Бунтът на масите


14 Март 2013, Четвъртък


В демократичните общества, когато политиците не осъществяват приоритетно програми за подобряване на здравето, образованието и стандарта на живот,


търпението на гражданите се изчерпваи те излизат на улиците и площадите, съобщават за бедственото си състояние, исканията им достигат в парламента и се възстановява социалната хомеостаза (т. е. стабилност). Това е „мъдростта на тълпите”, каквото е едноименното заглавие на книгата на  Джеймс Суъроуики, чието подзаглавие е „Защо повечето са по-умни от по-малкото и как колективната мъдрост формира бизнеса, икономиките, обществата и народите“.

Повече за психологията на тълпите или теориите за масовото общество може да се прочете в „Маси и власт” на Елиас Канети, публикувана през 1960 г., в „Бунтът на масите” на Хосе Ортега-и-Гасет, публикувана през 1926 г., и в есето „Възмутете се!” на Стефан Хесел от 2000 г. Впрочем именно то вдъхнови протеста „Окупирай Уолстрийт”, който започна на 17 септември 2011 г. в Ню Йорк  и се разпространи в други щатски градове. Тогава имаше много полицейски бой и арести на протестиращи и журналисти, но президентът на САЩ не подаде оставка.

За трети път през изминалите 23 години ехото от римския Сенат отеква като бунт на масите по улиците и площадите на България. Започнали като спонтанна реакция срещу несправедливо високите цени на електричеството, впоследствие протестите се превърнаха в разнообразие на политически предложения, напомнящи повече за Speakers’ сorner (т. нар. Кътче на ораторите) в лондонския Хайд Парк, отколкото на мъдри послания до политиците.

Появиха се и „бунтовници”, податливи на сценарии, от леви и десни политически изхабени лица на Прехода и/или от корпоративни централи у нас и чужбина. При това, изготвени sub rosa, буквално означаващо „под розата“. Нека припомним, че царицата на цветята  е символ на мълчанието в митологията за древните египетски, гръцки и римски богове. А рисуването на рози по таваните на банкетни зали в древния Рим е напомняло, че разговорите трябва да останат там, „под розата” – тайни, които анонимно се режисират сред народа.

Все пак 2013 г. може да е по-мъдра от 1989-1990 и 1997 г.
д-р Георги Чалдъков,
Варна


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки