Бананите – тези вълшебни дарове на слънцето


Бананите – тези вълшебни дарове на слънцето
07 Март 2013, Четвъртък


Плодовете съдържат жизнено важни витамини, микроелементи, аминокиселини

Автор: проф. Христо Мермерски

Помните ли онези безумни опашки преди Нова година от ерата на соца, които се виеха по цели дни пред плод-зеленчука и имаше лимит за покупките! В онова недалечно време българинът виждаше бананите и портокалите веднъж годишно на трапезата си, през останалото време – само по филмите! Тогава май никой не се замисляше за безценните качества на продълговатия плод с жълтата кора.

Далечният изток е родината на бананите, но днес те се срещат в целия свят, селектирани са над 200 високопродуктивни сортове. Въглехидратите в тях дават бързо усещане за ситост и са бърза рецепта за хапване в движение.
Наличният калий отводнява от излишните течности и тонизира сърцето, а заедно с натрия транспортира важни хранителни вещества. При калиев дефицит клетъчните механизми излизат извън норма, а последствията са нервност, умора, мускулни оплаквания, храносмилателни смущения, сърдечни проблеми и др. Точно големите количества калиеви соли прави плода лечебен не само в подобни случаи, но и при отоци.

Бананите съдържат и витамин А, С и В-комплекс. Магнезият в този плод е компонент от много ензими в човешкото тяло. Той се грижи за синхронното взаимодействие на нерви и мускули, и възпрепятства обуславяни от други причини мускулни спазми.
Въглехидратите пък в сложно взаимодействие с някои мозъчни аминокиселини стимулират продукцията на серотонин, който предопределя хубавото настроение и жизнените импулси.

Бананите съдържат микроелементите желязо, флуор, мед – в общ биологичен комплекс и имат синергично превантивна функция спрямо рака.
Осемте аминокиселини – съставки на белтъка, както и баластни вещества (особено пектин), предпазват от диария и в известна степен от запек. Много е важно и това, че от бананите не се пълнее.

Този плод има антибиотично действие и помага при възпалено гърло, колити, язви на стомаха и на дванадесетопръстника, както и при чернодробни, и бъбречни заболявания. Действа добре при детска диспепсия (разбъркан стомах).
Укрепва стомашната лигавица срещу появата на киселини и язви. Той е чудесна диетична храна при атеросклероза и хипертония. Диабетиците обаче трябва да избират неузрелите плодове, другите са им противопоказни.

Народната медицина препоръчва бананите при хистерия и епилепсия (като успокояващо средство), а също при дизентерия и холера.
Източната медицина използва пепел от коренище от стъблото на банановото растение като средство за борба с глистите и други чревни паразити.
Отвара от коренището се дава при кръвни заболявания, а от листата - за компреси при изгаряния.

В козметиката се използва самостоятелно или в други хранителни комбинации за освежаване и за подмладяване на застаряващата кожа. Банановата маска е подходяща и за мазна кожа - попива перфектно, както и за отлично подхранване на сухата.
В дните, белязани с магнитни бури, не преяждайте, тъй като препълненият стомах изтегля кръвта от сърцето и мозъка и те се оказват в условие на кислороден глад. Най-важното при храненето в такива дни е да не забравяте чудните качества на бананите.
Древните китайски лечители са ги препоръчвали като средство за предотвратяване и лечение на много болести, включително и на инсулта.

Този плод е много полезен и за хората с проблеми в храносмилателната система, тъй като съдържащите се в него влакнини са нежни и не дразнят стомаха. Освен това те са отлично очистващо средство за изхвърляне на попадналите в стомаха вредни вещества.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки