Няма друга на света като българката


Няма друга на света като българката
Българката е успяла през годините, въпреки несгодите, да запази красотата около себе си Рисунка: Владимир Димитров – Майстора
20 Март 2013, Сряда


Когато мъжът й се включвал в революционната борба, всичките грижи за оцеляването на семейството падали върху крехките й плещи


Няма друг народ на света, който да е правил толкова вътрешни въстания, колкото българския. В тези въоръжени борби са участвали предимно мъжете. Когато мъжът ставал комита, бунтовник, четник..., семейството му е трябвало да оцелее само, като грижата за това падала на плещите на българката.

В това отношение тя няма равна на себе си в световен мащаб. Жената се е грижила за изораването на нивите напролет и засяването на посевите; за окосяването на ливадите и прибирането на сеното за осигуряване на фураж за животните през зимата; за ожънването на житото и вършитбата му, за прибирането на зърното в хамбара и осигуряването на хляба на семейството; за трупането на дърва за отопление през студените дни; за снабдяването на децата със здрави цървули и топли дрешки, както и за това те да не спират да ходят на училище...

Покрай всичко това българката е взимала и пряко участие в борбата на народа ни за свобода. Нека си припомним само няколко от имената на великите жени, оставили следи в нашата история.
Баба Тонка Обретенова например предоставила дома си за база на заминаващите като емигранти към Влашко революционери. Тя е посрещала в него Ангел Кънчев, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, дядо Ильо войвода и много други видни бунтовници. Със синовете си изградила скривалище в къщата си, където се укривал Апостола на свободата Васил Левски.

Сирма войвода пък водила повече от 20 години чета, с която наказвала чорбаджии, бейове и други народни изедници.
Родената в Гюешево Румяна войвода повече от 10 години е била страшилище за враговете на народа.

Примерите са безкрайно много.
Трябва да отбележим също, че въпреки всички трудности, българката е успяла да съхрани стремежа си към красотата.

Нека само си припомним прекрасните народни носии от Пирин, Родопите, Рила, Тракия, Странджа, Добруджа, Мизия и пр. С прекрасните си нашивки и бродерии в тях умело са съчетани и цветовете – белия със синия, кафявия със зеления, розовия с виолетовия, червения с черния и т. н. Никой не е имал по-красиво облекло от българката.
Стремежът към красотата не само е съпътствал целия живот на българите изобщо. Но те са искали и красиво да умрат, за което свидетелстват тъжните народни песни, възпяващи борците ни за свобода. В тях героят иска като тръгне към бесилото „перчемът му да се вее, ризата му да се белее“...

Младен Яшев,
Шумен


В категории: Горещи новини , Трибуна

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
123 до вяра
03.09.2014 09:14:41
0
0
ти да не си някоя изперкала дъновиска? та ви е сте еретици!България не е никакъв израил.
2
123
03.09.2014 09:05:22
0
0
ЗА тъпата красота на българките хич не ми пука,нищо че съм българка! И ние,глупаците българи се гордеем,че българките са красиви проститутки и курви! Голяма гордост,няма що!
Престанете да говорите за красотата на българките,че за голямо съжаление от много красота,малко ум имат такива жени;та те ходят по улицата едва ли не чисто голи;какво искат да кажат такива българки? Че се предлагат на всички мъже?! Днешната българка,НЯМА НИКАКЪВ СРАМ И СВЯН ! И НАЙ-ЖАЛКОТО,ЧЕ ЗАРАДИ НЯКАКВИ СИ ТЪПИ КОНКУРСИ ЗА КРАСОТА,ЧЕСТТА НА БЪЛГАРКАТА СЕ ПРИРАВНЯВА ДАЖЕ И НА ПАРЦАЛИТЕ!!! АЛО,ВИЕ БЕЗМОЗЪЧНИТЕ,ВИЕ ИМАТЕ ЛИ ЧЕСТ?!
1
Вяра
20.03.2013 18:36:39
0
0
Хубави думи за отрудените люде на България - истинския Божи Израил. Да, Бог ни избра нас по тези земи(нашите предци), които са бедни, трудолюбиви, честни и Богобоязливи и вярващи в Христа за негово наследие.
Затова нека да не се мразим помежду си, а да се обичаме всички кръстени в Христос (както и езичниците) без значение от коя раса сте, но нека обединението ни да е в Христос, и да сме смирени пред него, любящи и честни.
Нека да добавя, че Библията е истинската българска история, а не превъзнасянето и самопревъзнасянето ни като богоизбрани (в гръцки - византийски стил).

ВСИЧКИ ХРИСТОВИ ЛЮДЕ=ЮДЕИ(СТАРОБЪЛГАРСКИ ЕЗИК=САНСКРИТСКИ) - БЕДНИ, ЧЕСТНИ, ОТРУДЕНИ, БОГОБОЯЗЛИВИ И ЛЮБЯЩИ ЕДИН ДРУГ И НАШИЯ БОГ ХРИСТОС, ВЯРВАЙТЕ, ХРИСТОС Е ТОЧНО ПРЕД ВРАТАТА ЗА ДА ПРИБЕРЕ НАСЛЕДИЕТО СИ И РАДВАЙТЕ СЕ, ЧЕ КРАЯ НА ТОЗИ ГРЕШЕН СВЯТ Е СЪВСЕМ БЛИЗО(САМО СЕКУНДИ ПО БОЖИЯ ВОЛЯ).
ЗВЯРА ВЕЧЕ СЕ ЗНАЕ, КАКТО И ЛЪЖЕПРОРОКА, КАКТО И АНТИХРИСТА. ВСЕКИ МОМЕНТ ХРИСТОС ЩЕ ДОЙДЕ, ДА ПРИБЕРЕ СВОИТЕ СИ, ЗА ДА ВЪЗСТАНОВИ ОТНОВО БОЖИЯ РАЙ В НАШАТА РАЙСКА БЪЛГАРСКА(БУГАРСКА =БОЖИЯ) ЗЕМЯ!
АМИН, ДОЙДИ , ГОСПОДИ, ТВОЕТО МАЛКО СТАДО ТЕ ОЧАКВА!
В ИМЕТО НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ - АМИН - СЕГА И ВО ВЕК И ВЕКОВ!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки