Главните герои в приказния ни фолклор


Главните герои в приказния ни фолклор
В народните приказки Баба Меца е представена като грижовна и отзивчива
21 Февруари 2013, Четвъртък


Освен че са забавни персонажи, преданията свързват мечката и лисицата с различни поверия


В приказния фолклор от цял свят се срещат представители на всички животински видове. Чрез тях възрастните са възпитавали и забавлявали децата много преди да се появят радиото, телевизията, компютърът и интернет.

Едно от най-предпочитаните като герои на приказки животно е мечката. Според народните вярвания тя предпазва от болести и се смята за символ на плодородие и майчина грижа. Стара легенда разказва, че мечката е произлязла от момиче, чиято майка починала. Бащата се оженил повторно, но мащехата се оказала зла жена. Всеки ден тя карала девойчето да ходи на реката с чувал вълна и да я пере, докато побелее. Но колкото и усилия да полагало то – от сутрин до вечер, никога не успявало да избели вълната. През цялото това време то отправяло молитви към Господ, докато един ден той му отговорил. Казал на момичето да наметне вълната върху гърба си като козина и го превърнал в мечка.

Затова мечката ходи на два крака и често помага на хора, загубили се в гората. Съгласно поверията, ако се изгори косъм от козината на мечка и с него се прикади човек, разболял се след силна уплаха, той непременно ще оздравее. Вярвало се е, че да те гази мечка също има лечебно въздействие.
Не случайно в българския приказен фолклор тя я наречена гальовно Баба Меца. Тя е много уважавана заради лечителските й способности и затова не се убива при лов, с изключение, разбира се, на стръвниците, които нападат животни и хора.

За разлика от нея, лисицата, която също е главен герой в много приказки, е символ на хитрост и измамничество. Затова и хората казват „хитър като лисица”, т. е. лукав човек, на когото не бива да се доверяваш.
Вездесъщата Кума Лиса мами наред всички животни, преструва се на умряла, краде, надвива с хитрост дори човека. Въпреки че е отмъстително и коварно животно, смята се, че понякога носи късмет. Според някои поверия, ако лисица пресече пътя на човек, той ще успее в работата, която е тръгнал да върши. Особено, ако отива в съда като обвиняем. В тези случаи срещата с хитрушата му гарантира, че ще бъде оправдан.

Макар и по-рядко срещан като приказен герой, не по-малко символика носи и най-красивото планинско животно у нас – еленът. Някога той бил на особена почит сред българите. Считало се, че той е посредник между горния и долния свят. Легенди разказват, че еленът е приятел на митичните горски създания.
За селяните царственото животно е неприкосновено. Когато излизали напролет, за да пасат стадата си, овчарите често виждали стада кошути, предвождани от елен. Без страх горските животни се смесвали с овцете и пасяли заедно, дори кучетата не се опитвали да ги прогонят. Твърди се, че еленът отива само в тази кошара, в която хората са добри и не се докосват до нищо чуждо.

Вярва се, че появата на елен предпазва хора и животни от лошите горски духове. В къща, в която има рога от елен, не влизат лоши сили. Малка частица от рог, поставена във вода, лекува. Някога широко разпространена била практиката да се изработват кръстове от еленски рога. С тях хората се предпазвали от болести и всякакви злини.

Продължава в следващия брой


Кума Лиса е известна със своята хитрост и коварство

В категории: Горещи новини

12
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
12
Марковски
02.04.2013 20:13:51
0
0
Абе Десант, абе Севдалино, вместо да си посипете главата с пепел, да се извините на БНР и на Албена Безовска, развивате някакви теории, които за пореден път доказват какви неморални хора сте. След като се занимавате с журналистика, следва да поздавате и Закона за авторското право.
Аз като адвокат, съветвам г-жа Борисова да заведе дело
Дори да свалят текста от сайта, остава книжното тяло, където стои преписаният текст
11
Албена Безовска
02.04.2013 19:26:06
1
1
Просто цитирайте източника!
10
Албена Безовска
02.04.2013 19:24:41
0
0
Вижте датата! В този блог са взели предаването съвсем дословно! Знаете ли, за мен е очевидно какво е станало! 8 юни 2011 г. Вижда се кой е преписвал!
http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifestyle/Folklore/Pages/Folkstudio%20080611.aspx
9
Десант
02.04.2013 19:16:03
0
1
Само дето до днес не знаехме за този ваш "текст" в сайта на БНР.
Но пък намерихме идентичен текст ето тук:
http://mysticallegends.wordpress.com/2013/01/24/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8/
Вижте, подобен спор, кой преписва по-добре от интернет, е нелеп. И, да, вашето си е нападка, макар и безпочвена.
8
Албена Безовска
02.04.2013 18:25:26
1
1
Разбира се, че всеки използва материали. Важно е как го прави. Не познавам тази книга, но ще я прегледам. Не съм копорала текст от нея. Естествено е човек да прегледа колкото е възможно повече източници. "Фолклорни студия" - какво имате предвид? Това е рубрика на БНР.
И за да е ясно - не нападам никого лично! Използвали сте (с доста лоши редакции) текст от сайта на БНР. Публикувайки източника, оставяте той да отговаря за съдържанието (поне донякъде). Не може да не разбирате това! С обиди и агресия едва ли ще промените фактите.
7
Десант
02.04.2013 17:59:42
0
0
Г-жо Безовска,
Нима наистина имате претенции, че преди вас никой, по никакъв повод не е проучвал, писал, събирал материал за образите на животните в българския фолклор?
Що за самочувствие!
Слезте на земята и кажете вие откъде сте преписвали толкова "старателно и съвестно". Ние можем да помогнем, ако паметта ви изневери. Например, ето от това издание от 2010 г.:
http://issuu.com/folkxplorer/docs/strucanimals
Ползвали сте едно към едно текстове от книгата, без да се напънете дори една лека "редакторска намеса" да направите. Копвали сте произволно и други източници в интернет, а накрая сте сложили и своето име като автор! Което обаче не ви прави собственик на темата.
Изобщо, претенциите ви да си заплюете точно тази територия като лична ваша са смехотворни. Ние поне сме си направили труда да преразкажем подбрани пасажи от няколко приказки, легенди и фолклорни студия, публикувани в интернет, като не претендираме за "авторство" само за това, че сме положили някакъв събирателен труд. Даже името на "автора" е сборен псевдоним, защото нашата (както и вашата) дописка дори не може да се нарече "статия".
На чист вестникарски език подобни публикации се наричат "пълнеж", за който спокойно може да отговаря техническия персонал в една редакция. Под достойнството поне на репортерите на Десант е да трупат актив пред читателите на вестника по този начин.
Вие си упражнявайте това начинание, щом така (преписвайки с много внимание) се чувствате велик автор, но нас не ни набърквайте в измислени скандали.
С пожелание за много здраве
Севдалина Пенева
6
Албена Безовска
02.04.2013 17:26:01
0
0
Толкова съм изумена, че не разбрах правилно коментара Ви! Благодаря за подкрепата!!!
5
Албена Безовска
02.04.2013 17:22:53
0
1
Мислех, че е ясно - аз съм автор на предаванетo!
4
Емилия Коралова
02.04.2013 17:18:43
1
1
Изписах си цялото име, очевидно анонимността е при вас удобно условие.
3
без прякор, името ми е Емилия
02.04.2013 17:15:51
0
0
Абсолютно се присъединявам към текста на предишния читател. Освен спазването на авторското право, трябва да се показва и медийно достойнство. Не е било необходимо да употребявате текста на г-жа Албена Безовска от БНР, създайте си свой.
2
02.04.2013 16:57:46
0
0
Вижте какво сте записали в своя сайт! Защо си позволявате сами да нарушавате законите?
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени.

При използване на информация от електронното и печатно издание на Вестник Десант, цитирането на източника www.Desant.Net е задължително!
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите на сайта. Тези коментари не изразяват официална позиция на Вестник Десант в електронния му и печатен вариант. Екипът запазва правото си да заличава коментари, които съдържат обидни квалификации и нецензурни фрази, уронващи човешкото достойнство или изразяващи расова, етническа и религиозна нетърпимост.
1
02.04.2013 16:36:50
0
0
Не ви ли е неудобно?????????? Това е радиопредаване, чийто текст е на страницата на БНР - Радио България!!!! Нищо, че сте го попроменили тук-там!!! Наистина, не ви ли е неудобно??? Според закона сте длъжни да споменете източника на статията.Например: По материал на Албена Безовска, БНР - Радио България. Направете го или просто махнете статията! Така е редно и правилно!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки