Грейпфрут – плодът на рая


Грейпфрут – плодът на рая
21 Февруари 2013, Четвъртък


Унищожава над 100 вируса, бактерии и гъбички

Автор: проф. Христо Мермерски

Освен лимона и портокала, грейпфрутът също е изключително ценен плод със силно изразено лечебно и противораково действие.

Той е вечнозелено дърво от семейство Седефчеви. Латинското му име е Citrus paradisi, в превод „райски цитрус“. Популярното му название „грейпфрут“ (в превод от англ. – гроздов плод) се дължи на неправилното класифициране на плодовете му като разновидност на гроздето от английския ботаник Джон Лунан. Ботаническото си име растението получава едва през 1837 г. от Джеймс Макфейдън, който го обособява като самостоятелен вид, но дотогава вече названието „грейпфрут“ е навлязло в масова употреба.

Това е един от най-полезните за човешкия организъм плодове. За съжаление в нашата страна няма подходящи климатични условия за отглеждането му.
Той не само унищожава над 100 вируса, бактерии и гъбички, но и подобрява имунитета. Богат е на витамин С и калий, на хранителни влакнини, включително на пектин. Добър източник е и на фолиева киселина, бета каротен (предшественик на витамин А) и на редица минерали.

Розовият и червеният грейпфрут са богати на копен – антиоксидант, свързан с понижаване риска от рак на простатата. Консумацията му съдейства за намаляване на повишения холестерол в кръвта. Биоактивните вещества в него пък потискат действието на простагландините, които предизвикват възпалителни реакции.

Този цитрусов плод оказва благоприятен ефект при ревматоиден артрит и други заболявания, свързани с възпалителни процеси. Има ниска енергийна стойност (100 г внасят 35 ккал). Освен това подобрява храносмилането и е препоръчван в диетите за отслабване, защото се свързва и с (недоказано) стимулиращо действие върху обмяната на веществата и изгарянето на мазнините.

През последните години се предлагат много хранителни добавки, съдържащи екстракт от грейпфрут, който обикновено се извлича от семената и месестата част на плода (вторични продукти след отделяне на сока). Нови проучвания доказват, че екстрактът от „райския плод“ оказва много благоприятен ефект върху стомашната лигавица и подпомага заздравяването й при язва.
В Норвегия от семената на грейпфрута е създаден препарат, който лекува десетки заболявания – цитросепт.

Плодът тонизира нервната система, подпомага преодоляването на апатията и премахва умората. Всичко това дава основание да се смята, че грейпфрутът е един от най-ценните плодове на природата в целия свят.
Проявяват се противопоказания при тези, които имат проблеми със стомаха (повече за противопоказанията, виж карето). Те трябва да го пият под формата на сок, и то разреден в съотношение 1:1.


За райския плод или двете страни на медала

Въпреки безспорните лечебни и полезни качества на грейпфрута, той в много случаи е и коварен. Не яжте повече от 1-2 плода дневно и не пийте цял литър сок!
Доказано е, че сокът модифицира чернодробни ензими, които са отговорни за метаболизма, за разграждането на редица лекарства. Големите количества сок пък могат да объркат и антиепилептичната, и антипсихотропната терапия. За децата този плод е още по-опасен.

В „черния” списък на противопоказаните за съвместна употреба със сока от грейпфрут са се оказали повече от 50 медикамента, прилагани за намаляване на холестерола, понижаване на кръвното налягане, антидепресанти, болкоуспокояващи, антиалергетици, орални контрацептиви, както и лекарства за „вдигане на самолета” като виаграта и аналозите й. Приетите лекарства се разграждат в нас под въздействието на ензим CYP450, който се намира в тънките черва и черния дроб, след което се изхвърлят от организма ни.

Подвид на този ензим, с името P-450 3A4, намиращ се в тънките черва, се унищожава от сока на грейпфрута. Така се забавя разграждането на приетите лекарства и се получава задържането и натрупването им в кръвта, което може да доведе до отравяне. Според изследвания, една чаша сок (250 ml) е достатъчна, за да се прояви споменатото въздействие. Пиенето на лекарства заедно със сок от грейпфрут, дори приемането на лекарства 12 часа след консумацията на сока, не предотвратява неговото въздействие.

Например, лекарството за понижване на холестерол „Ловастатин” ако се приеме дори 12 часа след изпит пресен сок от грейпфрут, съдържанието му в кръвта е двойно. Твърди се, че за да се избегне това влияние на сока, е необходимо да минат поне 24 часа от консумирането му. При предписването на лекарства от рисковия списък лекарите са длъжни да напомнят на пациентите си несъвместимостта им с този иначе вкусен плодов сок.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки