Апостола почетен с грандиозен спектакъл в Чикаго


Апостола почетен с грандиозен спектакъл в Чикаго
Изпълненията на Ана и Самуил силно развълнуваха публиката в Чикаго
11 Март 2013, Понеделник


В седмата по ред олимпиада за популяризиране на живота и делото на националния ни герой се включиха рекорден брой участници

Автор: Георги Ваташки

Всеки българин пази в сърцето си заветите на Апостола на свободата Васил Левски, дори и да се намира далече от родината си. Това се потвърди и на проведената на 24 февруари в Чикаго олимпиада за популяризиране на делото и живота на Дякона сред българската общност зад Океана. Поводът бе 140-годишнината от гибелта на великия революционер и борец за свобода.

Проявата се организира за седми път от Българо-американския център за културно наследство (БАЦКН), като тази година участваха рекорден брой представители от девет български училища, които превърнаха събитието в най-грандиозния спектакъл, посветен на Васил Левски, представян в Америка.

Българските училища, които взеха участие, бяха от Чикаго и някои градчета около него – „Джон Атанасов”, „Малко българско училище”, „Ново българско училище”, „Родна реч”, „Родолюбие”, „Света София”, „Свети Иван Рилски - Чудотворец”, и „Слънчогледи“.
Домакин на празника на патриотизма и българщината бе училището „Нов Живот“, което предостави своята актова зала за инициативата. Възпитаниците на школото, подпомогнати от своите родители, бяха изработили голяма част от декорите и костюмите за спектакъла.
Почетни гости бяха генералният консул на България в Чикаго Симеон Стоилов и Кина Бъговска – президент на БАЦКН. Нейна бе заслугата за техническото осигуряване на проявата.

Всяко училище бе пратило своите отличници и самодейни художествени състави. Сред участниците имаше много поети и рецитатори, художници, малки драматични групи с талантливи актьори и дори режисьори и сценаристи на ученически филми.
Водещ на тържеството бе писателят Добри Карабонев – един от лидерите на българската общност в столицата на Илинойс. Той даде старт на поетичната надпревара с рецитация на стихове, посветени на Апостола, както на известни творци, така и на авторска лирика на самите ученици. Най-аплодирана бе творбата „Апостолът“ на осмокласничката Росица Иванова от училище „Джон Атанасов“. Младата поетеса бе наградена със специална грамота от БАЦКН и подаръци от нейните съученици.

Цялата зала притихна, когато на сцената излязоха малкият Самуил Логстон и по-малката му сестричка Ана, които със своите отлични познания и песни за Дякона предизвикаха всеобщото възхищение на публиката.
С голямо вдъхновение децата се включиха в олимпийската викторина, която доказа, че името на Левски е добре познато и на най-малките българчета, които съдбата е пожелала да живеят в далечна Америка.

След това преподавателят по история Стоян Денчев от училище „Родна реч“ изнесе мултимедиен урок, в който се спря на живота и делото на големия ни национален герой.
Публиката дълго аплодира и сборен сценичен състав на училищата „Нов живот” и „Свети Иван Рилски – Чудотворец”, който представи драматични картини от революционната му дейност.

Кулминацията на спектакъла бе общият проект на BG7TV – телевизионния канал на българите в САЩ и Канада, и училище „Джон Атанасов”. Сънародниците ни в страната на неограничените възможности изгледаха заснетия от тях игрален филм „Апостолът в премеждие“, създаден по прочутата творба на Иван Вазов.

В края на тържествената вечер директорката на училище „Нов Живот” Хриска Перфанова в качеството си на домакин се обърна към присъстващите с думите: „За първи път организираме в Чикаго такава мащабна панорама на живота и делото на Левски. Доволна съм, че олимпиадата се превърна във вълнуващо събитие, което не само ни потопи в дълбините на знанията и спомените за великия революционер, но и ни даде твърдата увереност, че тук, далеч от родината, растат българчета, които са достойни потомци на Дякона. Надяваме се и вярваме, че те не ще забравят идеалите на Апостола на свободата, но и ще ги претворят на дело“.


Кадър от филма на  BG7TV, посветен на Апостола

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Aan
17.06.2014 22:44:49
0
0
The exertpise shines through. Thanks for taking the time to answer.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки