Престъпленията в храма на Ескулап


Престъпленията в храма на Ескулап
И медиците надигнаха глас срещу безобразията на здравния фронт
01 Март 2013, Петък


Хората в бели престилки настояват за въвеждането на модерна, а не на евтина медицина, и искат оставката на шефа на здравната каса

Автор: Доц. д-р Гео Нешев, дн

Итърпението на хората в бели престилки се изчерпа, та и те се понесоха по вълните на протестите. Няма как да не е така при всичките чудатости и безобразия, вършещи се в храма на Ескулап. 

Поредното безобразие бе налагането от страна на НЗОК на болницата в Шумен (а е възможно и на други болници) на... лимит на операциите?! Това значи, че ако, не дай Боже, някоя електорална единица получи остра криза от апендисит, перфорация на стомашна язва или извънматочна бременност и лимитът за операции се е изчерпал... Не смея да продължа по-нататък изречението!

След като гробокопачът на българския плебс Симеон Дянков е напът да остане в историята, заедно с бащицата Борисов, медицинската гилдия и гражданското общество грабнаха, да го кажем образно – „епидемиологичното гребло“, за да изгребат всички болестотворни боклуци и да дезинфектират българското здравеопазване от смъртоносните герберски бацили.

Три са основните проблеми, които трябва да намерят решение по спешност: кризата с общинските болници; кризата със специалистите от извънболничната помощ: кризата с доставките на медицински изделия. С една дума – кризата, която в здравните среди носи името НЗОК!

На 19 януари т. г. във Велико Търново се състоя събрание на Сдружението на общинските болници в България, на което бе приета протестна декларация, подкрепена от Сдружението на общините в България и на общопрактикуващите лекари. Поводът бе създалата се критична ситуация в здравеопазването на страната поради противоречията между стандартите на Здравното министерство и алегоритмите на здравната каса, от една страна, и нормативите и изискванията на модерната медицина на ХХІ век в нормалните страни, от друга.

Според последните „мъдри“ управленски решения дейността на общинските болници се намалява от 45 до 100 на сто. Както изтъкват колегите от Сдружението на бургаските болници: „Няма нормално предприятие, което да работи с 40 процента от капацитета си и да оцелее“. Затова като резултат от наложената им истинска присъда, голяма част от лечебните заведения ще фалират, а в тези, които успеят да оцелеят, медицинските дейности и изобщо съществуването им ще бъдат много затруднени.

Проблемите с финансирането ще доведат до социални и професионални сътресения, за които ние отказваме да носим отговорност – предупредиха тези дни медиците от Бургас. Те обърнаха внимание и на факта, че през активния курортен сезон в морския регион  населението достига до 1,5-1,7 милиона души, като една част от тях също се нуждаят от здравно обслужване, което няма как да поемат, ако не се постигне адекватно финансиране на здравните заведения в областта.

От самото начало на реформите в здравеопазването общинските болници бяха подложени на натиск, целящ тяхното закриване. Очевидно е, че се води целенасочена политика за ликвидиране на общинското здравеопазване, без да е осигурен алтернативен равностоен достъп до навременна и качествена медицинска помощ. Атаката срещу общинските болници достигна своя апогей с политиката на сгромолясалото се герберско правителство.

Съвсем целенасочено се създадоха държавни стандарти, които поставиха пред малките лечебници непосилно повишени изисквания, с което тяхната дейност бе обречена. Тези ограничения бяха умело оправдани с популистката фраза „осигуряване на качествено лечение“, която с услужливата помощ на голяма част от медиите бе развята като знаме с едничката цел да се внуши на населението, че общинските болници са вредни за здравето на хората.

В противовес се посочи създаването на спешни центрове за медицинска помощ, филиали на университетските и окръжните болници, хосписи за долекуване на болни и прочее безумия.
В резултат на всичко това за периода 2010-2012 г. бяха закрити болниците в Трън, Дряново, Кула, Полски Тръмбеш, Радомир, Бобовдол, Брезник, Царево и Девин, а тези в Мадан и Златоград също са готови да споделят тяхната съдба. Но на практика и създадени по места медицински центрове са тръгнали по техния път – там лекарите не достигат (липсват кардиолози, педиатри, хирурзи, невролози), а работното време е 14 и повече часа.

След закриването на болниците местните джипита остават без достъп до специализирана диагностична апаратура, а лабораторните резултати закъсняват с дни. Следствие на което от контингента на многострадалната закрита болница в Девин само за 1 година са починали около 500 души, от които 15 в линейките на път за работещи здравни заведения.
В писмен протест, изработен и от Националната асоциация на специалистите от извънболничната помощ, се предупреждава, че заради незаконните и неадекватни действия на здравната каса „ще се понижи осезателно качеството на диагностично-лечебния процес, обричащо пациентите на необоснован риск и увеличени кешови плащания, за да се покрие увеличения дефицит на медицинските дейности, заплащани от НЗОК“.

По този повод д-р Диана Чинанска, член на УС на БЛС, в гневно писмо информира: „Излезе решение на НЗОК, че джипитата не могат да повишават позволените им до 2013 година 10% разходи за консултации и изследвания... При необходимост, те трябва да напишат мотивирано искане до директора на районната здравна каса, тя до НЗОК, а тя до надзорния си съвет(!?)“. И още: разрешени са 20 профилактични, 25 диспансерни и 120 по необходимост прегледа на месец. „Просто пациентите са „обгрижени“ така, че да си плащат“ – с възмущение заключава лекарката. Изводът е: „За Бога, братя, не боледувайте!“. Защото, както изтъква д-р Чинарска: „Талони за този месец няма!“.

Един от последните най-величави подвизи на герберските чиновници с лекарски дипломи е новата методика за заплащане на медицински изделия. Според нея, НЗОК ще ги финансира, но изцяло ще заплаща само най-евтините от съответната група (по подобие на лекарствата, б.а.). И ако на болните, в интерес на тяхното здраве и живот, се наложи използването на по-скъпи и естествено по-качествени в повечето случаи продукти, те ще трябва изцяло сами да  си ги платят от джоба. По този повод националният консултант по инвазивна кардиология доцент д-р Иво Петров споделя: „В този си вид тя (наредбата, б.а.) нарушава Хартата за правата на пациентите...

В медицинската практика разнообразието на анатомичните и клиничните ситуации е толкова голямо, че лечението не може да бъде опростено до единствено позволеното от здравната каса. Ние настояваме за въвеждането на модерна, а не на евтина медицина... Ще стане невъзможно да прилагаме златните стандарти и да изпълняваме международните препоръки... А това вече е професионално престъпление!“.

В протестно писмо по този повод, изпратено до т. нар. „доктор“ Пламен Цеков – герберския шеф на НЗОК,  Българският лекарски съюз подчертава, че методиката е „ярък пример как чисто административно-чиновническото мислене и едностранното налагане на нормативна регламентация, несъобразена с медицинските реалности и целесъобразност, може да доведе до поражение върху качеството на медицинската дейност“.
Не е чудно, че лекарите настояват за смяна на съществуващата здравна система, основата върху разбирането, че здравето е пазарна величина. Защото в такъв случай за онези, които нямат пари, правото на здраве и живот си остава само конституционен текст, лишен от всякакъв смисъл.

Защо пък да не възвърнем в здравеопазването простата, но изключително ефективна система „Семашко“, съответно актуализирана с иновациите и изискванията на ХХІ век. Впрочем вече няколко пъти от екрана на СКАТ доц. д-р Христо Деянов поставя въпроса за нейната преоценка. Поставяме го и ние, тъй като това е единственият верен отговор на въпроса „Камо грядеши, Ескулапе?“


НЗОК – най-стабилният монопол у нас
В сряда председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов заяви, че НЗОК е най-стабилният монопол в държавата. Той алармира, че след като бъде разпуснат парламентът, нейният шеф Пламен Цеков ще остане „напълно безконтролен“.
По същото време стана ясно, че след запитване и гласуване 284 от общо 324 делегати на лекарския съюз са поискали оставката на д-р Цеков. Лидерът на съсловната организация обаче призна, че лекарите нямат предложение за нов управител на здравната каса, нито имат желание да излъчат такъв.

Самият Пламен Цеков пък междувременно се обяви за връщането на миналогодишния вариант на финансиране на общопрактикуващите лекари, което според него ще сложи край на кризата с липсата на направления. Председателят на НЗОК съобщи, че ще внесе това  предложение на извънредното заседание на касата.


Тези дни бе оповестено, че за десет години са били отклонени 2,5 милиарда лева от здравноосигурителните вноски на трудещите се българи

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
9 мм ,15 броя
05.03.2013 20:29:19
0
0
ПРИ ТАКОВА ЯКО ПРИБИРАНЕ НА КОМИСИОННИ ЗА ДОСТАВКАТА НА МЕДИЦИНСКИ МАТЕРИАЛИ И КОНСУМАТИВИ И ПРИ ТОВА ПОВЕЧЕТО НЕНУЖНИ И ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ В БУРГАСКАТА БОЛНИЦА КАК ДА СЕ РАЗВИВА МОДЕРНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ,А .
1
пацо
02.03.2013 11:15:14
0
0
Защо шефът на НЗОК оцеля,а изгоря някаква заместничка.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки