Едно растение – три предназначения


Едно растение – три предназначения
14 Март 2013, Четвъртък


Луфата може да се използва за декорация, като гъба за баня и като деликатес

Автор: Дина Харизанова

Луфата е универсална лиана – тя може да ни служи за храна, за лекарство, за украса на градината и като помощно средство в банята. Тя принадлежи към семейството на тиквите и е посестрима на краставиците, дините, пъпешите, готварските тиквички и т. н.
Нейна родина са субтропичните и тропични райони на Азия и Африка. Родът наброява над 50 вида, като само известна част от тях се култивират.

Това удивително растение е прекрасно градинско украшение, което изглежда великолепно през целия си вегетационен период – гъстата му листна маса, големите цълти цветове и провисналите цилиндрични плодове не оставят никого равнодушен. Дългите му до 5 метра леторасли могат да декорират селскостопанските постройки, неугледните места в дворния земеделски участък, беседките, верандите, оградите.

А когато плодовете му узреят, стават сухи и влакнести и могат да се използват за изработването на гъби и стирки за баня. Такава растителна гъба не предизвиква алергии, а едновременно с доброто измиване, осигурява и хубав масаж на кожата и мускулите на тялото, подобрявайки циркулацията на кръвта.

Преработка на плодовете

За да се превърнат в гъба, узрелите плодове трябва да се просушат. Когато семената в тях започнат да „дрънкат“, време е внимателно да се обели кожата им. След това луфата се залива с гореща вода и се задушава за 15-20 минути. После те се охлаждат, семената се изваждат, премахват се остатъците от кората, измиват се, изсушават се и гъбата за баня е готова.

Обработени по този начин, плодовете се използват и като стелки за обувки, а някои вграждат парчета от тях в домашните сапуни.
В кулинарията пък се използват младите луфи с дължина 10-20 см, а също и нейните листа и цветове, от които се изготвят вкусни гарнитури и салати. Нарязани на кръгчета плодове, запържени в олио и залети с чеснов сос, са чуден деликатес. Източната медицина използва блюдата от луфа за понижаване на температурата и засилване лактацията на младите кърмачки.

Отглеждане

В магазините за сортови семена у нас вече се продават семена от това растение. Те се засаждат през април, като предварително може да се отгледа разсад от тях. Мястото за засаждане трябва да е слънчево и защитено от ветрове. Като задължително трябва да се осигури подпора за тази лиана. Подходящо за целта е да се използват асмовидни конструкции, от които плодовете ще висят свободно, играейки закачлива декоративна роля.
Луфата обича торенето с хранителни разтвори, приготвени от чаша оборска тор и чаша дървесна пепел на една кофа вода.

Засаждайки я в градината си, ще може да си осигурите наведнъж хем красиво растение, хем екологично средство за хигиена, хем ценна храна и дори вкусно лекарство – при това само от една шепа място.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Нана
10.04.2019 06:02:50
1
0
Ползвам я от години и съм много доволна.Ползвам я за съдове.
2
Нана
10.04.2019 06:02:46
0
0
Ползвам я от години и съм много доволна.Ползвам я за съдове.
1
Нана
10.04.2019 06:02:29
1
0
Ползвам я от години и съм много доволна.Ползвам я за съдове.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки