Спомен за Илия Делев и неговото съкровище


Спомен за Илия Делев и неговото съкровище
Уникалните кристали от бразилския щат Минас Жераис, изложени в столичния музей „Земята и хората
19 Февруари 2013, Вторник


Българинът е известен по света (но не и у нас) като един от най-големите колекционери на гигантски кристали

Автор: Георги Ватшки

В края на миналата година в Париж на 91-годишна възраст си отиде от този свят сънародникът ни Илия Делев. Името му е неизвестно за повечето българи, но зад него се крие една наистина уникална личност.
Животът му е посветен на опазването и популяризирането на гигантските кристали, както и на редките минерали, като част от световното природно наследство.

Създател е на две големи колекции с феноменални образци, които са сред най-атрактивните части от експозициите на световните музеи в столицата на Франция (Национален музей по естествена история) и в София (Национален музей "Земята и хората").
Експонати от неговата колекция са част и от музейните сбирки в Сиатъл, Страсбург и Боркуло (Холандия).

Бъдещият виден минеролог е роден в шуменското село Ивански през 1921г. Гимназиалното си образование завършва в Шумен. След преврата от 9 септември 1944 г. се записва доброволец в българската армия и участва в сраженията на нашите войски в последната фаза на Втората световна война.

След нейния край се завръща в Родината, но не за дълго. Гоненията на комунистическия режим го обричат на изгнание. През 1946 г. той напуска България и след дълго странстване и редица изпитания в няколко държави от Южна Америка се установява в далечна Бразилия. Там се заселва в най-богатия на ювелирни минерали щат Минас Жераис.

Това е времето и мястото на масово търсене и добив на планински кристал за нуждите на електрониката (пиезокварц). Попадайки в царството на една от световните провинции на скъпоценните минерали, българинът посвещава живота си от една страна на търсене, добив и търговия с ювелирни минерали, а от друга – на делото по запазване за бъдещите поколения на най-големите кристални образци, които в редица случаи са били раздробявани за индустриални цели.

Колекционерската му страст намира добра почва в Минас Жераис. Регионът е известен с находищата си на берил, топази с различен цвят, розов и зелен турмалин, както и всички разновидности на кварца -  аметист, морион и цитрин.
Световните експерти са категорични, че събраното от българина съдържа над сто екземпляра сред първите 1000 по значимост минерални образци на планетата. Премеждията, терзанията и борбата за създаването на уникалната сбирка Делев описва в книгата си "Феноменалните кристали", която се радва на голям интерес в цял свят. На български език е издадена едва през 1995 г.

Далеч от Родината годините се нижат, пътят назад е затворен. Илия Делев е заклеймен като "народен враг" и дори осъден задочно от тоталитарните власти. В началото на 80-те години на миналия век режимът на Тодор Живков се опитва да разчупи налагания с десетилетия национален нихилизъм.

Започват грандиозни чествания на 1300 години от основаването на българската държава. Научил за това, Делев предлага събираната с толкова труд колекция на своето отечество.
Комунистическата върхушка обаче отказва уникалното дарение. В резултат на това през 1983 г. той предоставя своята колекция от гигантски кристали на Националния музей по естествена история в Париж. Светът е удивен от тяхната красота. В България само партийната номенклатура има възможност да отскочи до столицата на Франция, за да ги разгледа.
Световният отзвук от експозицията повлиява на българските власти и когато в началото на 1986 г. Делев отново предлага щедро дарение на своята родина, то вече е прието. Така в София отваря врати Национален музей по минералогия „Земята и хората".

Първото изложение за посетители е на 19 юни 1987 г. В музейната сбирка са представени редки кристални и минерални образци от Бразилия в следните тематични раздели: кристалните цветя на природата; парад на феноменални кристали; съкровищата на Минас Жераис; ювелирни пегматитови минерали; прекрасният свят на ахатите; благородният аметист; кварцовата палитра; феерия от планински кристал; природа и изкуство. Специални акценти на музея са "аметистовата стая" и "кристалната пещера", аранжирани по личното настояване на Илия Делев.

В София той прави още три дарения с минерали на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", където през 2007 г. е открит тематичен музей, носещ името на българския минеролог.
В художествената галерия „Никола Манев" в Чирпан, в съседство с родната къща на поета Пейо Яворов, освен на картините на световноизвестния художник, посетителите могат да се насладят и на десет гигантски кристала от Южна Америка, част от колекцията на Делев.
За своя принос към световната наука и култура нашият сънародник е отличен с наградите "Командор на академичната палма" (Франция) и "Мадарски конник" – първа степен (България). Той и почетен член на Българското геологическо дружество, както и на Българското минералогическо дружество.

Изследователското, колекционерско и дарителско дело на Илия Делев е светъл пример за всички родолюбиви българи, дори когато са на хиляди километри от Родината.


Илия Делев Част от минералите от личната колекция на Илия Делев, завещани от него на България

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки