Патриархът и главният мюфтия обгрижиха главния мафиот


Патриархът и главният мюфтия обгрижиха главния мафиот
08 Март 2013, Петък


Какво лекуваше Бойко Борисов в Правителствена болница: високото си кръвно или страха от народния гняв?

Автор: Велизар Енчев

Има нещо дълбоко сбъркано в публичното поведение на новия патриарх и главния мюфтия, което за сетен път ме убеждава, че духовните водачи на нацията са огледален образ на светските господари.
Когато хиляди българи протестират срещу мизерията и глада и искат възмездие за скотския си живот, патриархът избра дявола пред Бога. Вместо да сподели болките на собствения си народ и подкрепи болните и бедните, Неофит обгрижи главния виновник за техните беди,
укрил се от народния гняв в Правителствена болница.

С драматичен тон, който трябва да просълзи нацията и роди съчувствие към болния премиер, на 25 февруари правителствената информационна служба ни уведоми: новоизбраният патриарх Неофит посети Бойко Борисов в болница "Лозенец".
Двамата разговаряли в салона на университетската болница, където премиерът в оставка се лекува от хипертония. Превъзмогвайки страданията от високото кръвно налягане, Борисов пожелал успех на предстоятеля на Българската православна църква в новата му мисия и изразил вяра, че църквата ще продължи да заема важно място в съвременна България.
И за да няма съмнение, че Борисов е ревностен християнин, той дал обет пред патриарха: "Ще продължа да помагам на църквата, както съм го правил винаги досега”.

От своя страна Негово Светейшество почел премиера, дарявайки му икона на свети Борис Покръстител. Тук внушението е ясно - Неофит ни каза, че полегналият на болничния одър премиер е продължител на делото на великия си предшественик.
Така той повтори срамното упражнение на варненския митрополит Кирил, сравнил преди три лета магистралните подвизи на Борисов с великите дела на цар Борис.
Ще прозвучи грубо, но исторически гледано, сравнението е донякъде уместно - Борис без никаква милост слага на дръвника главите на 50 болярски рода, за да наложи християнската вяра.

Атеистът Борисов също мина през трупове и от уличен рекетьор се въздигна до премиер. Борис завърши живота си в манастир, където в дълбоко уединение търси опрощение за греховете. Босът на ИПОН няма комплекс за вина, при него покаянието и егото са две взаимно изключващи се понятия. 
Час след патриаршеската визита в Правителствена болница, страдалецът Борисов скочи в премиерския мерцедес и се озова в премиерския кабинет на "Дондуков" 1.

Какво вдигна от леглото височайшия болен, забравил за високото си кръвно? Какво друго, освен съдбоносни държавни дела, заради които нашият герой рискува и живота си - за да разговаря по засекретен канал с канцлера Ангела Меркел, премиерът отиде по болничен халат в Министерския съвет. На ползу роду!
Ала и Бойковата саможертва не помогна на държавата. 24 часа след задушевния разговор между боледуващия Борисов и състрадателната Меркел, германският вътрешен министър безмилостно отсече:

"Намерението на София и Букурещ да се присъединят към пространството без граничен контрол ще претърпи неуспех заради ветото на Германия. Гражданите ни подкрепят разширяването на Шенгенската зона само ако България и Румъния изпълнят всички условия. Досега това не се е случило. Правото на придвижване и местожителство предвижда постоянна работа или учебна дейност. Но тези, които пристигат в Германия само за да получават социални помощи, злоупотребяват с тези свободи и трябва да стоим по-далеч от тях. Двете държави изпълниха техническите критерии, но не предприеха ефективни мерки за борба срещу корупцията, организираната престъпност и не могат да осигурят безопасността на границите си..."

Дали заради германския отказ, дали заради нежната премиерска душа, наранена от изневярата на християндемократите, Борисов повторно се поболя и отново отседна в Правителствена болница. Наблюдателните коментатори отбелязаха: първия път министър-председателят вдигна кръвното, когато трябваше да участва в Консултативния съвет за национална сигурност.
Втория път премиерското кръвно скочи на 3 март, когато главата на изпълнителната власт трябваше да е до президента и шефа на парламента на площад "Александър Невски".

На военен език това е капитулация, на политически абдикация.
Борисов се скри от народа, уплашен да го погледне в очите и признае: аз не успях, проектът ГЕРБ рухна, държавата е на колене. Това е позата на слабия човек, неспособен да отговаря за личния си провал, камо ли да носи товара на държавните дела.
Впрочем и треньорът му по карате твърди същото: когато на младия каратист предстоял двубой с по-силен противник, той се поболявал или просто бягал от тренировъчния лагер, за да не бъде повален на тепиха.

На 3 март премиерът пак се почувства зле и Правителствена болница грижовно го приюти. Така стана първият пациент, който заради високо кръвно е хоспитализиран два пъти в болница.
Ако на всички граждани с кръвно налягане 180 на 100 се предоставя болнично лечение, ще са ни нужни поне още десет болници и стотици нови лекари и медицински сестри.
Първата хипертонична криза бе преодоляна с благословията на патриарха, за втората помогна главният мюфтия. Водачът на мюсюлманите отиде на крака при Борисов и заяви: "Желая скорошно оздравяване. Тук съм, за да изразя съпричастността си, като човек към човека. Посещението на болен за нас е акт на изключително уважение"...

В знак на взаимна любов Мустафа Хаджи дарил Борисов с турско кафе и фурми, а пациентът го почерпил с горещата турска напитка. И стажант-медик ще потвърди: недопустимо и противопоказно е да даваш кафе на пациент с хипертония.
Още по-странно е настанен в болница ежечасно да посреща и изпраща посетители, вкл. почти всички министри, начело с Лиляна Павлова. Която глуповато се похвали: "Когато го уведомих за любимите му магистрали, премиерът живна..."

За да има равнопоставеност на вероизповеданията, след като прие в болничните си покои патриарха и главния мюфтия, пациентът трябва да уважи както главния равин, така и водача на Арменската православна църква. Вероятно и това ще стане при третото му влизане в Правителствена болница. 

Докато премиерът в оставка имитираше болест, както арестанти внезапно се поболяват, директорът на Правителствена болница се изяви като номенклатурен доктор. Не съзнавайки че развенчава мита за премиера-страдалец, д-р Любомир Спасов изписа Борисов с бутафорно пожелание: "Препоръчвам на пациента спокойствие, спорт без натоварване и никакви негативни емоционални преживявания. Не му се забраняват приятните изживявания, жените, нито пък пурите..."

Че четири години имахме телевизионен премиер, това не бе болка за умиране, даже ни забавляваше. Че главният мюфтия направи темане на Бойко паша, това също не шокира.
Знаем колко близък до сърцето на Реджеп Ердоган е Мустафа Хаджи. Но че Неофит унизи патриаршеското достойнство в Правителствена болница, това е срам за православните, докарани до кофите за боклук от ВИП пациента на д-р Спасов.

Грях е да обгрижваш екзекутора на пенсионерите, който четири години ги държи на хляб и вода. Грях е да благославяш мутра, вместо да обходиш приютите за немощни старци и изоставени деца. Грях е пастирът да изостави стадото си и прегърне вълка.
Кога ли стадото ще прогледне, че го водят на заколение?

Анализирай това
Борисов се скри от народа, уплашен да го погледне в очите и признае: аз не успях, проектът ГЕРБ рухна, държавата е на колене. Това е позата на слабия човек, неспособен да отговаря за личния си провал, камо ли да носи товара на държавните дела.


В категории: Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
12.03.2013 07:29:01
0
0
Истината не се нуждае от коментар,но си позволявам да добавя че специялиста по мръсни тайни в държавата Яне Янев,показа завидни медицински познания и разкри истината за страданията на човеколюбивият ни премиер:Желязното здраве на каратиста,футболиста,художника и т.н.Б.Б.било разбито от подлите задкулисни деиствия на ДПС,БСП и ДС.Хвала на Яне!Може би битката с ДПС датира още от времето,когато младият пожарникар Бойко преследваше агент Сава,кой от коя страна на барикадата е бил трудно може да се разбере,но явно и двамата са играли за печелившият отбор.Но защо и БСП,чиито лидер Сергейчо Бойко добре обгрижва чрез фирмата на жена му.Неблагодарни хора са комунистите,ти го храниш а той ти разбива сърцето.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки