Право на собственост по давност


14 Март 2013, Четвъртък


Гражданин е построил незаконно двуетажна къща от 72 кв. м и битови сгради върху собствения ми земеделски имот – ливада.


Автор: Християн Митев юрисконсулт

Закупили сме го още през 1930 г. с нотариален акт, деклариран е  през 1949 г., внесен е в ТКЗС през 1957 г., възстановен е с решение на поземлената комисия от 1991 г. и е надлежно отразен в кадастралния план на  Тетевен. Предложихме на лицето, което е собственик на къщата, да му предоставим около жилището 400 кв. м и 300 кв. м около битовите постройки при минимален наем. Същият отказва да приеме условията ни, тъй като желае да присвои имота ни от 2220 кв. м на основание чл. 77 от Закона за собствеността (ЗС). Как можем да запазим наследствената си земя и възможно ли е заграбилият я незаконно гражданин да стане неин собственик?
Антон Банковски,
Тетевен

Чл. 77 от ЗС посочва способите за придобиване право на собственост, а именно  чрез правна сделка, по давност или по други начини, определени в закона.
Единственият начин въпросното лице да стане собственик на имота ви е да претендира право на собственост, придобито по давност. Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години. Няма данни във вашето питане собственикът на постройките да е владял вашия имот в продължение на 10 години и следователно неговите претенции са неоснователни.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки