Коварният шифър в списание „Пчеларство“


Коварният шифър в списание „Пчеларство“
Стефан Бояджиев
16 Март 2013, Събота


Стефан Бояджиев заслужава място в Книгата на Гинес заради гафовете си в стил „Марко Тотев”

Автор: Борис Цветанов

Странно е защо все още залавянето на Стефан Бояджиев като агент на германското разузнаване се счита за голям успех на българския контрашпионаж. Иначе с гафовете около него и от самия него той си заслужава място в Книгата на Гинес.
„Ако Марко Тотев беше станал шпионин – казваше навремето шефът на Следствения отдел на Второ главно полковник Иван Охридски, – и пред Стефан Бояджиев би изглеждал като Джеймс Бонд".

Като служител в Концертна дирекция Стефан Бояджиев често пътувал до ГФР. В Гелзенкирхен живеела сестра му Соня, омъжена за германец от 1959 година, както и голямата му дъщеря, солистка в операта.
В средата на шестдесетте години на миналия век към него проявяват интерес в „Бундес нахрихтен дийнст “ (БНД) – официалната разузнавателна служба на Федералната република. Оперативният работник хер Розбах, близък на сестра му и дъщеря му, го вербува: „Предлагаме ти коректно сътрудничество в името на общочовешките ценности". Бояджиев приема.

Изпратен в предградието Пулах до Мюнхен, скоро инструкторите разбират, че са попаднали на човек с албански реотан. Нито приема, нито предава. Невъзможно било да го обучат в радиодело. Още по-голяма трагедия било да го научат да работи с тайник. Последната възможност се оказала идеална – съобщения чрез тайнопис в музикално списание. Чрез вметката в писмо от сестра му на номер на страница, той ще я открива, ще затопли ютията и ще прочита инструкциите. Музикални списания в онова време в България получавали около 3 000 души и бдителната ДС отдавна е загубила интерес към абонатите. Самият Стефан Бояджиев като импресарио изобщо не може да предизвика интерес.

След разговора с хер Розбах Бояджиев открива в пощенската си кутия лъскаво списание. Само дето хич не приличало на музикално – на корицата пчели, кошери ... А и заглавието било „Биненцухт" (Пчеларство). А бе, махнал с ръка бай Стефан – сбъркани хора, голяма работа. Взел ютията и отворил на 27 страница –  сестра му тия дни писала, че на 27-ми миналия месец ходила не знам къде си. Ютията си казала думата и Бояджиев прочел задачата. Изпълнил каквото трябва и на другия месец получил и благодарности, и отчет за преведения по сметка хонорар. Колелото се завъртяло.

Само дето по това време в ДС вече си точили зъбите за голяма шпионска игра. В Централна поща специалните агенти, следящи кореспонденцията, засекли новия абонат на „Пчеларство”. Той бил четвъртият в страната. Другите трима абонати били потомствени пчелари. А като проверили новия – Стефан Бояджиев, установили, че не само не знаел какво е кошер, но дори мед от пазара не бил купувал в живота си. Веднага проверили  новопокръстения и лабораторията на ДС потвърдила съмненията. Там прочели: „Благодарим за сведенията. Продължавайте със същата активност. Материалът ви е оценен за 350 марки”.

За Второ главно започва играта на котка и мишка. На Бояджиев не само не му се пречи, напротив, улесняван е. Разбира се, подава му се дезинформация.
За да е пълна иронията, назначена му е нова секретарка – офицер от ДС. Бояджиев се сприятелява със съпруга й. Те имат лека кола „Москвич”, лукс през 1968 година. Работата е там, че всъщност това е семейство на ужким. И „мъжът” е офицер от контраразузнаването. Возят го из страната, най-вече като импресарио на „Щурците”.

Година и нещо българите баламосват германците.
Иначе „Бундес нарихтен дийнст” е сред най-могъщите разузнавателни централи на света. Гафът е необясним – да се сбърка музикално с пчеларско списание. БНД е създадена от Райнхард Гелен, авторитет още от времето на Хитлер. През 1945 г. той направо заявява на американците: в мен е ковчежето със скрижалите на разузнаването, писани от Канарис, Хайдрих, Шеленберг. Янките веднага му отделят за база градче край Бон. Дейността се разраства и скоро получава имението в Пулах в Мюнхен. През 1968 година по ведомост там се водят 5 000 офицери, инженери, професори, академици, професионалисти. В бройката не влиза агентурата в чужбина. С единствения маркототевец –  в България.
Гафовете обаче не свършват.

При едно гостуване в Мюнхен Бояджиев е похвален, че е техният (на БНД) най-добър кон. Дават му вратовръзка, доста шик, трябвало да я носи еди кога си, за да служи за разпознаване от специален пратеник. Връща се бай Стефан в София и... малката му дъщеря харесва вратовръзката и я чопва, за да я подари на приятеля си. И то какъв приятел – и той офицер от ДС.

И така до 15 юли 1868 година, когато е подписана заповедта за задържане на „големия шпионин". „Семейството" с москвича му обещава да го откара вечерта в Благоевград на концерта на „Щурците". На излизане от столицата „семейната двойка" започва дребна караница – забравили били някакви буркани. „Абе, хора – предлага Бояджиев, – има време, върнете се”. Обръщат по „Сливница", по „Цар Симеон", хайде по „Алдомировска" – хоп: пред входа на Централния затвор. „Ей, момче, майтап ли си правиш – обажда се Бояджиев, – аз тука веднаж съм влизал, не ми трябва отново”. „Аааа – отвръща „съпругът” на секретарката –  за кон като вас – такава конюшня!” Дори албанският реотан на бай Стефан загрял.

А в Централния затвор наистина влизал преди 15 години – уличили го в някаква далавера. Влязъл в следствения отдел на Второ главно и веднага издекламирал: „Я се обадете на Енчо Стайков”. По онова време Стайков бил кажи-речи вторият човек в Партията. Обадили се. Той гарантирал за него и го пуснали. Само дето сега, когато повторил номера с „Обадете се”, новият следовател само му отвърнал: „За ремсовата младост – поклон, за сегашното време – Достоевски!”

Че бил направил поредния гаф Стефан Бояджиев научил по-късно: Енчо Стайков от година и половина бил анатемосан, изваден от Политбюро и хвърлен в глуха линия.
И се захванал с писане. 50 страници гъсто изписан текст.
Осъдили го на смърт.

Старият приятел Енчо Стайков отишъл при Тодор Живков: дай да направим ревизия... Тато отвърнал: бай Енчо, такъв е реда, Бояджиев е осъден на смърт, за да може да бъде помилван на 20 години затвор. Такъв е редът, за да бъде заменен за някой наш разузнавач, заловен в Германия. Енчо Стайков махнал с ръка: „Абе, бай Стефан е пишман шпионин, кой за кого ще го смени – кон за кокошка”.

Като го помилвали, изпратили го в Старозагорския затвор. Енчо Стайков му отишъл на свиждане. „Ще лежиш най-много 5 години – казал му. – Ще ти дам акъл. Нали съм юрист. Като излезеш, ще осъдиш ония от БНД. Да му се чуди човек на това елитно разузнаване направо да те натика в панделата”.

Времето, което бай Стефан прекарва в затвора като библиотекар, използва за изучаване на немското право. През 1974 година заминава за ГФР. Дава под съд БНД. За провала му като „служител на държавна служба в името на общочовешките ценности”. Предизвикан от „недобросъвестно изпълнение на служебните задължения от страна на некомпетентни чиновници в ръководен отдел на държавната разузнавателна централа”. 
Спечелил делото и изпратил на Енчо Стайков вратовръзка с бележка: „Подарък за безплатната юридическа консултация”.


Порталът на разузнавателната централа БНД в Пулах край Мюнхен Енчо Стайков Стара фотография на Софийския затвор

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки