Създаването на Софийската търговска гимназия


Създаването на Софийската търговска гимназия
Д-р Нейчо Иванов – директор на гимназията от 1913 до 1946 г.
20 Март 2013, Сряда


Преди 100 години
Усещайки необходимостта от висококвалифицирани кадри в областта на търговията и



индустрията за развитиетона българската икономика в началото на ХХ век през 1911 г., Софийската търговско-индустриална камара с председател Иван Грозев инициира създаването на средно търговско училище в София. Камарата изготвя учебни програми, бюджет, наема помещение, набавя училищни пособия и мебелировка. За директор на Търговската гимназия Камарата определя д-р Нейчо Иванов – известен български икономист и журналист.

На 25 февруари 1913 г. по стар стил (11 март по новия календар) с тържествен водосвет Иван Грозев официално открива първата учебна година на Търговската гимназия. Това става точно по времето, когато българският народ възторжено посреща военните победи в Балканската война.

Първоначално зданието, в което се помещава Търговската гимназия, е на ул. „Сан Стефано“ 23. Но по-късно специално за нуждите на учебното заведение е изградена внушителна за времето си сграда в софийския квартал „Лозенец”. Тя е завършена и осветена през 1930 г. и следващата 1931/32 учебна година вече се открива в нея. Първите учители в гимназията са едни от най-изявените общественици и преподаватели от университета, а създаденото училище се издържа със средства на Софийската търговско-индустриална камара.

През 1943 г. Софийската търговска гимназия се разделя на Национална финансово-стопанска гимназия и Национална търговско-банкова гимназия през 1943 година, които са днешните наследници на това престижно за времето си, и днес, образователно средище.
Понастоящем гимназията е включена в Българо-австрийския проект за реформи в професионалното образование. В неговите рамки са създадени няколко учебно-тренировъчните фирми, в които учениците се учат да работят в реална бизнес среда. В настоящия момент Националната финансово-стопанска гимназия е асоциирана към Университет за национално и световно стопанство.


Патриотичен календар

16 март 1900 г. — Родена е българската революционерка Менча Кърничева

19 март 1895 — В София започва конгрес на македонските емигрантски дружества и братства в Княжество България и извън него

19 март 1945 г. — Завършва Дравската операция на Първа българска армия срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва. Успешното й провеждане проваля настъпателните планове на Вермахта и ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия. Загубите на нашите войски наброяват 1614 убити, а ранените са около 2500

21 март 1201 г. — Започва Обсадата на Варна

21 март 1871 г. — В имението си край Крайова е убит видният възрожденец доктор Петър Берон

21 март 1921 г. — Роден е българският писател Борис Априлов

21 март 1966 г. — Поставя се началото на традиционния празник на град Кюстендил, известен като „Кюстендилска пролет”


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки