Вишната – изящната лечителка от градината


Вишната – изящната лечителка от градината
14 Март 2013, Четвъртък


Да „изпиеш” едно дърво от корена до листата, от плодната дръжка до костилката – невероятно, нали

Автор: проф. Христо Мермерски

Вишната (Prunus cerasus)  е вид овощно дръвче от семейство Розоцветни. Отглежда се заради плодовете й, които много наподобяват тези на черешата, но са доста по-кисели на вкус.
Всичко в тези дръвчета се оказва невероятно полезно и здравословно. Съществуват около 300 сорта вишни. Различават се и по вкус, аромат, сочност и сладост. 

Делят се на две основни групи – морели, чиито плодове са с червен и кисел сок, и аморели, плодовете на които съдържат неоцветен и слабокисел сок.
В отделна група се включват хибридните вишни, т. нар. вишнапи, които са получени от кръстосване на череша с вишна. Те имат по-малка киселинност и са много приятни на вкус.
В България са познати около 40-50 сорта, някои от които често се срещат като единични дървета по дворовете, край пътищата и като цяло извън овощните насаждения.

Вишната цъфти и узрява доста рано - през април-май  с множество бели цветове, още преди появата на листата. Тъй като в този период тя е особено красива, в някои райони се отглежда и като декоративен вид.
Плодовете на изящните белоцветни дръвчета подобряват апетита и са ценен диетичен продукт. Минералните вещества в тях влияят благотворно върху подрастващия организъм при анемия, тежки хепатитни заболявания, рахит и др.

В народната медицина вишни с мляко се пият при възпаление на ставите, а сокът им е добро отхрачващо средство при възпалителни заболявания на дихателните пътища.
Отварата от пресни листа в мляко действа благоприятно при жълтеница, а накълцаните пресни листа се използват във вид на тампони при кръвотечения от носа и кожни рани.
Отварата от плодните дръжки пък е с доказано силно диуретично действие, понижава кръвното налягане, укрепва сърцето и действа кръвоспиращо при менструални кръвотечения. При нужда 10 г дръжки се варят в 200 мл вода, след което течността се разпределя на три части, които се изпиват през няколко часа за един ден. Процедурата се повтаря, докато симптомите изчезнат.

Наличието на кумарини в дръжките играе голяма роля за нормалното съсирване на кръвта, възпрепятства образуването на тромби, запушването на кръвоносни съдове и възникването на инфаркти. Плодовете и дръжките се използват и като противовъзпалително и улесняващо изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища средство.

Костилките, счукани на прах или отвара от тях, се използват при пясък и камъни в бъбреците, както и при подагра. Отвара от корените на вишната е подходяща при язва на стомаха. Отвара от клонки пък оказва запичащ ефект при стомашно-чревни разстройства.
Плодът съдържа витамин Р, който укрепва капилярите и предпазва от хипертония. Това се отнася особено за тъмночервените сортове. Пектиновите вещества на вишната улесняват отделянето на токсините от организма и холестерола.

Плодовете понижават температурата, имат и леко слабителен ефект при хроничен запек, влияят положително при заболявания на нервната система и при епилепсия. Действат диуретично при воднянка, отоци и запичащо при диарии и дизентерия.
Противопоказания: Целулозата, която съдържат, не е така груба както при зелето и морковите, но въпреки това хората, страдащи от различни заболявания на храносмилателната система, трябва да бъдат внимателни при консумирането им.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки