В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
14 Март 2013, Четвъртък


Може ли да се излекувам от гастрит с помощта на природните средства?
Ивелина Несторова,
Априлци



Гастритите биват остър, свръхостър и хроничен. Острият се причинява най-често от силно дразнещи стомашната лигавица  люти, солени, кисели храни, като лют и черен пипер, горчица, концентриран спирт и др. Не преяждайте никога с твърдосмилаеми храни.
При спазване на диета и след употреба на посочените по-долу рецепти острият гастрит отшумява за 1 до 3 дни.

Хроничният вид на това заболяване най-често се среща в по-късна възраст, и то главно при мъжете. Той се характеризира с повишена киселинност и по своята клинична картина прилича много на язвена болест. Проявява се чрез киселини, уригвания след хранене, тежест, парене, сутрешно повръщане.

Атрофичният гастрит е крайният стадий на хроничния. Това е възпалително заболяване на слузната обвивка на стомаха. В зависимост от продължителността на заболяването се различават две основни форми – остър и хроничен. Острият се предизвиква от различни причини, от които особено важна роля играят нарушенията на хранителния режим – претоварване на стомаха с големи количества храна, особено в комбинация с алкохол.

Продължителното приемане на голямо количество от някои лекарства (салицилови препарати, горицвет, стофант, бром, йод и пр.) също провокира заболяването. Освен такива външни причинители, значение оказват и следните фактори: самоотравяне на организма при заболявания на черния дроб и бъбреците, при обмяната на веществата (диабет, подагра и др.), въздействие върху стомаха на микробите и продуктите от тяхната жизнена дейност (токсини) при инфекциозни заболявания като грип, възпаление на белите дробове и др.

Хроничният гастрит се развива или в резултат на често повтарящ се остър гастрит, или в резултат на продължително въздействие върху организма на онези причини, които обуславят възникването на острия вид на заболяването. Особена роля играе системното неспазване на правилния режим на хранене.

Избягвайте много солени, люти и кисели храни, самолечението и претоварването с лекарства (антибиотици, аспирин, живачни и сребърни съединения).
Инфекциозни заболявания и токсините им, както и разяждащи киселини също отключват гастритите. Причинители за появата им могат да са и преяждането, бързото хранене, непълноценната и бедна на витамини храна.

Рецепта 1 (Маргарита Таргова, Варна): Лой от младо агне се разтопява. Когато изстине, от нея се правят топчета с големината на грахово зърно, а в тях се слага по 1 зрънце сакъз (дъвка) от аптеката. Приема се по 1 топче на гладно всяка сутрин 30 поредни дни. След 20 дни с минерална вода се правят промивки на червата.

Рецепта 2 (Величка от Пороище): Трябват ви бутилка „Узо” (може и българска мастика) и един буркан мед. Всяка сутрин в 1 кафена чаша се слага малко узо и малко мед, обърква се до пълното разтваряне на меда и се изпива. В разстояние на 3 седмици гастритът изчезва.

Рецепта 3 (Спасова): В бутилка с широко гърло се слагат клончета бял пелин (но не от нискостебления), колкото максимално може да се събере в съда. Бутилката се напълва с бяло домашно вино, без захар и стабилизатори. Престоява така поне 8 часа и след това от течността се пие няколко пъти през деня. Трябва да се спазва и диета.

Рецепта 4 (Ванкова; за отстраняване на паренето в стомаха): Настъргва се 1 картоф заедно с кората. Към изстискания сок се добавя 2-3 пъти повече гореща вода. Изпива се сутрин на гладен стомах, на обяд преди хранене и вечер преди лягане. Сокът се изпива веднага след приготвянето. След хранене приемайте и по 1 чаена лъжица въглен от липово дърво, размит в топла вода, за да бъде лечението по-ефикасно.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки