Домат при кожни възпаления, апраджик срещу киселини


Домат при кожни възпаления, апраджик срещу киселини
25 Март 2018, Неделя


Тодорка Димова от Мадара споделя с читателите на „Десант“ лично изпитани рецепти


Почти на всеки човек се е случвало да има проблем поне веднъж в живота си с някакво гнойно възпаление на кожата, било то повърхностно или по-дълбоко. Обикновено след появата му се наблюдават отоци и общо неразположение.

Подобни проблеми могат да бъдат предизвикани от различни фактори - дори и след съвсем незначително убождане по кожата има опасност мястото да загнои. Причина може да станат и порязвания, ухапвания от животни и насекоми, неправилно изрязана кожица около нокътя и т. н. Възпалението се предизвиква пък от бактерии - стафилококи, стрептококи, а често и от едните, и от другите заедно.

Начините за борба с последствията, причинени от тези гноеродни бактерии (циреи, язви по кожата и др.), в традиционната медицина са всеизвестни – отстраняването на умъртвената тъкан е доста болезнено, а след това на пострадалия му се предписва и антибиотик. Процедурата не винаги се оказва успешна и в немалко случаи се налага повтарянето, и дори потретването й.

Тесто или домат срещу циреите

Преди няколко седмици Тодорка Димова от Мадара ни разказа как някога е излекувала дъщеричката си от системно изпускане по време на сън. Тези дни 75-годишната жена се свърза отново с нас, за да ни разкрие още няколко изпитани от нея и нейни близки рецепти с лековити растения. Две от тях са свързани точно с борбата срещу циреите, с които преди години и децата, и съпругът й са имали проблеми.

„Появяваха се дори и без причина, на различни места по телата им. Борбата с тях продължи с години, докато един ден не приложих една природна рецепта, която се оказва много ефикасна“, разказва възрастната жена.

Взима се белтъкът от кокоше яйце. Смесва се с малко брашно и се прави на тесто. То се слага на проблемното място като компрес за 3-4 часа. Процедурата се прави няколко дни.
Разрязан домат, поръсен със салицил, наложете за няколко часа, също помага.

Сладък сок за киселини

Леля Тодорка ни разкри и други рецепти, които е изпробвала върху себе си. Преди 2-3 години я измъчвали киселини. Дълго време се опитвала да се справи с тях, но безуспешно. Накрая успяла да ги пребори с помощта на балучка (така казват в някои краища на страната на по-едрия арпаджик).

Взима се една глава от зеленчука и се настъргва. Изцежда се сокът, който трябва да е около 1 кафяна лъжичка. Слага се и малко захар и се пие 20 мин. преди хранене. Приема се в продължение на 20 поредни дни.

За разстроен стомах пък жената препоръчва чай от цикория. Той се пие няколко пъти през деня. За същия проблем може да се използва и отвара от равни части кафе и нишесте, към които се прибавя малко сол. Пие се 1-2 пъти на ден.


В категории: Новини , Здраве , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки