Финансовото здраве на София е силно разплатено


Финансовото здраве на София е силно разплатено
За разширяването на този участък от 650-метра от ул. „Опълченска
22 Февруари 2013, Петък


Управлението на столицата от години е в некомпетентни ръце, общинските й фирми са едни от най-задлъжнялите в страната, а Фандъкова  взима нови заеми

Автор: Ани Петрова

Столична община смята да тегли 50 млн. евро заем от ЕИБ, за да кърпи улици и булеварди, става ясно от страницата й в интернет. Там е публикувана покана към гражданите за обществено обсъждане в понеделник, 25 февруари, на намерение за поемане на общински дългосрочен дълг, свързан с изпълнението на проект за изграждане и рехабилитация на транспортна инфраструктура за периода 2013-2016 г.

От съобщението става ясно, че размерът на дългосрочния дълг, който Столична община има намерение да вземе, е до 50 млн. евро. Парите ще отидат за предстоящото изграждане на разклонения на съществуващата метромрежа и строителството на третата линия на метрото; основни улици и булеварди, нуждаещи се от цялостна рехабилитация и реконструкция; вътрешни квартални улици; обекти, елемент на базовата транспортна инфраструктура – ключови пробиви и разширения на основни пътни артерии и пътни възли; за развитие на мрежата от велотрасета.

Май ще кърпят София предизборно, а?

Ако не сте забравили, понеже София е в добри ръце (така лъжеше предизборният слоган на Йорданка Фандъкова), то столицата ден след ден става все по-хубава – с „Южната дъга”, метрото, с археологическите разкопки... Само дето ремонтите на големите булеварди и малките вътрешно-квартални улици се отлагат от година на година, докато положението стане като в Бейрут или в Калкута. Или иначе казано докато сумата, необходима за тези ремонти, набъбна до колосалните 200 млн. лв. Поне така бе казано при обсъждането на бюджета за 2013 година. Пак тогава стана ясно, че общината е в състояние да извади само половината от тези пари. Затова и за останалите се търси заем от ЕИБ.

Ако заемът бъде одобрен, поетапно започваме основен ремонт на бул. „Цариградско шосе” през 2013 г., обеща Йорданка Фандъкова при обсъждането на бюджета, като изтъкна, че с насочването на средствата от заема към рехабилитирането на големите булеварди ще останат повече пари за вътрешно-кварталните улици. Защото годишно София харчи около 30 млн. лв. за ремонт на улици и булеварди, които сега щели били да отидат едва ли не изцяло само за малките столични сокаци.

Всичко това вече сме го виждали. Преди всеки конгрес на управляващата някога тоталитарна БКП в София се модернизираха и освежаваха улици и булеварди – най-често бул. „Витоша”. По ирония на съдбата в изборната година отново се хвърлят милиони именно за този булевард, позавехнал от икономическата криза и погрознял от  празните витрини с надписи: „Дава се под наем”.

И май харчат парите ни като за последно

Нека си припомним една тъжна вест, която не е новина. Пестеливата и разумна Столична община е на път да превземе нов връх по цени на пътните ремонти. По 1 млн. лв. на 100 м ще струва разширението на ул. „Опълченска" от бул. „Сливница" до бул. „Тодор Александров". Скандалната сума бе огласена преди време от колегите от столичен всекидневник, а после бе потвърдена с обявяването на обществена поръчка преди още Столичният общински съвет да одобри ремонта и финансирането му.

Струва си да повторим – кметството обяви търг за разширение на 650-метровия участък от ул. „Опълченска" с прогнозна цена 5 833 333 лв. без ДДС. В тази сума очевидно не са включени пари за евентуални отчуждения на частните имоти в участъка.
Преди година за ремонта на 1,15 км от бул. „Ломско шосе" общината даде 3,7 млн. лв. Ремонтът на друг ключов булевард – „Черни връх“, струваше близо 2 милиона за 1,3 км, а 2,3 км от бул. „Мария Луиза“ бяха ремонтирани за малко над 2 млн. лв.
Дали ще останат пари и за правилната партийна каса, а? Естествено прекарани през правилните фирми-подизпълнители…

Именно при управлението на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова столицата го закъса с парите, а общинските фирми се превърнаха в нагледен пример за лошо управление.
Столичната Общинска банка например е съпоставима по задлъжнялост с БДЖ. Потънала до върховете на комините си в дългове е и общинската „Топлофикация- София”, която не престава с опитите си да избие дълговете си за сметка на гражданите. И която Фандъкова „спуква” от одити, ефективността от които е колкото влиянието на полицейско фенерче върху топенето на ледовете около Южния полюс.

София се „отчита” в десетката на най-задлъжнелите държавни и общински фирми в национален мащаб с още няколко свои фирми, натрупали колосални дългове. Столичният ел., метро и автотранспорт дължи 164 млн. лева, но данните са от далечната 2010 година. По същото време Центърът за градска мобилност е на минус със 71,911 млн. лева.
Май е време Фандъкова да остави града на мира и да се заеме с това, което Борисов някога правеше на Тодор Живков. Сиреч да масажира ушите на своя патрон с добрите си женски ръце.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки