Честваме заедно Деня на Тракия и светлия юбилей


13 Март 2013, Сряда


Бележитата дата, на която Одринската крепост пада в ръцете на българите, у нас се чества като Ден на Тракия.

Автор: екип на Десант

Традиционно той се отбелязва по нов стил на 26 март. Освен подвига на храбрите български воини, тогава се почита и паметта на хилядите тракийски бежанци, напуснали останалите си в турско родни места и намерили подслон в освободеното Отечество.
Официалното честване на Деня на Тракия и на стогодишния юбилей от боевете край Одрин ще се състои в Кърджали, където ще се проведе Национален събор на всички тракийски дружества от страната.

В Стара Загора празненствата ще започнат на 23 март с концерт „Вечните песни на България“ в изпълнение  на Академичен ансамбъл „Гусла“. На следващия ден пред сградата на общината гражданите ще могат да слушат изпълнения на патриотични песни и популярни военни маршове в спектакъла под наслов „Един завет“.
На 25 март в Регионалния исторически музей на града ще се състои младежка конференция на тема „100 години Одринска епопея“.

Научна дискусия ще се проведе в Симеоновград, където историци ще обсъждат темата „100 години от Балканската война и Одринската операция“.
В Бургас ще отбележат юбилея с пътуваща фотоизложба на открито за Балканската и Междусъюзническата война. Специално внимание ще се отдели на участието на бойци от областта. В морския град се предвижда и изработването на историческа карта на Бургаски регион и Одринска Тракия от Освобождението до 1918 г.

Най-колоритни ще бъдат тържествата в Малко Търново, където традиционно ще бъде направена възстановка „на предаването на властта“ с участието на самодейни и професионални актьори. Специално за голямата годишнина ще бъде изработен и специален календар.


В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
kapitana graf petko vojvoda
14.03.2013 07:34:50
0
0
aktivna podkrepa za mirno obedinenie na korea kakto obeshta solomon pasi ,bivsh ministar v balgaria i sanarodnik na henri kisinger moshe da se preporasha sled kato korea i drugi strani
spomognat sa ureshdane na vaprosite s izplashtane na obezshtetenia na trakijskite beshanzi i na balgaria ot turzia spored angorskia - ankarskia dogovor ot 1925 godina i prisnavane na nasiliata na koito sa bili podlosheni balgarite pres tesi 500 godini tursko podtisnishestvo pres koeto balgari i nebalgari sa bili ograbvani ,nasilvani,i trjabvalo da rabotjat,,, angaria ,,,bezplatno na turzite,
iszemvali naj inteligentnite i zdravi momshta za turskata armia ,vsemali naj hubavite zdravi sheni za haremite na sultani,bejove i pashi i t.n.s koeto spirali ikonomisheskoto demografskoto i obshto rasvitie na balgarite .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки