Проф. Пламен Павлов поиска България да си върне костите на цар Самуил


25 Февруари 2013, Понеделник


България да си върне костите на цар Самуил. Тази инициатива поде историкът проф. д-р Пламен Павлов, преподавател от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

Автор: Здравка Христова

и автор и водещ на предаването „Час по България“ по Национална телевизия СКАТ. Той се бори за това вече близо 10 години, но сега отново е подел инициативата, защото на 6 октомври 2014 г. се навършват 1000 г. от смъртта на един от най-великите владетели не само в българската, но и в общоевропейската история.

„Аз сам не мога да го направя. Трябва мощна инициатива поне от църквата и още по-добре да е и от президента като държавен глава. Искането би трябвало да тръгне именно от Съвета по духовните въпроси при държавния глава, защото е ясно, че църквата няма да се намеси, не и сега“, коментира проф. Павлов. Той е убеден, че най-подходящото място, в което костите на владетеля ще намерят вечен покой, ако България успее да си ги вземе, е храмът „Света София“ в столицата.

Проф. Павлов припомня, че преди години негови колеги са лансирали в публичното пространство идеята останките на Самуил да бъдат върнати в Преспа. Самият владетел е пожелал именно там да бъде погребан.

Това начинание може да бъде съпътствано от съвместна българо-гръцка археологическа експедиция, изложби, научни конференции, дискусии и др. Защото нито Самуил, нито Василий II, останал в историята като „българоубиец“, би следвало да са проблем за развитието на приятелските отношения между двете държави и народи –  обяснява именитият историк. „Пренасянето на костите на цар Самуил в България би било важен жест на добросъседство от гръцка страна, съответстващо на съвременната епоха, която все пак е много различна от миналите времена“ – коментира още проф. Павлов.

Останките на Цар Самуил са открити от гръцкия археолог проф. Николаос Муцопулос по време на разкопки в базиликата „Свети Ахил“ на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро. В десния й наос той открива четири богати погребения, три от които са ограбени още в Средновековието. Въпреки отсъствието на надписи, Муцопулос предполага, че това са гробовете на Самуил, племенника му и последен владетел на първото българско царство Иван Владислав, зет му Иван Владимир и сина му цар Гавраил Радомир. 

Направените антропологични изследвания на костите показват, че мъжът е бил висок около 1,60 метра и е починал на приблизително 70 години. В момента костите на цар Самуил се намират в Солунския университет. По тях има направени две антропологически реконструкции на главата му, като едната е на проф. Йордан Йорданов, а другата – на руски специалисти.


Реконструкцията на главата на цар Самуил, направена от проф. Йордан Йорданов

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
01.05.2015 16:08:25
0
0
Господа управници , да не би досега Цар Самуил да е бил погребан в ничия земя та вие искате да го погребете в "родна"земя. Дали има по родна земя за цар Самуил от милата му Преспа там където пожелал българския владетел да бъде погребан за вечни времена, в тази българска обетована земя и никой няма право, ни гърци ни "патриотарите" българи, да го преместите. Това което вие правите е светотарствио и нечуван вандализам за 21ви век. Оставете българския владетел да си почива в милата му ПРЕСПА, а вашия и на гърците е дългът да въстанвите катедралния храм в остров Сф. Ахилей в първоначаклния му вид.Това са Европейските ценисти, за който вие заграхнахте да говорите, стига с тези пазарлъци, кое е наше и кое е техно. Нали искаме да обединим Европа! Точно така, Европа ще бъде обединена без да размествате и фалшифицирате сътворената история. Нека Европа и целия святда знаят че областа където Преспа се намира в Македонияи е винаги била българска обетована изконна земя!
1
Българка от Македония
26.02.2013 14:15:41
0
0
Изключителен преподавател, голям българин и родолюбец - проф. Пламен Павлов! Поздравявам го за идеята и бих го подкрепила, ако направи инициатива за подписка или по какъвто и да било друг начин. Самуил - велик български държавник с трагична съдба. Днес такива политици, достойни мъже, няма.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки