Бедствията са скъпи и съсипват здравето


Бедствията са скъпи и съсипват здравето
22 Март 2013, Петък


Щетите от природни катаклизми през 2012 г. са рекордни и се изчисляват на 138 милиарда долара


Щетите от природни бедствия през миналата година се изчисляват на 138 милиарда долара. Половината са били причинени от урагана Санди и сушата, обхванала САЩ, съобщи ООН.
В службите на световната организация в Женева бе оповестен докладът за 2012 г., в който се посочва, че анализът на икономическите загуби, причинени от големите природни бедствия от 1980 г., показва нарастване от средата на 90-те години.

Директорката на агенция "Международна стратегия за предотвратяване на природни бедствия" към ООН (UNISDR) Елизабет Лонгуърт напомни, че за трета поредна година сумата на загубите надхвърля 100 млрд. долара.
Тенденцията продължава, въпреки че през 2012 г. не е имало "мега природно бедствие", например земетресение в градска среда.
2011 г. остава рекордна година от гледна точка на икономическите загуби - 371 млрд. долара. 214 млрд. долара от тях са от щетите, причинени от земетресението и цунамито, връхлетели Япония през март.

Разходите са най-високи, когато природно бедствие засегне индустриализирана страна, както се случи през 2012 г. със сушата (20 млрд. долара) и урагана Санди (50 млрд. долара) в САЩ.
Но глобалните разходи заради природни бедствия са по-високи, предупреждава ООН, която взема предвид само загубите на застрахователните компании. В развиващите се страни малко хора имат подобна застраховка.
Макар икономическите загуби, причинени от природните бедствия, да са най-големи в богатите страни, в бедните държави продължават да се регистрират най-много човешки жертви.

По данни на ООН 9330 души в света са починали в резултат на природни бедствия през 2012 г. спрямо 30 770 през 2011 г. и 297 000 през 2010 г., когато беше страшното земетресение в Хаити.
Междувременно изследователи установиха, че природни бедствия и икономически кризи се отразяват зле на сърцето.
Проучванията са правени сред ветерани от войни, жертви на урагана Катрина и на икономическата криза в Гърция.

Природните бедствия и продължили дълго във времето стресови ситуации освобождават в организма хормони, които влияят на кръвното налягане, на кръвната захар и на други фактори, създаващи проблеми на сърцето. В този процес се наблюдават повишено чувство за безпомощност и опасни реакции, като злоупотреба с алкохол и храна.
"Вече категорично свързваме емоциите със сърдечносъдовите рискови маркери", заяви д-р Ниека Голдбърг, кардиолог от Нюйоркския университет и говорителка на Американската асоциация за сърцето.

Първото мащабно проучване обхванало 207 954 ветерани от войната от щатите Калифорния и Невада на възраст между 47 и 74 години. Групата включвала хора с признаци на посттравматично стресово разстройство и ветерани без подобни оплаквания. Всички те били без сериозни симптоми от сърдечни заболявания и диабет в периода 2009 - 2010 г.
При повторно проучване две години по-късно, 35 на сто от ветераните с посттравматично стресово заболяване били развили инсулинова резистентност, която води до диабет и до втвърдяване на артериите.

От изследването става видно, че посттравматичното стресово разстройство може да породи не само психическа симптоматика, но и физическа. Според изследовател преди 30 години това разстройство е било свързвано предимно с ветераните от войната. Но днес то е характерно и за жертвите на изнасилвания, на въоръжени нападения и на природни бедствия.
По официални данни на Националния институт за психично здраве на САЩ около 8 милиона граждани на САЩ страдат от посттравматично стресово разстройство. Сред тях са и пострадалите от урагана Катрина.

Учени от медицинския център "Тюлейн" установиха, че случаите на инфаркти в района на Ню Орлиънс са се увеличили три пъти в сравнение с двегодишен период, преди ураганът Катрина да се разбушува по тези места. Броят на хоспитализациите заради инфаркт е скочил от 0,7 на 2,4 процента от общите настанявания в болница.
Трето проучване установи рязко повишаване на сърдечните удари в областта Месиния в Югозападна Гърция след януари 2008 г., когато започна финансовата криза в страната.
Учените сравнили медицинските картони на над 22 хиляди пациенти, приети в болницата в Каламата - единствената с кардиологично отделение в областта. Били регистрирани 1084 случая на инфаркт в четирите години, последвали кризата. А имало 841 инфаркта в четирите години, преди настъпването й, като броят на населението останал на практика същият.

Класация на „Фигаро” за 10-те най-скъпи катаклизми
Френските вестникари направиха  класация на бедствията, които са нанесли най-големи материални щети. От тези 10 стихии, четири  са били в САЩ. Сред най-пострадалите страни са и Китай и Япония.

1. На първо място в класацията попада опустошителното земетресение и цунамито, поразили Япония на 11 март 2011 г. Стихията причини и ядрена авария в АЕЦ "Фукушима-1". Броят на жертвите беше изчислен на близо 20 хил. души, а материалните щети - на около 210 млрд. долара. Това направи бедствието в Япония най-скъпото в историята на човечеството от гледна точка на материалните щети.

2. Погледнат от този ъгъл, ураганът Катрина, ударил на 29 август 2005 г. Ню Орлиънс, беше най-скъпата природна катастрофа в историята на САЩ.
Щетите от нея бяха оценени на 125 млрд. долара, а жертвите бяха над 1800.

3. След това в класацията попада катастрофалното земетресение в Кобе в Япония на 17 януари 1995 г., което струва на страната близо 100 млрд. долара и отне живота на над 6000 души.

4. Земетресението в югозападната китайска провинция Съчуан на 12 май 2008 г. е най-скъпото природно бедствие в китайската история. Щетите от него бяха оценени на близо 85 млрд. долара. Близо 90 000 души загубиха живота си по време на труса.

5. На пето място в класацията са наводненията в Тайланд от август 2011 г., парализирали световното производство на твърди дискове в продължение на няколко месеца и предизвикали 40 млрд. долара загуби за тайландската икономика. Над 800 души загинаха в тези наводнения. Близо 2000 къщи бяха разрушени, а около 100 000 сгради бяха частично повредени.

6. На шесто място засега попада ураганът Санди, който, според първите оценки, е причинил щети на Източното крайбрежие на САЩ на стойност 10-50 млрд. долара.
Катастрофата парализира икономиката на района. Уолстрийт спря търговията за два дни, а кандидатпрезидентската кампания беше прекратена временно. Хиляди полети бяха анулирани, а близо 400 000 души бяха евакуирани. Хиляди домакинства все още са без ток , а транспортът на Ню Йорк беше парализиран. По последни данни жертвите на Санди в САЩ и Канада са 95.

7. След Санди е класиран ураганът Айк, който порази Куба и Хаити през септември 2008 г. и предизвика над 30 млрд. долара щети. В Северна Америка Айк отне живота на над 80 души.

8. Следва друго природно бедствие, поразило също САЩ - земетресението в Нортридж, близо до Лос Анджелис, от 17 януари 1994 г. Жертвите от него бяха 60, ранените бяха 10 000, а щетите бяха оценени на 30 млрд. долара.

9. В класацията попада и земетресението в Чили от 27 февруари 2010 г., което беше най-скъпото природно бедствие в историята на тази страна. Щетите от него възлязоха на 30 млрд. долара, а жертвите бяха 560. Сгради и мостове рухнаха, електричеството и телефоните бяха прекъснати. В Чилан, в централната част на страната се срути стената на затвор и избягаха 269 затворници. От тях само 60 бяха заловени.

10. На последно място "Фигаро" поставя преливането на река Яндзъ през юли 1998 г., което причини най-тежките наводнения в Китай от десетилетия насам. Те струваха на китайската икономика 30 млрд. долара и живота на над 3600 души.

В класацията могат да се добавят и бурите Лотар и Мартен, вилнели във Франция през декември 1999 г. Те засегнаха и Швейцария, Германия и Дания и отнеха живота на 90 души, като причиниха на френската икономика 8 млрд. долара загуби.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки