Отечество, патриотизъм и лъжепатриотизъм


Отечество, патриотизъм и лъжепатриотизъм
Желю Желев
05 Март 2013, Вторник


И за неразривната връзка между тези три понятия
Какво всъщност представлява отечеството.


Автор: Симеон Балевски

Свързваме го със земята, дето сме се родили, със селото или града, където сме израсли, с природата около нас и нейните красоти, с майката, бащата, братята и сестрите. Невъзможно е да си представим образа на България без хайдушкия Балкан, без Рила, Пирин, Витоша и Странджа планина. Без Мизия, Тракия и Македония. Без Левски, Ботев, Вазов и хилядите борци, загинали за свободата й.
Между понятията отечество и родина няма разлика, въпреки опитите на някои историци и поети да внушават, че има две отечества - на бедните и на богатите.

Нашата история е пълна с примери на отношение на българина към отечеството, то е описано от писатели и поети, в народните песни и приказки. Ярък пример за това е писмото на гениалния Христо Ботев, писано при заминаването му с кораба „Радецки“ за България, където казва, че след Отечеството най обича жена си, майка, деца, братя и сестри.
В народните песни много добре е отразена любовта на българина към отечеството.

Само един пример - турски бей богаташ иска да вземе в своя харем много красива мома (българка), като й обещава да я облече в сърма, накичи с злато и брилянти. Тя му отговаря, че тук, в тая къща е родена, дето са баща й и майка й. „Тук, дето е милата ми градинка с лалета, зюмбюли и омайни рози, тук, дето славейче сладко пее, където зеленей гордият Балкан и бистри ручеи текат.“ Тук, казва тя, искам да умра, не искам, аго, твоите хареми и твоя разкош.
Такива песни и стихове народът е творил 500 години. Такива песни, разкази и стихове обхваща творчеството на Ботев, Вазов, П. Р. Славейков и десетки известни писатели и поети. Най-много стихове, разкази и романи е написал големият патриот и националист Иван Вазов.

В неговото стихотворение „Де е България“ пише:

Българио, драга, мила,
земя пълна с добрини
земя, що си ме кърмила,
моя поклон приеми!

Много разкази, романи за любовта към отечеството са написани от Николай Хайтов, Пенчо Славейков, Любен Каравелов, Йордан Йовков и в творчеството на почти всички поети и писатели – патриоти.

За голямо съжаление в сегашно време отечеството има друго измерение, особено след влизането ни в Евросъюза. Срещат се хора, които казват: „Отечеството ми е там, дето съм добре“, което е много жалко и недостойно. Такива хора не се интересуват от съдбата на България, от нейното героично минало и заветите на нашите борци за свобода. Те мислят само за себе си.
Някои ученици от турски произход или помаци от Родопите и Руенско казват: „България е моя родина, но повече обичам Турция“. Някои жители на с. Руен дори не знаят какъв празник е 3 март.

Защо е така? Една от причините е тая, че много ученици, особено от смесените райони като Кърджалийско, се водят на безплатни екскурзии до Истанбул, за да се прехласват децата по космополитния град. Но никой не им казва истината, че той не е само на Турция, че той съществува от векове, че в неговото сътворяване са участвали всички балкански държави, а също и редица азиатски и африкански.

Напоследък някои български учители направиха пътека до Одрин, уж за обмяна на опит. Интересно обаче, защо не ходят на такава обмяна в Анадола, за да видят в селата и градовете там какъв е животът. Избират се само населените места в Европейска Турция, където е измамният и фалшив блясък и лукс. Точно в такава обстановка се внушава напоследък и на българомохамеданчета от Родопите (които говорят чист български език, пеят български песни, български хора играят, български приказки разказват, сватбите им са същите като българските), че те са турци.

Патриотизмът е любов към отечеството, стремеж с практически действия да се служи на неговите интереси и тези на народа. За патриотизъм може и трябва да се говори още от създаването на българската държава. Ако не беше патриотизма на прабългарите и този на Аспарух, Крум, Симеон и всички царе български, България нямаше да съществува.
Във всички въстания като Чипровското, Априлското, Търновското, четите на Хаджи Димитър, Таню войвода,  Христо Ботев и др. - въстаници и четници са вдъхновявани от любовта към Отечеството. Любовта на българския народ е отразена в много от народните песни, стихотворенията и приказките. Едно такова стихотворение е „Даваш ли, даваш, балканджи Йово“.

Спомням си, че когато бях в ІІ клас (през 1937 г.), учителката много изразително ни прочете това стихотворение. Много от децата се насълзихме, а едно момиче зарида. Не зная това стихотворение и други подобни на него днес дали се изучават, съмнявам се. В училището и в учебниците се застъпва темата „Как да станем милионери“ и други подобни. Но темата за патриотизма липсва!

Високият патриотизъм на българския народ особено добре се вижда в проявения героизъм на българския войник във всички войни от 1885 г. до 1945 г. Историята ни е пълна с примери на героизъм. Да споменем само саможертвата на поручик Списаревски, който със своя самолет се удря в американския бомбардировач (1944 г.) като го сваля, но и той със своя самолет загива. Загива, за да спаси от смърт деца и мирни невинни граждани на София.
Патриотизмът се измерва не с приказки и биене в гърдите, а с практически дела в полза на родината. Единствено делата са мерилото на патриотизма, нищо друго.

Лъжепатриотъзмът е равнозначен на предателството.
Най-тежко и долно предателство е това на поп Кръстю, който предаде Левски, както и това на дядо Въльо, който предаде Бенковски. В душата на предателя няма място за патриотизъм.
Като лъжепатриоти в сегашно време можем да посочим отделни личности, президенти, министри, правителства, политически партии и др. Хора, които в своята дейност не се ръководят от интересите на народа и държавата, а от своите лични интереси и тези на своите господари извън границите на България. Ще посоча само някои от тях.

Първият, който направи най-много злини на България, е Желю Желев. Той, без да мисли, реши да премахне всичко, което е направено при социализма. Той и министър-председателят Филип Димитров набързо ликвидираха кооперативното стопанство и започнаха да раздават земята на селяните, без да си дават сметка какво ще стане впоследствие.
Продължители на това дело бяха Петър Стоянов, Георги Първанов и техните правителства. По същия начин бяха ликвидирани малки и големи заводи. Така от челно място в Европа по икономическо развитие, отидохме на опашката.

България имаше силна и боеспособна армия, която лъжепатриотите ликвидираха. Ракети, танкове, самолети, кораби - всичко беше унищожено и разграбено. Казармите бяха сринати до основи. Висшето командване от лъжепатриоти наблюдаваше и ръководеше всичко това,  което струваше милиарди, даже трилиони лева, смъквани от гърба на народа.
Типичен пример за лъжепатриоти са хора като Волен Сидеров, Иван Костов и др.
Волен Сидеров, който се обявяваше за най-големият патриот, измени най-позорно на своите избиратели, измени на своите приказки за България. Подмами се от властолюбие и пари и отиде в лагера на Бойко Борисов. Така, с негова помощ, ГЕРБ можа в Народното събрание да прокара няколко противонародни закони.

Иван Костов има опита на двуличник, слуга на Турция и САЩ. Той прокара в Народното събрание декларация за измисления геноцид на българите над турците в България. Същият забрави за турския геноцид над българите през 500-годишното турско робство и за истинския геноцид с тракийските българи през 1915-1918 г., когато те бяха принудени насила да напуснат бащиното си огнище и, въпреки Ангорският договор, още не са обезщетени.
Не по-малка е вината на Мартина Балева и много други като нея псевдоисторици, които се опитват да подменят историята ни с твърдения, че не е имало турско робство, че Баташкото клане е мит. За всичко това тя и други като нея родоотстъпници получават огромни пари, защото за лъжепатриотизма се плаща.

За пари се продадоха и изменниците на своя народ Христо Бисеров и Йордан Цонев (Ментата), които станаха членове на етническата турска партия ДПС.
Говорим ли за патриотизъм и лъжепатриотизъм, грешно ще бъде да не споменем и нещо за медиите.
Както знаем, задачата на тези институции като телевизии, радиа и вестници е да информират хората за различни събития, но преди всичко да възпитават в патриотизъм и национална гордост. Не всички телевизии могат да кажат, че изпълняват тая задача.

За лош пример може да се посочи турско-американската телевизия БТВ. Вече години наред тя ни поднася само турски и американски филми, филми на ужасите, убийствата, крадците, всякакво морално падение. Ако проверите програмата на тази телевизия, сами ще се уверите,че в нея почти няма предавания с патриотична насоченост.

Всъщност, национална телевизия СКАТ е единствената истински патриотична телевизия. В нейната програма преобладават предавания като „Облаче ле бяло“, „От българско, по-българско“, „Час по България“, „За вярата българска“, „Не мога да мълча“, „Ако зажалиш“, насочени в една цел - против чуждопоклонничеството.

По случай рождения ден на Христо Ботев на 6 януари телевизия СКАТ направи специално половинчасово предаване, докато другите телевизии отделиха за него по 2-3 минути, а някои – нищо. Сред вестниците възпитателна роля пък има „Десант“, който с право се нарича патриотичен вестник. В него има страници за героични събития, живота и делото на национални герои.


Иван Костов Георги Първанов Волен Сидеров Йордан Цонев

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Див Дядо
06.03.2013 02:24:56
0
0
Хей бай Джони!
Бе къв е този прякор? Можи би си Ваньо или нам си що?
Бе къв комунист е Сергий Дмитриевич? Той си е Чърчил-ов фен и се учи от Симулията, па подражава на Дуган-нян!?!
Ха сега да дадем отпор на младите Ахряни и Ахрянки, дето започват да учат "майчиния" си Язък,на турски, като влезнат в пуберитета. На безплатни общежития. Преди сто години техните деди се учили в Семинарията,като учителят Петър Маринов от Проглед /Стамболово/ - Чепеларе. Питай сина му Александър Маринов от Пловдив - отоманиста Какъв достоен българин беше Баща му - секретар на Смолянското дружество на българите Ахряни!!!!!!!!!!

Сашо Радев - ТВ СКАТ - Трета Възраст
1
джони
05.03.2013 18:22:24
0
0
Ей, Вие сте голями идиоти. Такива сте, но защо мислите, че целокупният български
народ е забравил какво ВИЕ комунистите сторихте с тази наша мила България. Не се крийте и маскирайте под фасадата на НФСБ.Вашият "прародител" Благоев, тържествено заяви в Народното събрание, че е македонец, а не българин се обяви в защита попълзновенията на Съветска Русия.Вие винаги сте били изменици на Отечеството. Унищожихте слез 9.09.1944 г., цвета на нацията и 45 години ни тъпчехте, унизявахте, карахте ни под строй да маршируваме и да ВИ свидетелстваме преданост, а Вие всекидневно ни предавахте в лапите на Сталин и
неговите последователи. Сега обвинявате Желев, Костов и кой ли не, че радеели за близост с Турция и предавали България. А, забележете, нито дума за тройната
коалиция,за БСП,чиято пета колона сте,за Станишев. Че как се гласите да управлявате без ДСП? Никога няма да бъде това. Огледайте се и вижте кои сте?
Бивши ченгета и техните вербувани доносници, по всяка верятност, които дори и
ГЕРБ не ги одобрил за привличане в редиците си. На предните избори имахте актив он 0,04 % от всички избиратели, сега се борите за 1 процент, за да спечелите
субсидия. Това са Ви целите и възможностите.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки