Националният фронт почете паметта на Апостола


Националният фронт почете паметта на Апостола
Участниците в многолюдното шествие в Бургас запалиха свещичка в памет на Апостола
22 Февруари 2013, Петък


Родолюбци и патриоти от цялата страна отдадоха почит пред делото и саможертвата на великия българин

Автор: Десант

Национален фронт за спасение на България” отбеляза тържествено из цялата страна 140-годишнината от гибелта на големия син на България Васил Левски. Знаковото събитие събра под знамената на партията множество патриоти в десетки български градове, които поднесоха венци и цветя пред паметните знаци в чест на националния ни герой.
В Бургас, членове и симпатизанти на НФСБ, нейни общински съветници в местния парламент, представители на младежката организация на партията, както и журналисти от телевизия СКАТ и вестник „Десант” почетоха паметта на Апостола с факелно шествие-поклонение. Към тях по главните улици на морския град се присъединиха десетки бургазлии.

Начело на шествието застанаха съпредседседателите на патриотичната политическа формация Валери Симеонов и Валентин Касабов. Високо вдигнали портретите на  Дякона и на Николай Хайтов, движейки се под звуците на „Шуми Марица”, шествието достигна до бюст-паметника на Васил Левски в Приморския парк, където бе отслужена заупокойна молитва и бяха поднесени венци и цветя.

„Днешният ден е  свещен, защото свеждаме глава пред най-великия българин, роден на тази земя. Преклонението пред Дякона е и почит за всички, дали живота си за свободата на България. И докато го има това преклонение, България ще я има и ще пребъде във вековете”,  развълнувано заяви Валери Симеонов.

Към множеството се обърна и Валентин Касабов, който припомни защо е важно да следваме заветите на Васил Левски: „В деня на кончината на Левски България тръгна към нов път. Той я изведе до Свободата. Да следваме неговият пример за нас, неговите следовници, е трудно, защото не можем да се съизмерим с величието му. Но именно той ни дава увереност в борбата за възраждането на Отечеството”

Партията на СКАТ отбеляза годишнината от величавата гибел на Апостола и в София. Близо 200 членове и симпатизанти се събраха пред неговия паметник, издигнат до мястото, където черното бесило е сложило край на живота му. Факелното шествие, организирано от родолюбивата формация, премина по улиците „Врабча”, „Московска” и „Цар Освободител”. Според народната памет именно по този маршрут са пренесени тленните останки на Левски до храма „Св. Петка Самарджийска”, където тайно е препогребан. Великият Николай Хайтов посвети дълги години, за да докаже това.

Но едва миналата година пред църквата бе възстановена паметната плоча, която да отбелязва този факт. Тя е изработена със средства на телевизия СКАТ от синовете на писателя Здравец и Александър. Голяма заслуга за нейното поставяне има и съпредседателят на НФСБ Данчо Хаджиев, който през 2010 г. в качеството си на общински съветник в СОС успя да прекара решението за това.

„Въпреки многото перипетии и съпротива, с много борба и последователност паметната плоча на Апостола стана реалност. Затова сега за всички от Националния фронт тази църква е свята. Тя свързва двете най-светли личности на България – Васил Левски и Николай Хайтов“, изтъкна Данчо Хаджиев пред събралото се множество.

И тук, както и на много други паметни места, прозвучаха вълнуващи стихове и слова, посветени на героичния вдъхновител и идеолог на българската национална революция, след което бе отслужена панихида в памет на великия българин и бяха поднесени венци от членовете и симпатизантите от НФСБ, телевизия СКАТ, фондация „Николай Хайтов“ и потомци на Дякона.

В Ямбол общинският съветник на Националния фронт и регионален координатор на партията Неда Карска застана начело на членовете и съмишлениците, които се събраха да се преклонят пред делото на Апостола. По случай 140-годишнината от обесването му те поднесоха венец пред неговия барелеф на входа на ямболското училище, носещо името му.
И в Кърджали партията на СКАТ и множество будни българи почетоха гибелта на Апостола на свободата, като поднесоха венци и цветя пред паметника му. 

Всеки българин трябва да носи дълбоко в душата и сърцето си спомена за Левски,  единодушни бяха патриотите. А общинският председател на Националния фронт Ирина Караджова подчерта, че заветите на Апостола все още са актуални и днес в един такъв район както Кърджали, където опитите за ислямизация са най-осезаеми.
Родолюбците от Варна също се преклониха пред саможертвата на Дякона и поднесоха цветя и венци пред неговия паметник в Морската градина.

„Левски е  най-святата и чиста личност в българската история. Мисля, че всички трябва да си припомни неговите идеи и завети за чиста и свята република, за да може България да има бъдеще и перспектива”, изрази общото мнение на събралите се секретарят на местната структура на Националният фронт Олга Дякова.

Признателност към делото на Апостола на свободата изразиха и членовете и съмишлениците на партията на СКАТ в Добрич, които преминаха в тържествено шествие по централните градски улици и отрупаха с венци и цветя монумента му в центъра на града.
„На тази дата трябва да си припомним  за най-светлата личност в нашата история. Левски е работил за Отечеството последователно и неуморно. Затова и ние днес трябва да се посветим на спасението на Родината от разрухата, която я съсипва вече повече от 20 години”, категоричен бе общинският лидер на НФСБ Лъчезар Петров.

140-годишнината от обесването на Васил Левски събра десетки  симпатизанти и членове на Националния фронт пред мемориалния знак на Апостола в Стара Загора.
„Левски е най-чистият образ в родната летопис. Ние можем само да черпим от неговите идеи и да работим за възраждането на България”, отбеляза пред събралите се родолюбци общинският съветник и регионален координатор за Стара Загора на НСФБ Гергана Микова.

Представители на Националния фронт и във Враца отдадоха почит пред паметта на Дякона в деня на неговата гибел – 18 февруари.Активистите от града под връх Вола поднесоха венец и коленичиха за минута мълчание пред бюст-паметника на Апостола на свободата.
„Врачани се събудиха и ние от НФСБ ще работим, за да сплотим хората, както Апостола го е правел, създавайки комитети в цяла България”, обеща председателят на местната структура на партията на СКАТ Георги Ценов.


Активисти на НФСБ в Берковица също отбелязаха тъжната дата Патриоти от Русе не пропуснаха да оставят по цвете в памет на големият ни национален герой Пред паметника на Левски в бургаската морска градина бе отслужена заупокойна молитва Докато бе общински съветник в Столичния общински съвет, съпредседателят на НФСБ Данчо Хаджиев издейства да бъде поставена паметна плоча за Левски пред църквата „Св. Петка Самарджийска“ Венец за Левски от НФСБ-София Пред паметника на Апостола в Кърджали сведе глава и общинският председател на Националния фронт Ирина Караджова (на преден план) И в Тутракан се поклониха пред паметника на Дякона

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки