България отбелязва националния си празник


България отбелязва националния си празник
Ансамбъл „Българе“ ще представи пред бургазлии хитовия си спектакъл „България през вековете“
02 Март 2013, Събота


Покрай традиционния сценарий, музеите и патриотичните сдружения предлагат оригинални идеи за честванията

Автор: Веселина Николова

На 3 март България ще отбележи своя национален празник. Населението и местните администрации по села и градове от цялата страна се подготвят да почетат подобаващо този голям ден и да сведат глави пред подвига и паметта на загиналите за освобождението на родината.

Ако някой очаква изненади и оригиналност в сценария за тържествата, ще остане доста  разочарован. Навсякъде като по шаблон са включени стандартните мероприятия като за такъв повод – издигане на националния флаг, слово на кмета, концерти и пищна заря. Но освен тези втръснали ни до гуша официалности, все пак тук-там в афишите за празника се откриват и оригинални патриотични идеи. По повод деня на Освобождението на България в Бургас например ще отворят врати за безплатен достъп на посетителите природонаучният, историческият, археологическият и етнографският музеи. Всеки ще може свободно да разгледа интересните им експозиции в часовете между 10,00 и 16,30 часа.

Отново безплатно жителите на морския град ще имат възможност вечерта на 2 март в залата на Държавната опера да изгледат и зрелищния исторически спектакъл „България през вековете“ на ансамбъл „Българе“. Хитовата постановка представя една въздействаща историческа разходка от времето на кан Кубрат, Стара Велика България и легендата за Пагане до събитията през XX век, предопределили съдбата на страната ни. Действието разказва още за ключови моменти от българската история като създаването на славянската писменост, Златния век на цар Симеон I, сватбите на цар Иван Асен II, могъществото на Второ Българско царство и последвалото падане на България под османска власт. В най-въздействащата сцена зрителите ще се срещнат с един от най-трагичните и героични образи в българската летопис – този на Кочо Честименски. Танцовата постановка завършва с Освобождението на България.

Същинският празник ще започне на 3 март от 11,30 часа с молебен за благоденствие на свободна България и ритуал за издигане на националния ни флаг на площад „Атанас Сиреков“. В 12,00 часа с военни почести, венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов, Паметника на руския лазарет в Приморски парк и Паметника на руските освободители.

В Казанлък честванията по повод 135 години от Освобождението започнаха още на 28 февруари с изложба, посветена на светлата дата. На 1 март се открива и друго тематично изложение – „Епопеята и Освобождението“ от фондовете на библиотека „Искра“, а вечерта от 18,00 часа в едноименното читалище ще се проведе празничен концерт под надслов „Българийо за тебе те умряха“.

В Стара Загора празничната програма започна с „Уроци по родолюбие“ още на 25 февруари. В рамките на инициативата бяха излъчени мултимедийни презентации пред ученици от старозагорските училища и детски градини. На 1 март в 17,30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжевски” ще бъде открита фотоизложба „Забравените фотографии от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Завръщане в България след 135 години”. Организатор на проявата е известният фотограф Иво Хаджимишев. Същата вечер от 18,00 часа в Художествената галерия ще се състои концерт на октет „Св. Йоан Дамаскин”.

Възпитаници на местни училища ще се включат в празника с факелно шествие от парк „Александър Стамболийски” до площада пред Общината. С панихида в памет на загиналите за Освобождението на България в храм „Св. Георги” в Добрич ще започне програмата, посветена на националния ни празник. По-късно пред паметника на кан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини ще се състои тържествен ритуал-поклонение и отдаване на военни почести на загиналите за Освобождението.

Програмата продължава с празничен фолклорен концерт на детските състави в града. Датата  на националния празник в добруджанския град е обявена и като ден на отворените врати във Военното гробище. В деня на Освобождението добричлии могат да посетят и гостуващата експозиция на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и изложбата „Герои и събития от българската история”, представяща живопис, скулптура и графика от фонда на тукашната художествена галерия. Цветя ще бъдат поднесени на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Хайдут Пею Буюклията, генерал лейтенант Цимерман, деспот Добротица и Фьодор Достоевски.

За големия ден на България местната администрация в Ловеч ще предостави на ученици от цялата община 300 български трибагреника. Те ще се веят по време на тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Тодор Кирков и на шествието, което ще премине от Алеята на българо-руската дружба до площада в квартал „Вароша“. Кметът на общината Минчо Казанджиев призова граждани, учреждения и фирми да спуснат националния трибагреник от домовете и офисите си.

Навръх 3 март в катедралния храм „Света Троица“ ще бъдат отслужени Божествена света литургия, панихида и благодарствен молебен. В двора на църквата в 11,30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред намиращия се там паметник на загиналите ловчанлии, а по-късно – и пред паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица. В тържествения военен ритуал, който ще се проведе от 17,00 ч., ще се включи клуб „Традиция“, като е предвидена и специална фотосесия с Боримечката, четниците и черешовото топче.

В 18,00 ч. в Драматичния театър в града ще бъде представена оперетата „Българи от старо време“, постановка на Държавната опера в Стара Загора.
В Деня на националния празник на България в Гоце Делчев ще бъде открит паметник на поета-революционер Пейо Яворов. Монументът се намира в Градския парк. Яворов е бил първият кмет на Неврокоп, както е старото име на града. Той заема този пост веднага след освобождението му през 1912 г.

В община Кюстендил пък се готвят да раздадат цели 1000 трикольора на 3 март. Тукашният градоначалник Петър Паунов покани всички желаещи да се съберат заедно в 11,00 ч. на Арката. Националите флагове ще се раздават за девета поредна година.
Откриването на бюст-паметник на полк. Николай Аркадиевич Тамирязев е акцентът в тазгодишните честания на националния празник в община Стрелча. По времето на Руско-Турската освободителна война полковникът е член на щаба на ген. Дендевил и лично предвожда конния отряд, освободил градчето.

Преди обяд хор „Чавдар Маждраков” ще зарадва местните жители с изпълнения на възрожденски песни. След празничния молебен за здраве и благоденствие, в 11,50  ч. ще бъде дадено началото на спектакъл-възстановка за посрещането на отряда на полк. Тимирязев в Стрелча, която ще бъде изпълнена от Национално дружество „Традиция” .
Възстановка на подписването на мирния договор от Сан Стефано пък ще бележи честването на националния празник в Хасково. Идеята така да се припомни паметното събитие е на младежкия „Интеракт клуб“.

Сценична реконструкция на подписването на Санстефанския пакт се състоя и в началото на седмицата при откриването на изложба, посветена на 135-та годишнината от Освобождението на България, в Регионалния исторически музей в Шумен. В експозицията са изложени уникални хладни оръжия от ХVІІІ-ХХ век – предимно саби на руски офицери и български опълченци, използвани в Руско-турската освободителна война. Сред тях може да се види и сабята на шуменеца Рафаил Мощев, участвал в Старозагорското въстание и Освободителната война. Показани са още ятагани, щикове и кавалерийски саби.
Традиционно централното събитие в тържествата по повод националния празник на страната ще честванията пред паметника на героичния връх Шипка.


Момент от възстановка на подписването на Санстефанския мирен договор

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки