Да дадем надежда на Надежда


Да дадем надежда на Надежда
Надежда с приятеля си Георги преди коварната болест да я прикове към леглото
10 Март 2013, Неделя


Сърцати хора от две държави събират средства, за да спасят живота на една 22-годишна българка

Автор: Диана Славчева

Докато милиони жители на планетата очакваха на 21 декември миналата година края на света, в същия ден у нас едно 22-годишно момиче тръпне в очакване на резултатите от направените му медицински изследвания. На другия ден научава страшната диагноза – остеосаркома. Това е възможно най-злокачественият костен тумор – рядко срещан, но пък засягащ предимно младите хора.

Присъдата, която се стоварва така неочаквано над съдбата на красивата девойка с лъчезарното име Надежда, не подлежи на обжалване. Лекарското заключение е извън всякакво съмнение. Само за един страшен миг то разпилява плановете за живота й като шепа пясък срещу вятъра.

Сега, вместо да подготвя защитата на магистратурата си в Университета за национално и световно стопанство в София, младото момиче е приковано на легло и се опитва да понесе стоически обезобразяващата я и мъчителна химиотерапия. И то с онази усмивка, която е почти невъзможно да прогониш от лицето й...

Въпреки че е родена в молдовското градче Тараклия, Надежда Никифорова, както и нейните майка, баща и брат, са с българско гражданство. Тя завършва българското училище в родното си място, което по официални данни е основано именно от български преселници и е едно от най-старите български поселения от ХІХ век в тогавашната Южна Бесарабия.

През 2008 г. е приета за студентка в УНСС в София, където миналата година завършва бакалавърска степен в специалност „Финанси“ и веднага записва магистратура по счетоводство. Но немилостивата съдба решава да прекърши устрема на младото момиче. Не само в учението. Надя, която толкова обича танците, днес не знае дали ще успее
да измоли от Фортуна още един шанс да се впусне по дансинга под звуците на любимата си музика.

Болките в бедрото й започват да се обаждат преди време. Джипито й изписва някакви кремове и гелове за мазане. Но те не помагат, а както по-късно става ясно – дори са навредили на състоянието й. Страданията на Надежда се засилват, докато в един момент болката става нетърпима. Едва тогава я изпращат на ортопед, който като вижда рентгеновата снимка, веднага я насочва към специализираната болница по ортопедия в Горна баня.

Там д-р Славчев от отделението по костна патология първи попарва Надежда с новината, че заболяването й е сериозно и трябва незабавно да се вземат мерки. След спешно направено изследване с ядрено-магнитен резонанс е назначена биопсия. Именно нейните резултати потвърждават навръх Нова година зловещата диагноза за рак на костта.
След като празниците отшумяват, Надя хуква по болниците. След много лутане и размотаване става ясно, че в най-добрия случай може да започне неотложно належащата химиотерапия едва в началото на февруари.

А времето неумолимо изтича – за остеосаркомата е известно, че се развива много скоротечно и бързо метастазира, като най-често разсейките засягат белия дроб. Така че всяко забавяне на лечението й може да се окаже фатално.
Отчаяни, близките й пращат резултатите от всички изследвания в молдовската столица Кишинев и само за по-малко от седмица Надежда е приета в тамошната онкологична клиника, където още на 11 януари започва първото вливане.

В момента Надя е подложена на последния трети курс на химиотерапията. В борбата за спасяването на живота й се включват най-добрите молдовски специалисти. След като приключи и третата химиотерапия, следва да бъде извършена животоспасяваща операция на момичето. Първоначално лекарите са на мнение, че трябва да се направи цялостна ампутация на болния й десен крак. Но след първоначалните вливания е установено, че туморът се е повлиял добре от процедурите и е възможно поразената от него кост да бъде отстранена и да бъде заменена с ендопротеза, като момичето запази крайника си. Без извършването на тази хирургическа намеса обаче животът на Надежда е обречен на фатален край.

За съжаление малко са страните в света, където може да бъде направено подобно протезиране. Уникалната интервенция при това струва страшно много пари, които са непосилни за момичето и нейното семейство. Самата протеза струва най-малко 15 000 евро, но заедно с операцията, последващите лечебни процедури и нужната рехабилитация, сумата достига 100 000 евро. Това е цената, която са поискали от клиника в Германия. Приблизително толкова ще струва лечението и в Израел.

В опит да се наберат нужните средства, за да остане жива Надя, нейните приятелки от ученическите години в Тараклия са предприели редица инициативи. Директорката на тамошния хоспис Аngelus Мария Киосе е разпространила в интернет видеоклип с молба за помощ, в който обяснява, че за да се спаси живота на момичето, скъпоструващата операция трябва да се направи наистина много спешно.

На 9 март пък в районния Дом на културата в Тараклия ще се състои грандиозен благотворителен концерт под надслов „Подари надежда на Надежда“, в който ще вземат участие всички звезди на молдовската естрада, сред които Нелли Чобану и Ион Суручано. Всички средства, събрани на тази проява, ще отидат за нужната операция.
Надя и близките й не чувстват толкова обречеността заради смразяващата диагноза, колкото заради огромните средства, които ще са нужни, за да остане жива. 

В България също са замислени няколко акции за събиране на необходимите пари за лечението на бесарабската българка. Разкрити са и няколко страници в интернет блогове и във „Фейсбук“. Открита е и банкова сметка в Пиреос банк, която публикуваме в отделно каре.

Сега съдбата на младото момиче зависи от милосърдието на хората – и в България, и в Молдова. Самата Надежда не се предава, посреща несгодите с неизменната си усмивка, въпреки болките и потискащата обреченост. И от цялото си сърце и душа вярва в чудото.
Ние също вярваме, че ще се намерят хора, които ще й помогнат. И най-малкото дарение за спасяването й ще е от огромна полза. Защото не е справедливо животът да обърне гръб на едно едва 22-годишно момиче, само защото то и близките му нямат достатъчно пари, за да му купят здраве. Нека вместо цвете за осми март, да подарим с жест на милосърдие надежда на Надежда.

IBAN: BG44PIRB91704603992953
BIC: PIRBBGSF
Надежда Владимирова Никифорова


Надя по време на втория курс на химиотерапия Лятото на 2012 г. Радвайки се на морето и слънцето, Надежда все още не знае, че животът й е обречен Единствено милосърдието на хората може да върне живота на момичето

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки