* Чужди генерали се учат от опита на българската армия


* Чужди генерали се учат от опита на българската армия
Генерал Никола Иванов
13 Март 2013, Сряда





Съгласно източници, значението на Одринската крепост нараства особено след революцията през 1908 г. от младотурското течение, когато на чисто националистическа основа започва подготовката на война срещу България с нейното дооборудване и модерно изграждане от германски военни специалисти. Щабът на българската армия в своя план предвиждал крепостта да се изолира с помощта на 2-ра армия, командвана от ген. Никола Иванов. Целта била да се осигури по-добра възможност за нейната атака от страна на 1-ва и 3-та армии източно от Одрин. Българските части са натоварени със задачата да разгромят турските войски в Източна Тракия и по този начин да спомогнат за крайния изход от войната.

Още в началото на войната (5 октомври) 1-ва и 3-та армии нанасят сериозни успешни разгромяващи удари на турските части при Лозенград, Бунархисар и Люлебургаз. Част от българската войска преследва с бой Явер паша. В същото това време 2-ра армия настъпва към Одринската крепост.

Към края на месец октомври 1912 г. тя е обкръжена, а ,,до средата на ноември стегната в непробиваем стеснен обръч”. Това принуждава турското командване да поиска примирие. Такова е подписано на 20 ноември 1912 г., но то е в сила само два месеца. През това време се извършва подготовка на българските части към решителната атака и превземане на крепостта.

Главното командване на българската армия смята, че крепостта ще се предаде без бой и отхвърля настоятелните искания на командващия 2-ра армия ген. Н. Иванов да я превземат с въоръжена атака. Междувременно на 10 януари 1913 г. във Високата порта се извършва преврат на младотурците, на 16 януари преговорите са прекратени и военните действия започват отново. Турската армия предприема подвеждащ ход с настъпление в района на Булаир, извършвайки морски десант. Целта е да се деблокира крепостта, но замисълът на противника се проваля, тъй като турските части са отбити.

Българските войски на 2-ра армия, подкрепени с две сръбски дивизии, са разположени около крепостта в 4 сектора: Източен между реките Тунджа и Марица, тук са дислоцирани 11-та пехотна дивизия, с 2-ра бригада и по една бригада от 8-ма пехотна тунджанска и 9-а плевенска дивизии;. Южен сектор - между реките Марица и Арда, състоящ се от 8-ма пехотна тунджанска дивизия, без една бригада; Западен сектор, между реките Арда и Марица - тук е сръбската Дунавска дивизия; Северозападен сектор - между реките Тунджа и Марица; тук е поставена сръбската Тимошка дивизия и 55-и български пехотен полк.

Съгласно плана, главният удар е предвидено да бъде нанесен в двата отдела на Източния сектор с командващ ген.-майор Георги Вазов. Задачата, спусната от главната квартира на българската армия, е Одринската крепост да се наблюдава под прикритие. Главното командване отправя остра критика на ген. Н. Иванов, а именно, че той е може би „единствен пример в историята на войната, където подчинените инстанции искат да налагат своите схващания за водене на операциите на целия театър”.

Убеденият в своя план генерал Иванов не се отказва от решението си. В подготовката за атаката той прилага нови творчески прийоми в бойното изкуство при щурма на Одрин. На 12 март 1913 г. в 4.00 часа силите от Северния отдел на Източния сектор са в настъпление и „към разсъмване овладяват предните позиции на противника“.

Тук особено храбро, геройски и ефективно действа 58-ми пехотен полк. На следващия ден е решителната атака, под ураганното действие на българската артилерия, противникът отстъпва, под гръмогласния мощен победоносен вик на българските бойци ”напред на нож” (възприет от турците ”по 5 на нож”). Най-напред е превзет форт Айджийолу. Взаимодействайки си с настъпващата пехота, българската артилерия премества огневата си позиция на 300 м от окопите на противника и насочва огъня в дълбочина на противниковите позиции, прикривайки атакуващите свои части.

Следва пробив на другите два форта: Кестенлик и Айхвазбаба. В резултат, съдбата на Източния сектор става ясна и предрешена, а с това и съдбата на прочутата Одринска крепост. В 8,30 часа на 13 март 1913 г. парламентьори на коменданта Шукри паша съобщават за капитулацията на целия гарнизон, молейки да бъде спряна убийствената артилерийска стрелба, и в 10.30 часа българските части навлизат тържествено в крепостта. Непревземаемата Одринска крепост пада.

Новината за мълниеносната победа на българите обикаля целия свят. Турското правителство е принудено да иска примирие. Съобщава се, че от „10-ти април 1913 г. и до сключването на Лондонския договор за мир на 17 май 1013 г., то се подновява през всеки 10 дена”. В резултат на разработения от командващия ген. Н. Иванов план в бойните действия при превземането на Одринската крепост „за пръв път в световната военна история се прилагат нови начини и форми за воюване с използване на родовете войски и специалните войски”. Съгласно източниците, тези нововъведения намират приложение по-късно в Първата световна война....

Обръщайки се към личния състав на 2-ра армия, след победата генерал Н. Иванов с признателност и гордост заявява: „Подвигът ви е толкова велик и значението му за Отечеството е такова, че дава право всекиму от вас с гордост да казва, че е бил във 2-ра армия под Одрин. От своя страна и аз, като Ви благодаря, считам се горд и щастлив, че съм командвал такава доблестна армия”. Превземането на Одринската крепост се смята за най-блестящата операция, проведена по време на Балканската война и представлява един от върховете на българската бойна слава на бойното изкуство в най-новата история на Третата българска държава.

д-р Богомил Великов Колевз а в. "България"
*Заглавието е на „Десант“, а материалът е публикуван със съкращения



Патриотичен календар

8 март – Международен ден на жената

9 март 1230 г. – В битката при Клокотница българският цар Иван Асен ІІ разгромява войските на епирския деспот Теодор Комнин

9 март 1985 г. – Протурски терористи извършват атентатът на гара Буново, взривявайки вагона за майки с деца на влака София-Бургас, при което загиват 7 души

11 март 1907 г. – В центъра на София е убит министър-председателят Димитър Петков

11 март – Българската православна църква отбелязва Деня на свети Софроний Врачански

12 март 1843 г. – Родена е българската революционерка и общественичка Йорданка Филаретова

12 март 1860 г. – За първи път е отслужена църковна служба на български език

13 март 1879 г. – Княз Алеко Богориди е назначен  за пръв генерал-губернатор на Източна Румелия

13 март 1913 г. – Българските войски превземат Одринската крепост

13 март 1921 г. – С решение на Светия синод е учреден Църковно-исторически музей. Негов ръководител става проф. протойерей Иван Гошев

14 март 1927 г. – В Букурещ е създаден Висш съвет на българите в Добруджа


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки