Пазете се от пчеличката Мая


Пазете се от пчеличката Мая
21 Февруари 2013, Четвъртък


Понякога ужилването от различни ципокрили може да бъде много опасно

Автор: Доц. д-р Гео Нешев, дн

През лятото бях ухапан от пчела, следствие на което получих оток по лицето, езика и мекото небце. Близките ми едва ме спасиха, след като не можех да дишам в продължение на 3-4 минути. Разкажете повече за опасностите от ужилванията на насекоми.
Коста Гергински
с. Свобода, общ. Стрелча, обл. Пазарджик


Любимата на децата анимационна героиня пчеличката Мая не винаги е дружелюбно настроена към вас. Особено ако сте неканен гост на гнездото й или заплашвате семейството й (рояка). В такъв случай от памтивека се знае, че тя ще ви ужили. А това вече може да предизвика токсична и алергична реакция, както се е случило и с нашия читател.
По статистически данни алергия към ципокрили (пчели, оси, стършели) с изразена местна реакция се среща в 2 до 19 % от възрастното население на Европа. Непосредствената причина за алергичните реакции е отровата на инсектите. Пчелната отрова например съдържа биогенни амини (хистамин, допамин, норадреналин), полипептиди и ензими. Главен алерген се явява ензимът фосфолипаза А2.

Реакциите след ужилване от пчели биват:
Нормална реакция. Тя се проявява с леко зачервяване, болка и слаб оток на мястото на ужилването. При многобройните ужилвания и проникване в организма на голяма доза отрова възникват тежки токсични реакции, застрашаващи живота.
Алергична (анафилактична) реакция. Тя бива местна и обща. Местната реакция представлява оток с диаметър над 5 см, сърбеж със зачервяване и болка. Отокът може да обхване целия крайник и може да продължи до една седмица. Местната реакция е особено опасна при ужилване в устата и гърлото.

Общата (генерализирана) реакция започва най-често между 10 и 15 минути след ужилването и включва прояви от страна на много органи и системи: кожа (сърбеж, зачервяване, уртикария, оток в очите, устните и ушите), дихателна система (оток на ларинкса и бронхоспазъм, което може да завърши фатално), сърдечносъдова система (понижаване на кръвното налягане до колапс), храносмилателна система (гадене, повръщане, коликообразни болки).

Най-тежката алергична реакция е шокът, при който наред с описаните по-горе симптоми, са налице слабост, прилошаване, световъртеж, замъглено виждане, спонтанно отделяне на урина и фекалии, нарушаване на съзнанието и кома. Смърт може да настъпи от оток на небцето и глътката, от стремително спадане на кръвното налягане (колапс) или от сърдечна аритмия.

Необичайни реакции. Серумна болест, нефрозен синдром, артрити, енцефалит – те се развиват бавно, от няколко дни до седмица след ужилването.

Самопомощ, лечение, профилактика

Мерките имат за цел да се потиснат проявите на системната алергична реакция веднага след ужилването, което в повечето случаи спасява живота на пострадалия. Непосредствено след ужилването той (ако е в невъзможност да си помогне сам, то тогава негови близки или колеги) трябва да извади жилото и да обработи раничката със спиртен разтвор. Препоръчва се и намазване с антиалергичен (антихистаминов) мехлем. Наред с това е уместно и приемането на таблетки антихистаминов препарат, за предпочитане от трето поколение. Непосредствено след предприемането на тези мерки, пострадалият трябва да потърси квалифицирана медицинска помощ.

При повишен риск от ужилване от ципокрили или при лица с преживяна реакция от ужилване от инсекти задължително трябва да се спазват следните  профилактични мерки:
- Максимално избягване пребиваването и работата на открито през топлите месеци. Ако това е крайно наложително, застрашеният да бъде задължително с придружител.
- Да не се носят ярки дрехи, нито пък застрашените да ходят боси, да не използват дезодоранти и одеколони със силен аромат.

- Застрашените да носят задължително със себе си комплект за самопомощ и уведомителен документ за наличие на опасност от инсект алергия.
- Във всички случаи, независимо от тежестта на реакцията (слаба, местна или шокова), трябва да се потърси консултация с лекар. За да бъдем максимално убедителни при тази препоръка, колкото и да ни е неприятно, ще дадем пример със смъртния случай през миналата година в Оряхово, където поради закриване на болницата, помощ без ефект при пчелно ужилване е трябвало да оказват фелшер, санитар и шофьор!

Но в общи линии прогнозата при пчелно ужилване е добра, стига да се спазват профилактичните мерки и да се осигури навременно компетентно лечение.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки