Манипулират истината от срещата в Сливен


Манипулират истината от срещата в Сливен
Тодор Гюров заяви, че очаква заплахи след изявлението му за манипулациите с исканията на протестиращите
17 Март 2013, Неделя


Един от организаторите на протестиращите във Велико Търново обвини Славчев, Дудев и Петров, че на своя глава са редактирали приетия на срещата документ

Автор: Здравка Христова

Исканията на националните протести, които изкараха на улиците хиляди българи, са подменени от трима души, имащи се за лицата на недоволството. Това заяви в началото на тази седмица един от организаторите на протестите във Велико Търново Тодор Гюров. Публично той обвини Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров, че са манипулирали исканията от първата среща в Сливен, като са внесли на 4 март на своя глава тяхна си редакция на документа в Народното събрание, Президентството, Министерски съвет и при омбудсмана.

Като пример за манипулативната подмяна Гюров посочи, че текстът от Сливен за „промяна в изборния закон и преминаване от пропорционална към мажоритарна система" е заменен с „пропорционална избирателна система с преференции без ограничения и намаляване на прага от 4 % на 3 %“. Напълно са отпаднали исканията за енергетиката и топлофикациите, а на тяхно място са дописани искания към Сметната палата, президента и омбудсмана, които липсват от списъка, съставен на срещата в Сливен.

Подозренията на Гюров за подмяната, извършена по думите му от Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров, е или заради некомпетентност, или от умисъл. „За мен некомпетентността е очевидна. Това е груба манипулация, отиваща отвъд всякакъв морал. Нека юристите да преценят дали става въпрос за документално престъпление, което би означавало, че всеки, който мълчи за него, се превръща в съучастник“, заяви още Гюров.

Той подчерта също, че на 9 март в Габрово при вземане на решението за учредяване на Национална гражданска инициатива са допуснати драстични нарушения. „Реално не знаем под какво се подписахме. Нямаше утвърдена бланка, с която ще се събират подписи за законодателни промени. Допуснати са и други нарушения на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт, като дори не са определени срокът и редът за събиране на подписите, които трябва да бъдат внесени в парламента. Ангел Славчев заяви пред 85 човека, че точната формулировка на предложението до Народното събрание ще бъде направена в следващите дни от неназовани от него експерти“, разказа още Гюров.

Той заяви, че не иска да влиза в никакви ръководни органи на протестиращите и дори два пъти е отказал такива предложения. „Умението да се организират протести очевидно не означава и умение да се организират градивни неща след протестите. Още не сме станали партия, а се държим като такава – отбеляза възмутен младият мъж. Гюров призна, че след това му изявление очаква срещу него да има заплахи.

За политическото си минало програмистът на свободна практика поясни, че още през 1988 г. се е опитвал да създава дисидентска организация в Софийския университет, за което е викан в Държавна сигурност. По-късно става учредител и член на Националния съвет на Зелената партия на Александър Каракачанов, а през април 1990 г. предложил политическата формация да излезе от СДС. След това напуснал ръководството й и самата партия. Във Велико Търново живее от 8 години. Съорганизатор е на протестите срещу добива на шистов газ, АКТА и срещу монополите.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Daniela
22.03.2013 10:04:47
0
0
Първо си помислете дали беше възможно за 4 дена да се промени изцяло избирателната система.
Много добре го бяха намислили, така че да има вероятност да стане. Но и това не го приеха.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки