Кмет забрани достъпа на неудобни граждани в общината


Кмет забрани достъпа на неудобни граждани в общината
Иван Алексиев рекламира своята „Харта на клиента“, след което налага забранителен режим за достъп на граждани в общината
18 Март 2013, Понеделник


Починът е въведен от гербаджийския градоначалник в Поморие Иван Алексиев, Държавната комисия по дискриминация го проверява

Автор: Георги Ваташки

Правителството на Бойко Борисов вече е в историята, но не и кметовете на ГЕРБ, които са си по местата и продължават да обслужват определени икономически интереси. Ако някой обаче се опита да хвърли светлина върху дейността им, той се обявява за луд (в случай, че не може да бъде осъден като клеветник, разбира се). В някои гербаджийски общини пък подходът е направо брутален – който много пита, направо му се забранява достъпа до сградата на местната администрация.

Такъв безпрецедентен случай вече има в Поморие, където кметът на общината Иван Алексиев е издал странна заповед - да не се допуска до приемната на местната управа един от най-дейните членове на „Национален фронт за спасение на България“ в морския град Таня Гюрова.

В края на ноември 2012 г. местни граждани се събраха на протест през сградата на поморийския съд с искания за ревизия на съмнителната приватизация на „Черноморски солници“ и на сделките с общински имоти. Основен организатор на проявата бе Гюрова и най-вероятно причината да бъде наказана от кмета е именно нената активна обществена дейност.

Няколко дни след протеста й се наложило да вземе документи от деловодството на общината. Били й нужни във връзка с делата на Българско солнодобивно кооперативно дружество (БСКД) „Анхиалски солници“, на което тя е председател. Въпреки че носела съдебно удостоверение, което й дава право да изиска книжата, служителката й отказала с мотива, че имало заповед на градоначалника Гюрова да не бъде обслужвана.
Напористата поморийка повикала полиция, но униформените отказали да се намесят в този „гражданско-правен спор“. Пък и Иван Алексиев потвърдил забраната си пред тях, като споделил и мотивите. Общинската сграда била заключена за Гюрова, заради... „непристойно поведение“. 

Произволът на гербаджийския кмет ескалирал на 7 февруари т.г. На тази дата в сградата на общинската администрация бе открита приемна на Държавната комисия по дискриминация (ДКД).
Гюрова поискала да подаде жалба против забраната на кмета, която нарушава гражданските й права, но и този път общинска охрана й препречила пътя и не я допуснала до представителите на комисията. 

Вече в друг офис на комисията, жалбата все пак е приета, а в началото на март е започнала и проверка на действията на Алексиев, научи „Десант“. Решението на ДКД ще стане ясно до края на месеца.
Опитахме да се свържем с кмета на Поморие, но до редакционното приключване на броя не осъществихме връзка с него на мобилния му телефон. Потърсихме отговор от него чрез общинския пресцентър, но от там ни повтаряха единствено, че „кметът е на важни срещи извън града“.

Скандалната заповед влиза в противоречие с широко рекламираната от Община Поморие „Харта на клиента“, в която се твърди, че гражданите ще бъдат обслужвани без никакви пречки и протакане. Това предизвика масово възмущение сред съгражданите на Таня Гюрова, а местната структура на НФСБ в специална декларация се обяви в нейна подкрепа. Поморийските родолюбци издигнаха искания за прекратяването на сделките с общински имоти и за проверка, която да установи има ли роднински назначения в местната власт.

За борбата на Таня с местните власти „Десант“ е писал неведнъж. Активистката на родолюбивата партия е в основата на тежка дългогодишна битка за връщане на земите на БСКД. Вече почти 20 години тя упорито търси справедливост за имоти, за които наследниците на някогашните кооператори на поморийските солни полета притежават автентични нотариални актове, но въпреки това не могат да си влязат във владение.
Собствеността, която им се полага по закон, е разграбена най-безцеремонно от властимащите през годините.

През 2004 г. е извършена приватизация, като държавата продава имотите на „Анхиалски солници“ на частната „М-Поморийски солници“. Това естествено става с помощта на Общината, която така и не е вписала в кадастъра частното дружество като собственик на земите.
След множество съдебни дела, заведени от Гюрова, на част от наследниците са им изплатени обезщетения. Храбрата поморийка с хаплива уста не прощава нито една издънка на чиновниците и редовно ги изобличава.

През октомври м.г. например тя изкара на бял свят факти за това как хората на Алексиев се опитват да продадат тайно църковни имоти, които са заведени от общинските чиновници в кадастъра като пустеещи земеделски земи.


Близо 20 години Таня Гюрова води битки срещу корупцията в държавната и общинската власт Апетитните терени на поморийските солници са изкушили политици от всички правителства през годините на прехода В тази сграда е въведен строг „фейсконтрол“

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки