годишно. По наши изчисления, ако общината сама стопанисва горския масив, печалбата ще бъде над 200 хиляди на година и с това могат да запушат много дупки в общинските финанси“.

Щатните служители на общинската администрация пък ще получат двойно увеличение на заплатите за настоящата година. Градската болница е пред фалит, но по-важно за самозабравилия се бивш учител е да даде от парите на данъкоплатците 55 хиляди лева субсидия на местния футболен отбор „Странджа-Металург“. Спортната щедрост на Жабов е лесно обясним – той е собственик на тима.
В крайна сметка, след напускането на залата от протестиращите, без дебати скандалният бюджет бе приет набързо и единодушно.

В следващите дни се оказа, че Жабов е решил да запази поста си на всяка цена и направи опит да дискредитира бунтарката Ивана Ангелова. Във вторник, на тайно събрание в Дебелт, Жабов с голяма група от стотина цигани се опита да организира уж „обществен дебат“. Провокацията бе изобличена и провалена благодарение на телевизия СКАТ.
Впрочем градоначалникът не за първи път използва услугите на ромите. Обществена тайна в Средец е, че успехът му на местните избори се дължи на масово купуване на цигански гласове.

За да се отплати за подкрепата им, Жабов е позволил на ромските пълчища да извършват незаконна сеч в горския масив край града. В резултат на това красивите хълмове над Средец са напълно оголени, унищожени са стотици декари лесове, а загубите за държавата възлизат на стотици хиляди левове. В предприятието, което отговаря за масива „Общински гори“, само повдигат рамене и твърдят, че са безпомощни пред тези набези. За да се увеличи броят на лесничеите, е нужно решение на Жабов. Но той разбираемо не предприема нищо, за да спре продължаващото вече години беззаконие.

Своеволията на кмета вероятно няма да продължат дълго, защото жителите на странджанското градче не се предават и продължават с ежедневни протести да искат оставката му.
Освен това на 19 март общинските съветници от „Национален фронт за спасение на България“ в Бургас внесоха сигнал до областния управител Константин Гребенаров, с който се иска бюджетът на Община Средец да бъде анулиран и върнат за повторно обсъждане.

В мотивите им се посочва, че действията на кмета Иван Жабов са в нарушение на Закона за общинските бюджети (ЗОБ), който постановява да бъдат проведени обществени обсъждания. Имитация на нещо такова  е направена в края на февруари в самия Средец. Но в протокола от фалшивата среща липсват имената на присъствалите служители на администрацията, няма и подписи на кметовете на селищата от общината.


С благословията на градоначалника циганите изсичат вандалски горите в тази част на Странджа

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки