Мартенски музикални дни


Мартенски музикални дни
04 Март 2013, Понеделник


Около шестстотин певци и музиканти от поне десет страни от Европа ще се съберат в Русе на тазгодишните „Мартенски музикални дни”.

Автор: Веселин Максимов

Няма как петдесет и третото им издание да не е посветено на кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 година. То ще продължи две седмици, от 16 до 31 март, а заключителните събития от него дори ще прехвърлят този период от време.
Програмата за тази година можете да прочетете подробно на интернет адреса http://www.marchmusicdays.eu/index.php?p=program. Тя е еклектична смесица от музикални жанрове, започвайки от барок, минавайки през джаз, та до най-съвременна музика.
Представете си общо двадесет концерта и оперни спектакли, седем оркестрови и симфонични програми, седем ансамблови проекта, три рецитала и общо дванадесет международни продукции.

Една от най-важните теми на петдесет и третото издание на феста е „Гласове от европейската сцена". В нея зрителите ще гледат и слушат изпълненията на седем големи европейски песенни състави.
Друг важен момент в тазгодишните „Мартенски музикални дни” са проектите „Братя Владигерови & Приятели" и „Духът на Русия IV" (който е серия от четири концерта на световно известни ансамбли и артисти, като Московския симфоничен оркестър и Струнен квартет „Кус").

Тези спектакли ще представят на публиката много известни произведения на класически руски композитори.
Проектът на братята джазмени Константин и Александър Владигерови, които са внуци на българския гений Панчо Владигеров, е подготвен специално за фестивала в Русе, с любезното съдействие на австрийския посланик у нас Герхард Райвегер.

Ако през тези две седмици се намирате в Русе, не пропускайте шоуто на най-добрия бароков ансамбъл в света Il Giardino Armonico, изявата на Литовския камерен оркестър и световния майстор на флейтата Патрик Галоа.
Интересни обещават да бъдат и „фестивалните дебюти за млади музиканти. С тях за пръв път на сцена ще излязат петнадесетгодишният цигулар Елин Колев и австрийското трио „Егнер".

Годишнините също са важна част от програмата на „Мартенски музикални дни". Предстои да бъдат отбелязани двеста години от раждането на Джузепе Верди с премиерата на неговата опера „Фалстаф", продукция на Русенската опера, диригент Росен Гергов, годишнина на Рихард Вагнер и четиридесет години от рождението на Сергей Рахманинов, осемдесет от раждането на професор Васил Арнаудов и двадесет години от създаването на русенския хор, носещ неговото име.


Подробности от афиша

В рамките на „Мартенски музикални дни” музикалната академия на името на „забравения велик” русенец проф. Саша Попов, който е инициатор на престижния фестивал, ще има организирани майсторски класове за млади музиканти от България и Европа на цигуларя Минчо Минчев, на пианиста Людмил Ангелов и на флейтиста Патрик Галоа. Сред съпътстващите прояви е и изложбата конкурс „Камертон” – съвместна инициатива на СБХ и русенската община, която вече работи по кандидатурата на дунавския град за европейска столица на културата през 2019 г..

В обновените зали на прекрасното Доходно здание, известно като „русенското НДК”, и в салона на Операта тази година, заедно с редица изтъкнати наши състави и изпълнители, ще музицират и гости от 7 европейски държави – Русия, Румъния, Австрия, Италия, Франция, Германия и Литва. Ще бъдат изнесени общо двадесет концерта – камерни и симфонични, и една оперна премиера. Фестивалът ще бъде открит от Букурещката филхармония под диригентството на маестро Кристиян Бадя с творби на Берлиоз, Виенявски, Дебюси и Енеску. В редиците на румънските музиканти ще се изявят и италианците от „Ил джардино армонико” („Градината на хармонията“) с диригент и солист Джовани Антонини.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки